Annonse
Kaos: Etter masse klager på uavhentet søppel gikk renovasjonsselskapet Veireno konkurs, og søppelet fløt i Oslos gater. Hvis det går samme vei med renovasjonsgiganten RenoNorden, risikerer nesten seks millioner mennesker over hele Norden ikke å bli kvitt avfallet sitt. I Renovasjonsselskapet for Drammensregionen stiller de forberedt. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

– Avfallet vil bli hentet

RenoNorden, som henter husholdningsavfall i hele Norden – inkludert drammensregionen, risikerer konkurs – etter millionbot fra Oslo Børs.

Annonse
Lokale nyheter

– Vi er forberedt. RenoNorden (RN) er i en alvorlig økonomisk situasjon, og vi følger saken tett, men uansett vil avfallet bli hentet som normalt, understreker Marianne Holen, kommunikasjonssjef hos Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RFD).

Hun forteller at de har beredskapsplanene klare, om det skulle bli behov for det – og vil gjøre sitt ytterste for at ikke innbyggerne i drammensregionen skal bli berørt.

Hva går disse beredskapsplanene egentlig ut på?

– Om nødvendig kan det bli aktuelt å utføre tjenesten i egenregi en kort periode, eller å bruke en annen leverandør til å utføre tjenesten.

Holen sier hun ikke er bekymret for at det skal bli «oslotilstander» i drammensregionen.

Verdien raste

NTB skriver torsdag at RenoNorden har fått en bot på nesten 1,4 millioner kroner fra Oslo Børs. I stedet for å offentliggjøre problemene sine i andre halvår i 2016, som de pliktet, ventet de helt til 19. desember med å si fra hvor ille det sto til. Da informasjonen kom ut, raste aksjen ned med 57 prosent.

I forrige uke meldte både E24 og NRK om at aksjeverdien til RN hadde sunket med over 98 prosent det siste året. E24 skrev at mye av årsaken til den økonomiske krisen skyldes at RN har feilberegnet anbudstilbudene sine – og bundet seg til tapskontrakter med varighet på opptil 10 år.

Ny kontrakt i 2016

RenoNorden (RN) har hatt kontrakt på henting av husholdningsavfall for RFD siden 2009, og Marianne Holen sier de er veldig godt fornøyde med utførelsen av oppdraget. Derfor inngikk de ny avtale med selskapet i midten av 2016, etter en ny anbudsrunde.

– På dette tidspunktet hadde RenoNorden svært god økonomi, og det var ingen grunn til å tvile på at de kunne utføre oppdraget, kommenterer Holen.

I lys av nyheten om boten fra Oslo Børs, føler dere at RN har ført dere bak lyset?

– Nei, vi har hatt en løpende og god dialog med RenoNorden. Vi føler oss godt orientert vedrørende vår kontrakt.

Stilte flere krav

Ved forrige anbudsrunde, i 2009, vektet RFD pris med 65 prosent og gjennomføringsevne med 35 prosent. RN vant avtalen med 30 prosent lavere pris enn nest billigste aktør. I 2016 vektet RFD pris med 60 prosent, miljø- og samfunnsansvar med 20 og oppdragsforståelse med 20. RN vant anbudskonkurransen igjen, nå med et tilbud som var 20 prosent rimeligere enn nærmeste konkurrent.

Holen opplyser at de stilte noen absolutte krav til RN, i tillegg til ovennevnte kriterier.

– Blant annet må alle ansatte lønnes etter tariff – og alle renovatørene som jobbet for dem i forrige kontraktsperiode måtte få fortsette i jobben.

Holen fulgte naturligvis nøye med på Veireno-saken i Oslo, som ble kjent etter at ny kontrakt med RN var inngått.

– Alle hadde nok litt å lære der, men ellers er ikke sakene særlig sammenlignbare. I Oslo startet kaoset med mange avvik og klager. Her er vi veldig fornøyde med tjenesten – og vi opplever svært få avvik.

Ingen endring foreløpig

RenoNorden er den største aktøren innenfor husholdningsrenovasjon, med en nåværende markedsandel på 46 prosent i Norge. Selv om selskapet først ble etablert i 2000, og hadde Kongsberg som første oppdragsgiver, har de vokst med rekordfart og henter i dag søppel for rundt seks millioner mennesker i hele Norden.

Nå kan det se ut til at nedoverbakken også blir bratt for renovasjonsgiganten.

– RenoNorden varslet 7. juni Oslo Børs om at selskapet i løpet av juni vil være i brudd med lånebetingelsene selskapet har på lån til bankene. Vi er i dialog med bankene om få på plass en langsiktig finansiell løsning. Vi har ikke noen ytterligere informasjon å komme med nå, skriver kommunikasjons- og markedssjef i RenoNorden Erik Riste til Dagsavisen Fremtiden.

Han bekrefter at de økonomiske problemene skyldes feilprisede kontrakter, men at dette ble rettet på etter at ny ledelse kom på plass i fjor sommer.

Hva kan folk forvente framover?

– Driften i RenoNorden går som normalt. Vårt fokus er å oppfylle kontrakten vi har med kundene, RFD inkludert, sier Riste.

Annonse