Nyheter

- Aviskuttene vil gå ut over innholdet

DRAMMEN: Omsetningsrekord, økte opplagstall og rekordstort overskudd til tross. Lierposten må redusere fra fire til tre stillinger innen året er omme.

- Disse kuttene vi må gjennomføre, rører ved noe eksistensielt når det kommer til en fri og uavhengig presse, sier ansvarlig redaktør i Lierposten, Pål A. Næss til Dagsavisen Fremtiden.

- Når vi nå gjennomfører disse kuttene, er det åpenbart at dette kommer til å gå ut over vårt produkt og vår evne til videre utvikling. Fortsetter dette så frykter jeg for fremtiden, sier han.

På grunn av en kollaps i annonsemarkedet, kombinert med for høye kostnader, varslet Amedia-konsernet at de måtte gjøre grep for å spare inn nærmere en halv milliard kroner. Drammens Tidende alene skal spare inn 28 millioner kroner. Også de mindre avisene skal kutte betraktelig. I tillegg til Drammens Tidende og Lierposten, rammes Bygdeposten, Eikerbladet, Røyken og Hurum avis samt Svelvikposten.

Drammens Tidende sliter

På tross av enorme overskudd hvert eneste år, må Drammens Tidende kutte stort i staben. På onsdag var det hektisk møteaktivitet og avisen meldte at de må kutte åtte journaliststillinger umiddelbart, som et ledd i en total innsparing på 28 millioner kroner. Det betyr at så mye som 20 millioner kroner må spares inn på andre måter. I dag går fristen ut for dem som er tilbudt sluttpakke. Kristin Monstad er nyinnsatt redaktør for Drammens Tidende og uttalte til Dagsavisen Fremtiden når kuttene ble kjent, at de hadde et håp om å klare dette uten å gjennomføre oppsigelser.

- Det kan hende at vi ender opp med oppsigelser, men vi gjør det som må til for å se om vi kan unngå det, sier hun.

- Så du mener det er realistisk å tro at innsparingen kan gjennomføres uten oppsigelser?

- Ja, jeg mener det er realistisk å tro, men det er realisme i det motsatte også. Vi er nødt til å snu hver eneste stein for å få løst disse utfordringene, sa hun til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Kort frist for kjempekutt i Amedia

- Vanvittig tidsskjema

Drammens Tidende har fra før kuttet ut søndagsutgavene og for bare to uker siden la de ned del to i avisen. Forslagene Amedia har kommet med når det gjelder måter å kutte på, er å sette deadline for avisene mye tidligere enn hva som er tilfelle i dag. I tillegg ser man på mulighetene til å slå sammen nettredaksjoner og ha én felles base. Både redaksjonelle stillinger og mediekonsulentene som selger annonseplassene i avisen kan flyttes fra distriktene og inn til et felles kontor sammen med Drammens Tidende, uten at dette er bekreftet ennå. Hovedtillitsvalgt i Drammens Tidende, Arild R. Hansen, har tidligere fryktet at kuttprosessen kan skade Drammens Tidende på sikt.

- Vi frykter og tror det blir kutt på feil steder fordi vi har så veldig dårlig tid. Det er ikke en eneste klubbleder som ikke er enig i at det må gjøres endringer, men det er tidsskjemaet her som er helt vanvittig. Rett før påske fikk vi beskjeden og i løpet av bare noen uker så skal det gjøres store endringer. Det er helt meningsløst å spre denne panikken.

Alle kutter

Det har lenge hersket tvil om hvor mye som eksakt skal kuttes, og hvor mange stillinger som må reduseres i hvert enkelt mediehus. Tillitsvalgt i Bygdeposten, Eirik Gullord, sier det ser ut til at kabalen er lagt for avisen for denne kuttrunden.

- Vi er nok ganske sikre på at den kabalen vi har lagt nå er den som blir aktuell. Vi kutter med to stillinger totalt. En redaksjonell medarbeider og en på marked, som betyr at vi går fra ni hele stillinger til sju, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

- Hva har dette å si for innholdet og arbeidshverdagen i Bygdeposten?

- Vi gjør ingen store endringer, men det er klart at vi må jobbe litt hardere og litt raskere for å kunne levere det samme innholdet framover, og kanskje blir det hyppigere bruk av frilansere i tida som kommer, uten at vi vet det sikkert, sier Gullord.

I Lierposten melder redaktøren at totalt sett vil det være én færre på lønningslisten i avisen enn hva som er tilfelle i dag.

- Vi hadde en kuttprosess i fjor og da tok vi litt. Vi tar ytterligere kutt nå i år, som betyr at vi totalt har mistet én full stilling. I tillegg må vi foreta oss store kostnadskutt, noe vi allerede har begynt med, sier Næss.

- Hvor vanskelig er dette?

- Vi gjør det vi kan for å beskytte innholdet vårt, men vi klarer ikke å kutte mer nå uten at det går utover avisen. Vi hadde omsetningsrekord i 2013, aldri før har fler lest avisen vår enn i fjor og vi leverte et overskudd på over 900.000 kroner. Da er det vondt at man i tillegg skal være nødt til å skjære ned på antall ansatte, sier han.

Kan bli stiore endringer

I tillegg til at annonsemarkedet har falt drastisk og at kostnadene går opp, sliter også bortimot alle aviser i Norge med store opplagsfall. Samlet vil avisene i Amedia stå i fare for å måtte gjøre store endringer både i innhold og form i avisene i tida som kommer.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen