Nyheter

– Bare spør!

Magnus Thun mener den beste medisin mot fordommer og hat er økt åpenhet. Han svarer og forklarer gjerne - hvis det er noe du måtte lure på, for å motvirke usikkerhet og intoleranse.

Det er jo en terskel for alle, å erkjenne at man er homofil. Enda vanskeligere er det om du ikke akkurat kommer fra liberale og åpne familier, sier Magnus Thun, 2. nestleder i Viken MDG og aktiv i Miljøpartiets skeive nettverk De Grønne Glitrende.

Les også: Drammen kan få egen Pride-fest

Dialog nytter

Denne helgen feires tidenes første Drammenspride. Mens de fleste i dagens Norge har et høyst avslappet forhold til mennesker med en annen seksuell legning enn dem selv – og synes Pride er en morsom feiring, er det også en del som ikke ser poenget med en slik festival.

– «Det kan da ikke være nødvendig å gjøre så mye ut av det», er det mange som sier, men da mener jeg man bør løfte blikket og se utover sin egen lille krets, påpeker Thun.

Han er klar på at selv om det finnes langt mer intolerante steder enn Norge, som for eksempel flere Øst-Europeiske land og mange muslimske land – for ikke å nevne USA, så finnes det like fullt nok av strengt konservative og sterkt religiøse miljøer her hjemme også.

Les også: Abid Raja gjør Pride-comeback i Drammen

– Vi hører om unge som kastes ut hjemmefra eller utsettes for vold når de står fram som homofile. Skeive er også overrepresentert blant dem som sliter med psykiske problemer.

Selv velger Thun å være helt åpen om sin legning. Han mener eneste måte å få bukt med fordommer og hat på – er ved å være synlig, slik at folk tør å spørre om det de lurer på.

– For å kunne utfordre holdninger og misforståelser må vi våge å stå fram og være synlige. Jeg har støtt på folk med temmelig brutale holdninger jeg, men etter at vi har snakket sammen, og jeg har svart på spørsmålene deres, er vi som regel på et ganske annet sted ved samtalens slutt, konstaterer han.

Les også: Brødrene fra Drammens museum

Sunt å se

I Oslo Pride stilte Magnus Thun i drag. Når Dagsavisen Fremtiden møter ham i Drammen er han imidlertid ikledd mørk skinnjakke og jeans.

– Dette er vel kanskje de mest maskuline klærne jeg har, ler den unge politikeren, som kommer rett fra jobben som valgkampmedarbeider i Asker.

Han forklarer at da han stilte i paraden i Oslo, utkledd som kvinne, var det et midlertidig uttrykk.

– Jeg gjør det jo litt for å kjenne på mine feminine sider – som vi naturligvis alle har. Også mener jeg det er sunt for samfunnet å se mangfoldet. Pride er tross alt et arrangement i regi av skeive, og da må det være lov å vise at vi faktisk er mange som ønsker oss et samfunn med færre normer.

Magnus i drag (t.v), med partikollegaene Une Aina Bastholm og Lan Marie Berg. FOTO: HELLE HOÅS

Magnus i drag (foran t.v), med partikollegaene Une Aina Bastholm og Lan Marie Berg (t.h.). FOTO: HELLE HOÅS

Ingen varig løsning

Når det er sagt tror Thun uansett ikke at en Pride-feiring er løsningen på alt. Han opplever at mens mangfoldet av legninger blir synlige og hyllet så lenge festen varer, så forsvinner de fort inn i mer lukkede miljøer igjen så fort festivalen er over.

– Det er jo flott at kommunen satser på dette, men det hadde vært enda bedre om man fortsatte innsatsen i hverdagen. Vi ser jo at selv en masse småkommuner har konkrete handlingsplaner for mer inkludering og mangfold. Da er det rart at en så stor kommune som Drammen ikke har noen målrettet innsats. «Tja, det går vel bra», er liksom fortsatt holdningen her, mener Magnus Thun.

Les også: Komme ut? Det er vel det jeg gjør nå

Les også: Mye Pride-moro i helga

Mer fra Dagsavisen