Nyheter

Beundrer Solskjær

Frøydis Høyem fra Drammen var avdelingsleder, livsglede-sertifisør og glad i fotball. En dag kom helseministeren på besøk til Hamborgstrøm bo- og servicesenter.

Hvem: Frøydis Høyem (64)

Hva: Nyutnevnt statssekretær for helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Sykepleieren fra Drammen har erfaring som avdelingsleder på sykehjem og fra stiftelsen Livsglede for eldre. Fredag ble hun utnevnt til statssekretær i Solberg-regjeringen.

Gratulerer så masse med ny jobb. Hvordan i all verden får man en stilling som dette?

– Tusen takk – og det veit jeg faktisk ikke. Jeg ble bare ringt opp klokka tre på fredag. Det viste seg å være Bent Høie, som spurte om jeg ville bli hans nye statssekretær. Det var veldig overraskende – og først trodde jeg virkelig det var noen som tullet med meg. Men vi fikk nå en hyggelig prat. Jeg fikk tid til å tenke meg om, og til å spørre om det jeg lurte på. For meg var det viktig å få avklart hvilke områder jeg skal jobbe med og hvilke forventninger de har til meg. Siden fokuset var på Leve hele livet-reformen, folkehelseaspektet og andre oppgaver innen omsorgsavdelingen syntes jeg dette stemte godt overens med mine interesser og fagområder. Så da takket jeg ja.

Men hvordan fikk Høie kjennskap til akkurat deg?

– Han har nok sine kanaler. Men jeg hilste på ham da han besøkte Hamborgstrøm bo- og servicesenter i Drammen, der jeg var avdelingsleder. Han tilbrakte hele dagen der.

Kort sagt, hva handler egentlig Leve hele livet-reformen om?

– Leve hele livet er en reform for å øke kvaliteten på tjenestene til eldre. Det handler om at kommunene skal lære av hverandre slik at vi får spredd de gode løsningene over hele landet. Det gjøres allerede veldig mye bra i eldreomsorgen i dag, men det må systematiseres og de riktige tiltakene må tas i bruk. Jeg er glad for at det er stort engasjement ute i kommunene, og jeg vet at det er mange som gleder seg til å få flere verktøy til å kunne gjøre en enda bedre jobb.

Du kommer fra stillingen som veileder og sertifisør i den ideelle stiftelsen Livsglede for eldre, og her i Drammen kjenner vi til flere bo- og servicesentre som har blitt såkalte livsgledehjem. Hva dreier dette seg om?

– Dette er en sertifiseringsordning som jobber etter bestemte kriterier. For eksempel skal institusjonene kunne tilby alle pasienter en individuell aktivitet hver uke, samt en tur ut i friskluft. Man jobber med å trekke inn ressurser i nærmiljøet, og bygger på pasientens egen bakgrunn og interesser. Jeg kan gi deg et eksempel: En eldre mann, som tidligere hadde vært mye ute på jakt, var blitt sengeliggende – og var ikke fysisk i stand til å delta lenger. I samarbeid med hans gamle jaktlag fikk vi utstyrt ham med en walkietalkie i senga. Så da de dro ut på jakt fikk ham likevel oppleve spenningen og det som skjedde – og i likhet med jegerne som var ute i skogen fikk han en akevitt når jakten var over.

Hvilke andre felt innen eldreomsorgen brenner du for?

– Mat og måltider har mye å si. Dette er et høydepunkt for de fleste, men det forutsetter at maten smaker godt, er næringsrik og ser innbydende ut. Vi ønsker jo at flere skal få god og hjemmelaget mat, og sykehjemmene kan nå søke om tilskudd til eget kjøkken, selv om dette også kan gjøres på en god måte når det leveres fra store kjøkken – for så å varmes ute på institusjonene. Det viktigste er fagkompetanse i alle ledd innen hele sektoren. Heldigvis jobbes det nå aktivt med å heve anerkjennelsen og omdømmet til alle yrker innen helse- og omsorgssektoren, rekruttere flere av begge kjønn og å heve kompetansen generelt. Nok fagfolk og god og nærværende ledelse kan ikke vektlegges for mye.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Berlinerpoplene» av Anne B. Ragde. Det er klokt, humoristisk og avslappende, også kommer familien min fra Byneset da.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å ha fem barnebarn og et 6. på vei er en stor gave i livet. Også blir jeg veldig lykkelig av å gå på ski.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var begeistret for musikken til Elvis Presley, så du kan nok si han var en slags helt for meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg en god burger med masse pommes frites til.

Er det noe du angrer på?

– Ja, at jeg som ung ikke reiste et år til England og lærte språket skikkelig, da jeg hadde muligheten til det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Ole Gunnar Solskjær. Han er modig, tar tøffe valg og står rakrygget når verden raser mot ham. Det beundrer jeg ham for, selv om Manchester United ikke er «laget mitt». Jeg følger nok mer med på Liverpool, Rosenborg og Strømsgodset.

Mer fra Dagsavisen