Nyheter

Bachs Barokkaner

– De brukte noen knep og var sabla gode håndverkere, komponistene på 16- og 1700-tallet, sier musiker Johan Nicolai Mohn. Fredag spiller han i Bragernes kirke med Barokkanerne og Bragernes kirkes Solistensemble.

Johan Nicolai Mohn (57)

Barokkoboist og blokkfløytist

Spiller Johannespasjonen av J.S. Bach langfredag i Bragernes kirke, med Barokkanerne og Bragernes kirkes Solistensemble

Hva er ditt forhold til denne musikken?

– Det er sterkt, jeg har holdt på med denne musikken siden jeg studerte på musikkhøyskolen på 80-tallet. Jeg spiller obo og blokkfløyte i Barokkanerne og dette er jo kjernen i vårt repertoar, pasjonene av Bach. Vi har gjort utallige fremføringer av Johannespasjonen men man blir aldri lei, det er så fantastisk skrevet med vakre solo-arier, og vi som orkester blir brukt på mesterlig vis, Bach bruker oss som stemningsskapere. Bach var opptatt av å forsterke ordenes innhold gjennom musikken, og de brukte noen knep og var sabla gode håndverkere, komponistene på 16 og 1700-tallet. De skrev musikk som vi tar fram i dag og er målløse over.

Har du spilt i Bragernes kirke før?

– Ja, ved flere anledninger. Bragernes kirke er et flott kirkerom, vi spilte blant annet H-molls-messen der, den også fremført i påskehøytiden, og flere andre konserter. Jørn Fevang (dirigent fredag, red.anm.) og kona Beate Strømme Fevang driver et fantastisk arbeid med korene i kirken, jeg håper Drammen setter pris på ressursene som de to forvalter.

Har du noen favorittkomponist?

– J.S. Bach og Händel, hans Messias er jo også mye oppført, også den med fantastiske arier. Jeg har også gjort en del Telemann, som er litt underkjent men som har fått en ny anerkjennelse de siste 20 årene. Han var faktisk berømt i sin samtid, det var jo ikke J.S. Bach. Men det blir litt som å velge mellom barna sine, de har alle sin egenart. Vi skal til Rogaland med Det Norske Solistkor snart, og avslutte med en konsert i Universitetets aula hvor vi spiller musikk av Carl Philipp Bach, en de fire komponistsønnene til J.S. Bach. Det finnes masse flott som folk ikke vet om, vi håper å vise noe av det.

Hvordan var det, er det ikke noen link til deg og det flotte Frognerhuset Løkken Nøisomhed i Oslo, hvor blant annet De Lillos har spilt inn en akustisk plate?

– Jo da, det er mitt hjem. Så kan man spørre seg, at jeg må spille mye blokkfløyte for å ha et slikt hus, ha-ha. Men det har vært i familien i sju generasjoner, og ble bygget midt på 1800-tallet, den gangen Frogner lå på landet. Det er en fantastisk ressurs, for min kone som er sangerinne (Tone Wik, red.anm.), og for meg, og er øvingssted for Barokkanerne. Vi holder også huskonserter, det betyr mye for oss at publikum kan komme og høre en konsert der.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Leo Tolstojs Krig og fred, en flott leseopplevelse for å forstå Russland og dets historie, og ikke minst Tolstojs historiefilosofiske betraktninger rundt Napoleonskrigene.

Hva gjør deg lykkelig?

– Påskefjellet akkurat nå, i strålende vær med venner og familie, og skiføret er supert – en bra kombo.

Hvem er din barndomshelt?

– Far, han var god på piano.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tar en god gammeldags fest.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg utsetter ting.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Hadde jeg hatt anledning, reist til Washington umiddelbart og støttet demonstrasjonene mot våpenloven i USA.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Johann Sebastian Bach, jeg ville hatt mye å spørre ham om, både om hans liv og om musikken.

Mer fra Dagsavisen