Krever svar: Morten Wold (Frp) vil ha svar fra kulturminister Linda Helleland (H) om hvorvidt hun vil kreve at Drammen Ungdomsklubb betaler tilbake en halv million i grasrotmidler. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Ber kulturministeren rydde opp

Stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) liker svært dårlig at Drammen Ungdomsklubb slipper å betale tilbake en halv million kroner som ble tildelt på uriktig grunnlag.

 

Dagsavisen Fremtiden har skrevet flere saker om Drammen Ungdomsklubb, som blant annet brukte pengene de fikk fra Norsk Tippings grasrotordning på å betale inkassoregninger for ungdom.

Stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) fra Buskerudbenken sitter i familie- og kulturkomiteen, og reagerer sterkt på at den nå nedlagte ungdomsklubben slipper å tilbakebetale 505.000 av de 630.000 kronene den mottok gjennom Norsk Tippings grasrotordning.

LES OGSÅ: Prioriterer ikke tilbakebetaling av grasrotmidler

LES OGSÅ: Brukte penger på inkassokrav

Krever tilbakebetaling

– Jeg leste saken og må si jeg reagerer på at det er så enkelt å få penger uten at man oppfyller kriteriene, og at man i bakkant slipper å betale tilbake en halv million kroner, sier Morten Wold til Dagsavisen Fremtiden.

Pengesummene som har gått til Drammen Ungdomsklubb, som ble lagt ned høsten 2017 etter at Lotteritilsynet hadde gått til tilsyn mot virksomheten, er langt større enn hva mange andre mottakere av grasrotmidler får.

– Dette er penger som kunne vært brukt til veldig mange gode formål. Derfor tar jeg denne saken videre til kulturministeren. Jeg synes vi skylder alle som sliter innenfor frivilligheten at vi håndterer denne saken på en sånn måte at dem som har misbrukt regelverket og har fått disse pengene, må tilbakebetale dem, sier Wold.

LES OGSÅ: Frivillige reagerer sterkt

LES OGSÅ: Får tre ukers frist

Ber Helleland ta affære

Wold er ikke i tvil om at mange andre lag og foreninger kunne brukt en halv million kroner på en bedre måte enn hva Drammen Ungdomsklubb har gjort.

– Konnerud Idrettslag kunne for eksempel brukt de pengene på en mye bedre måte en hva Drammen Ungdomsklubb har gjort. Jeg vil be kulturministeren ta opp dette og gå i dialog med Lotteritilsynet. Her må noen stå til ansvar for at de har operert utenfor regelverket og har brukt opp penger uten å måtte betale tilbake. Jeg synes det blir for lettvint at man sier at man har lagt ned virksomheten. Det er også en mulighet å politianmelde slike forhold, sier Wold, som understreker at han ikke har noen mening om hvorvidt det bør gjøres i akkurat dette tilfellet.

Lotteritilsynet er underlagt Kulturdepartementet og det samme er Norsk Tipping og grasrotordningen. Derfor velger Wold å gå helt til topps med sin forespørsel.

– Jeg forventer at hun går inn i saken og konfererer med Lotteritilsynet og ber om at midlene blir tilbakebetalt, konstaterer Wold.

LES OGSÅ: Fikk 630.000 kroner urettmessig – slipper å betale tilbake en halv million

LES OGSÅ: Denne kiosken gir krisehjelp

Ingen handling

Dagsavisen Fremtiden har foreløpig ikke fått noen kommentar fra kulturminister Linda Helleland selv i sakens anledning, men svaret fra Kulturdepartementet tyder ikke på umiddelbar hastverk med å få driverne av Drammen Ungdomsklubb til å tilbakebetale grasrotmidlene.

– Jeg viser til Lotteritilsynet, som fører tilsyn i slike saker og deres vurderinger. Vi i departementet går ikke inn i enkeltsaker. I stortingsmeldingen om pengespill som nylig ble behandlet vurderte man behovet for strengere forvaltning og tilsyn med grasrotordningen. Der konkluderte Stortinget med at ordningen i all hovedsak fungerer godt. Det er relativt få saker om feil og misbruk i forhold til hvor stor ordningen er og hvor mange lag og foreninger som mottar midler, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

Seniorrådgiver i Lotteritilsynet, Bjarne Hellem, har følgende kommentar til Wolds utspill:

– Det er ikke naturlig at jeg kommenterer dette. Det blir et spørsmål som departementet må svare på. Vi har agert i saken, men spørsmål knyttet til ordningen som sådan blir det opp til departementet å besvare.

Dagsavisen Fremtiden har forsøkt å få kontakt med begge de to brødrene som drev Drammen ungdomsklubb før den ble lagt ned, for å få en kommentar til Morten Wolds utspill, men har ikke lyktes med å få svar fra noen av dem.

LES OGSÅ: Brukte grasrotpenger på inkassokrav – nå har de fått varsel om utestengelse