Åpner politihuset på Grønland

– En arena for folk til å bli bedre kjent med politiet, sier avsnittsleder Orhan Emeci i Sørøst politidistrikt om Politiets dag lørdag 31. august.

Hvem: Orhan Emeci (40)

Hva: Avsnittsleder Arresttjenesten

Aktuell: Tilrettelegger og organiserer Politiets dag som arrangeres lørdag 31. august

Drammen er en av tre steder i Sørøst Politidistrikt som arrangerer Politiets dag, kan du fortelle litt om hva som skal skje lørdag?

– Politiets dag er en nasjonal markering og som vi skal arrangere på Politistasjonen i Drammen. Det er en publikumsdag med aktiviteter og opplegg for små og store. Det blir utstilling av politiutstyr og våre kjøretøy, både dagens og gamle, «Pelle» og politimotorsykkel, sertifikat i stillestående motorsykkel, og selvfølgelig informasjon om politiet og muligheten til å ta en prat med oss for å høre om vårt daglige virke. Vi skal ha omvisning i arresten og vise hvordan man etterforsker og gi opplæring til barna hvordan man tar fingeravtrykk. De som kommer kan få ta en selfie med politiet, det blir rebusløp og en krimgåte og mye mer. Vi regner med at noe av det som blir mest populært er en oppvisning med politihund, klokka 12 og klokka 13, og hele opplegget varer fra klokka 11 til 14.

Hvorfor gjør dere dette?

– Vi tenker at dette er en arena for folk til å bli bedre kjent med politiet, et møte utenom det daglige. Vi ønsker å bygge tillit og forsterke relasjoner, og å synliggjøre det politiet jobber med. Det er også er en rekrutteringsarena.

Har dere hatt Politiets dag tidligere, og hva er tilbakemeldingene dere får fra publikum?

–Ja, vi har hatt noe lignende for noen år siden i byparken, men nå skal alt foregå på politihuset på Grønland. Nasjonalt markeres Politiets dag hvert år.

Hva er din rolle denne dagen?

– Jeg har det overordna ansvaret i forhold til arrangementene som er planlagt, og deltar på de ulike stands vi har, og skal hjelpe til på de forskjellige postene, og ta meg tid til å bli kjent med folk. Vi har mange stands og poster, så det er mange fra politiet som er på jobb den dagen. Vi ønsker å vise bredden innen etaten, og vise hva vi jobber med.

Hvorfor tror du folk vil komme på et sånt arrangement?

– Det er vel åpenbart, politiet har en høy tillit hos folk, som eneste utøvende maktorgan. Politiet har en synlig og tilstedeværende rolle for de fleste. Det begynner i det små, og det er spesielt gøy å møte barna på en slik dag. Mange av aktivitetene våre er tilrettelagt barna, og det er alltid moro å treffe dem, og hyggelig å bli satt pris på. Vi håper dette blir en attraktiv tilstelning.

Hva er tilbakemeldingene dere får på at dere drar i gang disse aktivitetene?

– Mange barn gleder seg veldig, i dag hørte jeg om en gutt som dropper fotballkampen sin lørdag for å komme, og en annen vil heller komme på Politiets dag enn å gå i bursdag. Vi har gått ut til barnehagene og barneskolene under «Aksjon Skolevei», og via ser vi at over 1000 personer har meldt sin interesse.

Politireformen har fått mye kritikk, og i de fleste politidistrikt er tilliten til politiet lavere i dag enn den var i 2015, hvordan oppleves det for dere som faktisk jobber i etaten?

– Politiets dag er en nasjonal markering, så vi må se litt større på det. Dette handler om samfunnsoppdraget til politiet, som er noe mer enn politireformen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Profeten» av Kahlil Gibran.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være med mine barn og familie.

Hvem er din barndomshelt?

– Fantomet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– He-he, jeg blir aldri fornøyd.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Drar på årlig fotballtur til Tyrkia og ser favorittlaget Galatasaray.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Jeg vil gå for alt som handler om mangfold, uavhengig av hvilken arena, om det er for Pride eller noe annet, så vil jeg gjerne være en forkjemper.

Er det noe du angrer på?

– Man gjør ulike erfaringer i livet. Jeg tenker at det er ingen som er unike, og heller ingen som er feilfri, men jeg prøver ikke å gjenta mine feil.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Erna Solberg som jo er aktuell nå på grunn av valget, men også for å bli bedre kjent med henne og vite hva hun tenker videre med politireformen.