Nyheter

Jordmødre bekymret over planene for nytt sykehus

Reagerer sterkt planene om å legge barselavdelingen og fødeavdelingen i forskjellige etasjer på det nye sykehuset i Drammen.

Bilde 1 av 3

– Vi er veldig bekymret for kvaliteten og for pasientenes sikkerhet med tanke på hvordan føde- og barselavdelingene er organisert på det nye sykehuset. De skulle egentlig ligge sammen, men til tross for faglige argumenter har de nå blitt splittet og lagt i hver sin etasje, sier Marte Berger-Nortvedt, tillitsvalgt i Den norske jordmorforening i Vestre Viken.

Barselavdelingen er nå tenkt lagt til tredje etasje, mens fødeavdelingen legges til femte etasje på det nye sykehuset som skal stå klart på Brakerøya i 2024.

To etasjer mellom

I dag ligger fødeavdelingen og barselavdelingen ved siden av hverandre på Drammen sykehus, men det kan det altså bli slutt på når det nye sykehuset i Drammen står klart på Brakerøya.

– Alle faglige argumenter som er spilt inn tilsier at føde, barsel og nyfødt intensiv bør ligge ved siden av hverandre, sier Berger-Nortvedt til Dagsavisen Fremtiden.

Hun mener dagens samarbeid på tvers av avdelingene fungerer godt, og frykter konsekvensene av større avstander mellom avdelingene.

– Det er viktig at vi kan hjelpe hverandre på tvers av avdelingene. Vi har et veldig nært samarbeid. Samarbeid og nærhet mellom føde og barsel er særlig viktig i akuttsituasjoner der rask behandling er avgjørende for utfallet, sier hun.

Frykter dårligere tilbud

Berger-Nortvedt og hennes kollega Frøydis Jacobsen i Den norske jordmorforening tenker det er et skritt i veldig feil retning å skille barsel og føden.

– Det vil gi en dårligere helseomsorg for hele familien, sier Berger-Nortvedt.

Kollega Jacobsen forklarer nærmere hvorfor det er viktig å ha avdelingene nær hverandre:

– Barsel har lavere bemanning enn føden med jordmødre og barnepleiere, spesielt på natt. Derfor er det en fordel med nærhet mellom føde- og barselavdelingene, slik at vi kan hjelpe hverandre.

Hun forteller at det er to gynekologer på vakt til enhver tid, som dekker gynekologisk avdeling, barsel og føden.

– Disse avdelingene vil nå plasseres på tre ulike steder. Skjer det noe akutt med en mor på barsel, er det en liten transportetappe opp dit som kan forsinke nødvendig medisinsk behandling og god overvåking av pasienten, sier hun.

Jacobsen og Berger-Nordtvedt får full støtte fra øverste hold i egen organisasjon, og støttes også av Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og delta.

– Jeg støtter veldig opp om klagene de tillitsvalgte har fremført. Det er viktig at man hører på hva fagfolk sier, sier Kirsten Fredriksen, politisk leder i Den norske jordmorforening.

Frykter akuttsituasjoner

I dag kan legene se til kvinner som ligger på barselavdelingen på Drammen sykehus, også i situasjoner hvor de må være i nærheten av fødeavdelingen som følge av uavklarte situasjoner der. Det kan de gjøre fordi avdelingene ligger like ved siden av hverandre.

– Hvis ikke avdelingene samlokaliseres, vil dette være umulig, sier Jacobsen

– Den planlagte splittelsen av føden og barsel er ikke i tråd med et mor-barn-vennlig sykehus som bør være et viktig kvalitetsmål for det nye sykehuset. Dette går helt imot hva vi tenker og tilstreber i dag, fortsetter hun.

I enkelte situasjoner kan det oppstå akutte komplikasjoner på barselavdelingen, og da kan tida det tar å bevege seg mellom avdelingene være essensiell, mener de to tillitsvalgte jordmødrene.

– I akuttsituasjoner på barsel, som blødninger, eklampsi og infeksjoner, er det viktig med tett observasjon. Noen av disse tilstandene forverres etter overflytting til barsel og kan være livstruende tilstander, sier Jabobsen.

Kollega Berger-Nordtvedt understreker at også nyfødt intensivavdeling bør være så nær barselavdelingen som mulig.

– Det er store fordeler ved å ha barsel og nyfødt intensiv i nærheten av hverandre, sier hun.

– Dette bærer sterkt preg av en velkjent og utdatert nedprioritering av helsetilbudet til mor og barn hvor andre mer prestisjefylte helsedisipliner prioriteres høyere enn føde- og barselomsorgen. Dette kan vi ikke være bekjent av i 2018, sier Berger-Nordtvedt.

Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med Vestre Viken, som i går ikke kunne gi noe svar om hvorfor de har prioritert som de har gjort, men som lover å komme tilbake med svar på jordmødrenes bekymringer i dag.

Mer fra Dagsavisen