Nyheter

Strengere straffer enn aktor ba om i korrupsjonssaken i Drammen

De to "utro tjenerne" ved byggesaksavdelingen i Drammen kommune, ble i dag dømt til henholdsvis 6 og 3,5 års fengsel for grov korrupsjon. Begge anker dommene.

– Jeg er veldig overrasket over at straffen går så milevis over aktors påstand. Det er unødvendig og prosessdrivende, sier den mannlige saksbehandlerens forsvarer Mette Yvonne Larsen til Dagsavisen Fremtiden.

Den 59 år gamle kvinnen, som regnes som den hovedtiltalte saksbehandleren i Drammen kommune og hennes 46 år gamle mannlige, tidligere kollega ved byggesaksavdelingen ble funnet skyldige i henholdsvis grov korrupsjon - og medvirkning til grov korrupsjon i Drammen tingrett onsdag. Kvinnen ble dømt til seks år i fengsel, mens mannen fikk tre år og seks måneder.

Aktor la imidlertid ned påstand om fire års fengsel for kvinnen - og to år for mannen. Begge fikk altså betydelig strengere straffer enn dette. I tillegg mener retten det er bevist at den kvinnelige saksbehandleren har mottatt 1.124.500 kroner i bestikkelser fra utbyggere, og denne summen kreves nå inndratt. Fra mannen kreves 115.000 kroner inndratt.

Ble ikke trodd

Ifølge rettsavgjørelsen, på 84 sider, som dommer  Lars Edvard Landsverk leste opp onsdag formiddag, fant retten heller ingen formildende omstendigheter i saken.

For kvinnens del mener de det er bevist at hun har misbrukt sin  stilling for egen vinning, at hun har brukt andre mennesker og bedrevet bevisst og systematisk korrupsjon over lengre tid. Totalt ble hun domfelt for 30 tilfeller av grov korrupsjon og 19 tilfeller av dokumentforfalskning. Hennes forklaring om at hun ikke tok betalt for godkjenniong av byggesaker, men kun for arkitekttjenester, ble ikke vurdert som troverdig.

Også hennes forsvarer, Lars Christian Sunde, er overrasket over den høye straffen.

– Ja, dette var jo til og med en god del høyere enn aktor påsto. Vi mener hun ikke har gjort det hun ble dømt for, og hun anket derfor på stedet. Da får hun prøvd skyldspørmålet på nytt, forklarer Sunde.

Preventiv effekt

Vedrørende mannens dom, så retten både bort fra forsvarets anførsel av flere formildende omstendigheter. Verken mannens krevende familiesituasjon, den svært langvarige etterforskningen eller det store medietrykket ble vurdert som forhold som kunne ha redusert straffen.

Retten mente derimot det var bevist at mannen hadde vært en sentral brikke i korrupsjonhandlingene, at han hadde deltatt aktivt - og med klart forsett.

Ifølge rettsavgjørelsen ble straffene satt så høyt fordi retten anser  korrupsjon generelt som en svært samfunnsskadelig handling, som er ødeleggende for folks tillit til den offentlige forvaltning. Straffenivået skyldes også allmennpreventive hensyn.

Mener dommen er uriktig

– Min klient var innstilt på å akseptere dommen, hvis den hadde vært rettferdig. Det er den ikke når domstolen legger seg så langt over anerkjente straffeutmålingsprosesser og rettspraksis. Ved å legge seg på dette nivået driver de ham bare inn i en ny prosess. Det er som om retten ber om å bli overprøvd, mener Mette Yvonne Larsen.

Hun fastholder at mannen ikke visste hva den kvinnelige kollegaen gjorde - og mener rettens medvirkningsvurdering er uriktig.

– Retten sier også at de har sett bort fra medietrykket min klient har blitt utsatt for, men har ikke klart å la være å bli påvirket av  medienes forhåndsprosedering selv. Tre år og seks måneder henger jo ikke på greip, og de har slett ikke forholdt seg til hva høyesterett har sagt. Når straffeutmålingen tar helt av, som den gjør her, velger også min klient å anke dommen. Vi ser nå fram til å ta saken ut av kommunefokuset - og inn for en høyere domstol, konstaterer Larsen.

Mer fra Dagsavisen