Annonse
For selvstendighet: Store menneskemengder tok til gatene i Arbil fredag, for å oppfordre alle til å stemme for et uavhengig Kurdistan. En kurdisk kilde sier til Dagsavisen Fremtiden at det sikkert blir et enormt flertall for løsrivelse, men advarer samtidig mot følgene. FOTO: AFP PHOTO/SAFIN HAMED

– Barzani er ikke bedre enn Saddam

Han tror så godt som alle kurdere han kjenner i Drammen ønsker seg et selvstendig Kurdistan. Selv tror han folkeavstemningen vil føre til krig.

Annonse
Lokale nyheter

Familiefaren jobber på et lokalt spisested i Drammen, men har egentlig treårig yrkesfaglig utdannelse fra Bagdad.

En bror, som var peshmerga-soldat (i det kurdiske militæret), døde i kamphandlinger i 1984. Familien levde på flukt i to år, for å komme unna Saddam Husseins styrker – som jaktet på familiene til medlemmer av peshmerga-hæren.

På dagen for president Masoud Barzanis folkeavstemning for løsrivelse fra Irak, sier han til Dagsavisen Fremtiden at han aldri kunne ha stemt for en mann som Barzani – uansett hvor mye han ønsker seg et selvstendig Kurdistan.

Usikre tider

– Mannen er en tyv. Han har blitt mangemilliardær ved å stjele fra overføringene fra Bagdad – og ved å selge olje til Tyrkia, sier kurderen.

Han tror Barzanis folkeavstemning vil ende med forferdelse, og ser blant annet muligheten for konflikt med sjiamuslimer i både Iran og Irak.

– De vil aldri komme til å godta kurdisk løsrivelse i Nord-Irak, konstaterer han.

Omstridt leder

Også Wikipedia viser til at Barzani-familien sies å være i besittelse av flerfoldige milliarder dollar, både fra næringsinteresser, korrupsjon og oljesmugling. Grunnet en svært lite gjennomsiktig økonomi, har dog verken kurdiske eller internasjonale kritikere klart å bevise slike forhold.

Det er derimot ingen tvil om at Barzani har satt inn flere av sine sønner og en nevø i sentrale maktposisjoner (blant annet som leder for det kurdiske sikkerhetsbyrået og som regional statsminister) i det delvis selvstyrte Kurdistan i Nord-Irak.

Flere, inkludert avisens kurdiske kilde i Drammen, trekker fram hvordan kritiske røster brutalt har blitt stoppet.

Som journalist Sardasht Osman, som ble funnet drept i 2010, etter at han kritiserte Barzani-familien og deres politiske parti KDP (Kurdistan Democratic Party). Det samme skjedde journalist Soran Mama Hama – som ble skutt i 2008.

Viktig dag

Tidligere leder av Nergiz kurdisk kulturforening i Drammen, Naseh Abdullah, bekrefter at er stort flertall kurdere er positive til kurdisk løsrivelse fra Irak, selv om både Irak, Iran, Syria og Tyrkia er imot.

– Nabolandene har sine egne interesser. Det er mange kurdere i alle disse landene, sier Abdullah.

Han mener folkeavstemningen er viktig for alle kurdere – selv om han innser at det kan medføre ustabile forhold framover.

– Det er mange meninger om Masoud Barzani, men vi uansett sier ja til et selvstendig Kurdistan- etter nesten 100 års undertrykkelse, fastslår Abdullah.

Annonse