Annonse
Det ble til tider temmelig anspent under debatten i Berskaughallen, da (f.v.:) debattleder Bjarte Ystebø spurte Martin Kolberg (Ap), Trond Helleland (H), Per Olaf Lundteigen (Sp), Hans Olav Syversen (KrF) (bak Lundteigen), Morten Wold (Frp) og Erik Selle (De kristne) om blant annet religiøse privatskoler, homoekteskap og kristne verdier.

Barket sammen i Visjon Norge-debatt

Lokale, politiske størrelser barket sammen i debatt arrangert av Visjon Norge onsdag kveld.

Annonse
Lokale nyheter

(Oppdatert 11.08.2017)

Martin Kolberg, Buskerud Aps 1.-kandidat, åpnet debatten med å gjenta sitt ønske om at kristne burde stå opp mot Sylvi Listhaugs ordbruk om flyktninger og innvandrere, som han mener ikke vitner om noe som ligner på kristen nestekjærlighet, men møttes med liten forståelse hos Visjon Norges tilhengere i Berskaughallen onsdag kveld.
– Respektløst, kvitterte Morten Wold (Frp).
Han mener Sylvi Listhaug gjør en utmerket jobb – og på alle måter er opptatt av norske verdier.
– Det finnes nesten ikke sosiale forskjeller i Norge, men de som finnes skyldes for en stor del innvandring, påpekte Wold, som også sa at Ap har bidratt til «avkristningen av Norge».

Les også: – Mest relevante partier for oss

Så heller på TV

– Kolberg svarte ikke engang på om vi bør ivareta vårt norske, kristne verdigrunnlag, men valgte i stedet å gå til angrep på Sylvi Listhaug. Vitner det om kristen nestekjærlighet, spurte parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland.
– Nemlig, ropte noen fra publikum.
Helleland understreket at «det norske» er bygd på et kristent kulturgrunnlag, og er nedarvet gjennom generasjoner.
– Jeg synes debattantene heller bør snakke om sitt eget partis standpunkter, enn å drive skittkasting mot andre partier, konstaterte han.
Dette klappet et heller glissent publikum for. Regnskyllet denne kvelden gjorde nok sitt til at flere av Visjon Norges seere valgte å se debatten på TV.

Les også: – Det lukter desperasjon lang vei

Uenig publikum

– Det norske samfunnet bygger på gode, kristne og humanistiske verdier. Men nordmenn er ikke bedre enn andre folk av den grunn. Om man tenker i de baner er det rasisme, konstaterte Per Olaf Lundteigen (Sp).
Han understreket hvordan jevnbyrdighet mellom folk har gjort Norge til et rettferdig samfunn, og mente økte forskjeller er en stor trussel mot folks følelse av trygghet.
Da Kolberg forsøkte å påminne publikum om at også Islam er en grunnleggende, fredelig religion, at terrorfrykten er skapt av et fåtall fundamentalister, påkalte dette hånlatter og kraftig buing fra publikum.

Les også: – Gjør Hanvold overflødig

Sannferdige Listhaug

Erik Selle, som er listetopp for Partiet De Kristne i både Akershus og Aust-Agder, mente på sin side at Kolberg bedrev mobbing av Sylvi Listhaug (Frp).
– Det er sånne modige politikere som henne vi trenger her i Norge. Sånne som tør å si sannheten, erklærte han.

Til dette applauderte publikum høylytt

Det er neppe noen overraskelse at også KrFs Hans Olav Syversen synes de kristne grunnverdiene må ivaretas.
Videre ble paneldeltakerne spurt om både tvillingabort, religiøse privatskoler, innvandringspolitikk og homoekteskap.
Vedrørende det sistnevnte medførte det mer buing fra salen da Kolberg sa følgende:
– Jeg lærte på folkeskolen at alle mennesker er skapt likt i guds bilde. Det gjelder også homoseksuelle!
Etter tilropene konstaterte han kort at han tar avstand fra slike fundamentalistiske holdninger – uansett religion.

Les også: Breva frå predikanten

Ber for statsministeren

Etter debatten sa Visjon Norge-leder Jan Hanvold at han syntes debatten berørte mange viktige spørsmål for kanalens seere.
– Jeg råder seerne til å stemme på borgerlige partier som faktisk har en sjanse til å oppnå makt. Personlig har jeg likevel mest sans for KrF og De kristne. De kristne har nå faktisk sjansen til å oppnå et mandat i Hordaland.
Hanvold understreket at han og resten av Visjon Norge ville fortsette å be for landets statsminister–uansett hvilket parti vedkommende måtte komme fra.
Det er derimot lite trolig at TV-pastoren vil be for mediene, som han mener mobber ham og skriver usannheter om Visjon Norge.
– Jeg får si som min venn i Det hvite hus; det er mye «fake news» om dagen.

Gufne tendenser

Dagen derpå sier Per Olaf Lundteigen at han opplevde noe han mener tenderer mot fanatisme i møtet med Visjon Norges publikum.
– Nettopp derfor var det viktig å være der. Det tydeliggjorde behovet for forsoning og likeverd – og hvor viktig det er å stå opp mot ytterliggående religiøse bevegelser, innenfor både islam og kristendom.

Les også: Slettet av Hanvold

Visjon Norge og Jan Hanvold:

  • Visjon Norge startet sine sendinger 24. mars 2003. TV Visjon Norge AS driver også Visjon bibel- og medieskole.
  • I oktober 2016 viste NRK Brennpunkt en dokumentar om Visjon Norge og deres leder Jan Hanvold, kalt “Pengepredikanten”. Her kom det fram at Hanvold har samlet inn rundt en milliard kroner de siste 15 årene, og at det er svært mange minstepensjonister og trygdede blant giverne.
  • Hanvold har bygd opp Visjon Norge til en av Skandinavias største kristne institusjoner. Samtidig har han ifølge NRK bygget opp en formue gjennom et privat eiendomsselskap. Den kristne lederen skal være involvert i omkring 15 selskap og stiftelser.
  • Ifølge NRK Brennpunkt selger flere av disse private bedriftene tjenester til Visjon Norge, der Hanvold er grunnlegger, ansvarlig redaktør og styreleder.

 

 

 

Annonse