Nyheter

– Bestemte oss før Nerdrum ble benådet

Det er på tide at noen tar Odd Nerdrum på alvor igjen, mener Drammens kunstforenings leder Harald Gautneb. Ti år etter malerens siste store utstilling får den unike samlingen i Drammen nasjonal oppmerksomhet.

Eksredaktøren i Her og Nå er styreleder i Drammens kunstforening, og fra september i år også krimforfatter, når han gir ut konspirasjonskrim om kongehuset sammen med Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen og Audun Wickstrand Iversen.

Dere har fått nasjonal oppmerksomhet for å vise drammensgallerist Trond Olsens samling av Nerdrum-trykk. Hvorfor har ikke Kunstforeningen vist denne unike samlingen tidligere?

– Nei, det kan du si, vi måtte jo finne plass også! Vi ville ære Odd Nerdrum og bestemte oss for denne utstillingen alt før han ble benådet av Kongen i statsråd. Jeg syntes tida var inne nå, det er for lenge siden at noen gallerier eller kunstforeninger i Norge har tatt Nerdrum på alvor, det er ti år siden han hadde siste store utstilling – i Telemark. Nå viser vi all grafikken hans, sier Harald Gautneb (64).

Når kom kunstinteressen?

– Den har alltid vært der, men det tok skikkelig tak da jeg ble leder for kulturredaksjonen i Drammens Tidende på åttitallet. Nyhetsredaktør Øyvin Nordborg mente at kulturstoff var godt nyhetsstoff, og jeg mener vi var en av Norges beste distriktsaviser, nettopp fordi vi hadde en stab med kompetente anmeldere og journalister. Vi var overalt, med et kritisk blikk, og vi mente noe. Det var ti gylne år i kulturens virke før jeg «flagget ut» til Oslo. Etter noen år kom jeg tilbake og gikk inn i styret i Drammens Museum, hvor jeg har holdt det gående i 14 år, kanskje mer – jeg ansatte Åsmund Thorkildsen.

Har du mye kunst selv?

– Nei, la oss se ... Jeg har en Baard Brodersen og to trykk av Ari Behn, og en Dalí og en Alexander Calder – den er jeg veldig stolt av, det er arv.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er den jeg sitter og skriver på selv! Jeg debuterer med to krimbøker til høsten – «Liket i Slottsparken» kommer på Juritzen forlag i september. Det er en konspirasjonsroman om kongehuset som jeg har skrevet sammen med to andre fra Drammen. Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen og Audun Wickstrand Iversen, sønn av tidligere ordføreren.

Landets trolig beste kjennere av kongehuset! Hvor tett opp til virkeligheten legger dere boka?

– Det er både fiction og fakta, er alt jeg kan si. Holder også på med en annen krimroman, om bygdedyret i bibelbeltet. «Syke satan» er på Prego Mobile forlag, som også har Jon Gangdal og Charter-Svein i stallen. Jo da, det går unna når man først setter i gang!

Hva gjør deg lykkelig?

– Å skrive, jobbe med visuell kunst og kunne glede andre. Og så liker jeg å sitte på en solstol med beina i Egeerhavet. Helst på fastlandet ved Peloponnes, der jeg har mange greske venner.

Hvem var din barndomshelt?

– Francis Ford Coppola, fra jeg så «Gudfaren» i 1972. Jeg har sett alt han har laget og møtte ham faktisk på restauranten hans i San Francisco for en fem-seks år siden. Jeg ble for en gangs skyld helt star struck og glemte helt å ta bilde av oss sammen. Men fikk en veldig hyggelig prat.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Gjerne med en lang utenlandstur, med venner eller familie. Neste uke reiser vi med barn og barnebarn til Hellas, vi blir 11 med stort og smått.

Er det noe du angrer på?

– En gang ble jeg spurt om å komme til en samtale med Kinnevikgruppen, de eide TV 3 som akkurat var etablert – mens jeg var nyansatt i Programbladet. Hvorfor stilte jeg ikke? Jeg har filmutdannelse fra universitetet i Stockholm og har alltid vært fascinert av TV. I stedet fikk jeg være med å etablere Her og Nå, heller ikke noen dårlg deal, altså. Men jeg har rådet ungene mine til at ringer noen om en jobb, så møt opp og ta en kaffe.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Odd Nerdrum – en veldig ålreit kar, som en gang delte en boks sardiner med en ung journalist fra Drammens Tidende. Da kunne jeg fortalt ham hvorfor vi har valgt å hedre ham.

Mer fra Dagsavisen