– Betyr mye

Aldri har Ticon-stipendet vært større, og bare én gang tidligere har vinneren vært yngre.

– Det var en kjempehyggelig overraskelse, det er klart en pris som dette betyr mye, både praktisk og symbolsk. Nå kan jeg kjøpe den buen jeg har ønsket meg, og studiene videre koster jo også mye, sier en stolt og glad vinner. Bare én gang tidligere har vinneren av stipendet vært yngre enn Katinka. Det var i 2012, da vant cellisten Mirjam Kammler, bare 16 år gammel. I dag studerer hun som masterstudent på Norges Musikkhøgskole.

I år har det etter hvert så anerkjente stipendet økt til 100.000 kroner fra 75.000. Ticon Musikkstipend ble opprettet i 1997, og gis til en ung, lovende musiker eller sanger fra Buskerud. Stipendet kan benyttes til utdannelse og/eller anskaffelse av instrument.

– Et slikt stipend motiverer til å fortsette, til å stå på videre. Og jeg må takke mine lærere ved Barratt Due; Sigyn Fossnes og Alf Richard Kragerud, som har løftet meg helt fra starten, uten gode støttespillere er det så mye vanskeligere, konstaterer den unge stipendvinneren.

Katinka Nilssen fra Nedre Eiker startet med fiolinundervisning som fireåring, og var solist med Arve Tellefsen da hun var ni år. Hun har siden deltatt i en rekke konserter og konkurranser og fått tildelt stipender og priser både nasjonalt og internasjonalt.

Hva er dine musikkdrømmer?

– Mine drømmer framover handler mer om selve musikken og gleden ved den, enn solistopptreden på Carnegie Hall, berømmelse og suksess. For meg handler det om å skape noe sammen med andre musikere, at jeg finner glede og lyst til å formidle musikk, og kanskje dele følelsene som oppstår med publikum, redegjør Katinka Nilssen og forteller at hun på et eller annet tidspunkt ønsker å studere i utlandet, men for øyebliket går hun på Barrat Due hvor hun har startet på bachelor.

Juryskryt

Den faglige delen av juryen består av Ruth Ødegaard, avdelingsleder ved St. Hallvard videregående skole, og dirigent og fiolinist Per Kristian Skalstad.

– Vi gjør grundig forarbeid hver for oss og kommer så sammen til et jurymøte, sier Ødegaard som har vært med i fagjuryen siden 2009.

– Vi var enstemmige i år, men går likevel gjennom bunken av de andre søkerne enda en gang, for å yte hver søker rettferdighet, forteller jurylederen.

Katinka Nilssen er en langtkommet, selvstendig ung musiker som er entusiastisk, spiller nyansert, med overskudd og innlevelse, og med en god formidlingsevne, heter det blant annet i begrunnelsen.

Konserter

Katinka Nilssen hadde nylig konsert med pianist og fjorårsvinner av Ticon-stipendet, Thormod Rønnig Kvam på Blaafarveværket, og hun skal spille Sibelius på den årlige konserten som Drammen Symfoniorkester holder i Bragernes kirke lørdag 27. oktober, med dirigent Per Kristian Skalstad. Tradisjonen er at orkesteret fremfører en hel symfoni, og et solistnummer sammen med en ung og spesielt talentfull artist.

– Det blir det største jeg har vært med på hittil, og å spille med Drammen Symfoniorkester kjennes familiært – jeg gleder meg veldig.