Nyheter

Bekymret for politiets økonomi i 2019

Tillitsvalgte Paal Knutsen mener at budsjettet må økes med over 150 millioner kroner dersom Sør-Øst politidistrikt skal kunne driftes forsvarlig med det antallet ansatte distriktet har i dag.

Bilde 1 av 2

Paal Knutsen i Politiets Fellesforbund er bekymret for hva 2019 vil bringe med seg for politidistriktet.

– Sør-Øst politidistrikt tar med seg et underskudd på 40 millioner fra 2018, og med et ytterligere inntrekk på 24 millioner i 2019 får vi til sammen 64 millioner mindre å rutte med enn i fjor, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Godt under nasjonalt mål

– En politistilling koster i gjennomsnitt cirka 950.000 kroner, iberegnet alle utgifter til lokaler, utstyr og andre personalkostnader. Når vi får litt over 1,4 milliarder kroner til distriktet, betyr det at vi ikke skal kunne ha særlig flere enn 1.450 ansatte, og vi har 1.600 ansatte i dag, sier Knutsen.

Det nasjonale målet er at man i politiet skal ha to politifolk per 1.000 innbyggere.

– Slik det er nå ligger vi på 1,55 per 1.000 innbyggere i Sør-Øst. Det er lavt, men med de tallene som nå er presentert vil vi havne under 1,5 fordi vi må nedbemanne, sier Knutsen.

– Ser man på kostnadene per politistilling, manglet vi 150 millioner på å gå i balanse med det vi hadde i fjor. Skulle vi kommet opp til to per 1.000 trenger vi 300 millioner kroner på toppen av dette, legger han til.

Holdt tilbake bilpenger

Den dårlige økonomien har blant annet rammet politidistriktets bilpark.

– I 2018 kuttet vi på innkjøp av biler. Vi hadde budsjettert med rundt 25 millioner til kjøretøy, men da det sto 18 millioner igjen, var driftsunderskuddet så stort at pengene ble holdt tilbake. Mange av bilene har gått veldig langt, og det koster mye å ha gamle biler, i tillegg til risikoen det utgjør i trafikken, sier Knutsen.

Upopulær reform

I en stor undersøkelse, hvor resultatene ble offentliggjort for en uke siden, kom det fram at 80 prosent av de politiansatte mener politireformen ikke gir mening, mens hele 90 prosent mener at tilgjengeligheten til politiet for publikum er blitt dårligere.

– Det er ikke overraskende at så få har tro på reformen. Resultatene stemmer veldig godt med den virkeligheten vi opplever. Da dette startet opp ble vi i liten grad tatt med på råd, men det ble argumentert for at dette skulle bli så mye bedre, sier Knutsen.

Selv er han ikke nådig mot reformen.

– Alle har fått det litt verre. Samfunnsnytten, og å hjelpe dem som trenger det er en veldig sterk motivasjonsfaktor for politifolk, som gjør at vi strekker oss hele tida. Når vi over tid ikke klarer å hjelpe dem som trenger det, og det blir normalen, blir man litt motløs og avstumpet.

Han understreker at denne motivasjonen er det som får politiet til å gå rundt.

– Den dagen politiansatte sier «nå gjør jeg akkurat jobben min og ikke mer», da rakner det. Vi har bygd opp organisasjonen rundt det lille ekstra.

– Kan bli veldig vanskelig

Visepolitimester i Sør-Øst politidistrikt Steinar Kaasa sier seg ikke direkte uenig i Paal Knutsens beskrivelse av den økonomiske situasjonen.

– Jeg kan ikke kommentere konkret på hvor mye mer man trenger, men vi gikk i 2018 med et budsjettunderskudd, og det er et av elementene som gjør at 2019 kan bli et veldig vanskelig år å få budsjettbalanse, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Han lover at det ikke foreligger noen planer om nedbemanning i distriktet i 2019, men:

– Det vesentligste av handlingsrommet ligger på lønn. Det betyr at vi må se på bruk av vakanser i ulike sammenhenger. Vi så se om vi kan la stillinger stå ubesatt en periode før vi bemanner opp på nytt, sier han.

Tanken er altså at en del stillinger vil kunne stå ubesatt i en lengre periode enn hva som er tilfellet i dag – at man venter lenger med å utlyse stillingene.

– Nå har vi ikke fått budsjettrammen for 2019 ennå, men det er all mulig grunn til å tro at dette vil prege 2019 for Sør-Øst. Ut fra signalene vi sitter med er vi forberedt på en vanskelig økonomisk situasjon, konstaterer han.

Mer fra Dagsavisen