Nyheter

Bare smuler til Drammen

Lørdag lovet Høyre ni millioner ekstra til økt barnehagedeltakelse blant minoritetsspråklige, fordelt på Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen. Det er dog ikke alltid lønnsomt å være best i klassen.

– Her har vi allerede rekruttert så mange at flere av ett- til femåringene fra minoritetsspråklige familier går i barnehage, enn fra befolkningen for øvrig. Dekningen er på hele 97 prosent mot en dekningsgrad på rundt 90 prosent blant øvrige barn. Dermed ble vi tildelt en veldig liten del av disse bevilgningene, faktisk bare 115.000 kroner, ler Wenche Aasland, barnehagefaglig rådgiver hos utdanningsdirektøren i Drammen.

Og hun kan koste på seg en latter, det er nemlig nettopp hun som har mye av skylden/æren for at Drammen har så gode tall – og ikke får mer penger.

Det nytter

Helt siden Drammen i 2008 begynte med gratis kjernetid for barn i bydeler med liten barnehagedeltakelse – har man også hatt et oppsøkende barnehageteam. De besøker minoritetsspråklige familier som ikke har søkt om barnehageplass, for å rekruttere flere barnehagebarn.

De informerer om det norske barnehagetilbudet, at Drammen har gratisplasser for alle lavinntektsfamilier – og så videre. I seks år gjorde Aasland denne jobben.

– Ja, vi kaller det team, men det er nå bare en person da. Fra 2010 til 2016 var det meg. Med politisk vedtatt satsing, gjennom flere år, har Drammen bevist at det nytter – bare man kommer seg ut og snakker med folk, ansikt til ansikt, mener Aasland.

Tydelig mål

– Et godt barnehagetilbud har langvarige positive effekter for videre læring i skolen, særlig når det gjelder språkutvikling og sosial kompetanse. Derfor er det viktig at så mange som mulig får muligheten til å gå i barnehage, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB lørdag.

Han pekte på at barnehagedeltakelsen blant minoritetsspråklige barn er lav i noen områder i de største byene, men at barn og unge er en særlig viktig målgruppe – og at det er et tydelig mål å få flere barn til å gå i barnehagen.

– Midlene til de fem kommunene kommer i tillegg til alle de andre satsingene som regjeringen har gjennomført for å senke terskelen, og få flere til å delta i barnehage. Siden 2015 har vi innført en moderasjonsordning, slik at ingen familier må bruke mer enn 6 prosent av inntekten sin på barnehage. Vi har også innført gratis kjernetid for 3-, 4- og 5-åringer, og fra 1. august i år vil vi utvide ordningen til å gjelde for 2-åringer, sa statsråd Sanner.

Siden oktober 2014 har Drammen kommune tilbudt gratis barnehage for familier med inntekt under fire G, forutsatt at foreldrene er i aktivitet.

Mer fra Dagsavisen