Sigmund Karterud.

– Blir demokratisert

Sigmund Karterud holder foredrag om narsissisme.

 

Hvem: Sigmund Karterud (71)

Hva: Professor i psykiatri

Hvorfor: Holder foredraget «Narsissisme hos kvinner og menn» på Drammens museum i morgen, onsdag

 

Er det forskjell på narsissisme hos kvinner og menn?

– Ja, det forekommer hyppigere hos menn, som heller mot makt og dominans og er opptatt av pomp og prakt og parader. Kvinner er mer eksibisjoistiske, som blant annet går mer på utseende.

Da kommer du kanskje innom den amerikanske valgkampen?

– Ja, jeg skal innom Donald Trump litt i forbifarten. Når personer med sterke narsissistiske trekk kommer i ledende roller er det problematisk. Posisjonen forsterker de narsissistiske trekkene – makta går en til hodet. Menn med makt og narsissistiske trekk vil gjerne omgi seg med vakre kvinner, se på Trump eller Berlusconi.

Og kvinner med makt?

– Det at man ikke har et åpenbart, slående eksempel på damer i høye posisjoner som kan sammenlignes, er fordi menn går mer etter makt, har litt mer alfahanndrag over seg. Angela Merkel er jordnær i sammenligning. Men ser vi på kona til den tidligere filippinske presidenten, ser vi eksempel på en kvinne med klare narsissistiske trekk. (Imelda Marcos, hun med 3000 par sko, red.anm.).

Hva forteller selfie-bølgen og selvdyrkelsen på sosiale nettverk om vår tid?

– Den narsissistiske kjernen, dette med å være best og ta seg ut, selvopptattheten, er latent i alle mennesker og kommer til syne mer i vår tid. Narsissismen blir demokratisert, tidligere var det bare forbeholdt adel og borgerskapet, mens arbeiderne satt i mørket. Nå kan alle holde på.

Hvorfor har vi blitt opptatt av å posere?

– Det har noe med vestens kulturepoke som man nå er inne i. Når konkurranse spiller en stor rolle i samfunnet, og hvorvidt du klarer å utkonkurrere andre for å komme deg fram. Det blir en slags trening på å komme seg fram, på å posisjonere seg.

Tror du vår tids bruk av medieteknologi fører til et slags selv-tap?

– Ja, når du er veldig opptatt av ytre bekreftelse om å være søt, pen, flink og alt det der, vil du ha et selv-tap i betydningen av at du mister litt forbindelsen innover i deg selv – indre verdier og signaler som holder deg sammen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Albert Camus «Myten om Sisyfos».

Hva gjør deg lykkelig?

– Å pusle med ting, lese interessant faglitteratur.

Hvem er din barndomshelt?

– I den litterære gate, når jeg ble litt eldre var det nok Hamsun.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg liker å gå på dyre og gode restauranter, alle steder i verden.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For og mot masse, jeg var med å arrangere Vietnam-demonstrasjoner på 60-tallet. Mot sosial urettferdighet, for Snowden og mye mer.

Er det noe du angrer på?

– Ja, klart. Jeg har en hang til og et ønske om å være der ting skjer, for noen år siden dro jeg til Kairo under den arabiske våren. Jeg skulle gjerne vært til stede under studentrevolten i Paris i mai 1968.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Jaak Panksepp, en av verdens fremste forskere på evolusjon og følelser.