Johan Baumann, Høyres gruppeleder i bystyret i Drammen, ble allerede for flere år siden kalt drammenspolitikkens "Grand old man". For tiden veier han for eller imot om han skal satse mot valget i 2015 - og eventuelt, i sitt 81. år, gå for en ny periode som gruppeleder. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Åpner døra for mulig gjenvalg

DRAMMEN: Fulltidspolitiker Johan Baumann (H) er så glad i å høre folks mening at han sjelden er alene på kontoret i rådhuset. Det er nå ti år siden han gikk av med pensjon.

Det har stormet kraftig rundt Baumann den siste tida, og han innrømmer at oppstyret omkring First House-saken og utbyggingen på Marienlyst har tatt på. Likevel vurderer han nå å stille til gjenvalg som gruppeleder for Høyres bystyregruppe i 2015.

- Jeg må vel innrømme at dette vervet har medført en del mer tid på kontoret enn i hvert fall hun der hjemme så for seg, sier Baumann, mens han viser vei til gruppelederkontoret - med nesten uforskammet raske og spenstige steg.

Han har egentlig lovet både seg selv og kona Ina at han ikke lenger skal jobbe på fredager, slik at de får mer tid sammen i helgene. Egentlig.

 

Velvoksne ansatte

- Jeg er utvilsomt heldig som fortsatt har helsen og fysikken til å kunne være så aktiv som jeg er. Om det skulle skyldes gener, så må de i tilfelle komme fra morssiden, for hun ble over 90 år. Far døde tidlig i 60-årene. I tillegg har jeg jo beholdt interessen for idrett og friluftsliv, selv om jeg verken har tid eller fart nok til å holde på som i gamle dager. Jeg blir nok minnet litt på alderen min der, gitt, ler Baumann.

Det skulle nesten bare mangle for en mann som blir 80 i august. Nei, dagens eldre er ikke hva de en gang var. Nå er de aktive på Facebook, dater via nettet, kler seg moteriktig, trener og er på alle vis oppdaterte på det aller meste. Og stadig flere ønsker å fortsette sitt yrkesaktive liv - selv om alderen etter hvert ikke er så langt fra det tresifrede slaget.

 

Mange spreke

Baumann er en av dem. Det er vitterlig litt over 20 år til han fyller 100, men det skulle neppe overraske noen om han fortsatt er i full vigør når den dagen kommer. Foreløpig er i hvert fall avtaleboken på hans lille Apple-mac temmelig fullbooket. Han understreker imidlertid at han slett ikke er den eneste på sin alder som fortsatt er sprek og oppegående i Norge i dag, og han er stolt av at hans parti går inn for å beholde folk lenger i yrkeslivet.

- Det er en mildest talt uheldig utvikling når mange i dag regnes som «utdaterte» i arbeidslivet fra 50-årsalderen av. Det står respekt av at Erna Solberg og co hanket inn Astrid Nøkleby Heiberg - på 77 år - som statssekretær selv om hun ble forbigått av nominasjonskomiteen. Dette samfunnet får stadig flere eldre, og færre yrkesaktive, framover. En skal likevel ikke være redd for at dette forhindrer unge i å komme inn på arbeidsmarkedet. Som regel konkurrerer vi uansett ikke om de samme jobbene, sier Baumann, som også mener det er naturlig at folkevalgte organer - og da spesielt Stortinget - gjenspeiler samfunnet ved også å inkludere eldre mennesker.

 

Behøver system

Likevel ser han klart at det kan behøves en form for sikkerhetsnett som gjør det mulig å få gitt beskjed om noen skulle vise seg rett og slett å ha blitt for skrøpelige, i fysisk eller psykisk forstand, til å kunne fortsette å jobbe som før.

- Selv har jeg i hvert fall sagt til folk rundt meg at de skal gi meg beskjed hvis de mistenker at jeg har begynt å «surre» eller ser andre grunner til at jeg ikke duger lenger.

Til tross for hektiske dager, savner ikke høyrelederen den store friheten - eller fritida, som pensjonisttilværelsen vanligvis forbindes med. Han har alltid vært drevet av sitt store samfunnsengasjement. Som da han takket nei til å gå inn i familiebedriften Bauda. De eide blant annet Toyota i Norge, som ble solgt for rundt en halv milliard i 2004. Johan Baumann satt i styret - og fikk naturligvis sitt - men i forhold til lillebroren Per, som var administrerende direktør i selskapet, har han ikke tjent de helt store summene. Likevel har hans lille eierandel i familiebedriften helt klart gitt ham ekstra ryggdekning - både til å kunne ta sjanser i forretningslivet og til å ta på seg flere lavt betalte verv.

- Jeg lider på ingen måte noen nød, men jeg kunne nok ha tjent mye mer penger om det var målet. Men i stedet for å gå inn i familiebedriften, valgte jeg å gå på Krigsskolen. Hvorvidt det å være i Forsvaret har noe med samfunnsengasjement å gjøre, kan du jo selvfølgelig spørre om, men jeg ser det uansett som viktig å ha et forsvar - for å kunne bevare freden.

 

Røper intet

Det var også samfunnsengasjementet som drev ham da Johan Baumann etter å ha gått av som skipresident i 1995 takket ja til å stille på Høyres liste i Drammen. Og siden den gang har han forblitt en aktiv - og høyt repektert - politiker i Elvebyen. Men foreløpig er han altså ikke helt klar til å røpe hvorvidt det går mot gjenvalg i 2015, eller ei. Det eneste han vil si i den forbindelse er hva kona Ina, som han ikke får fullrost nok for hennes forståelse, har sagt.

- Hun har forsikret meg om at hennes tilværelse verken blir forbedret eller forverret om jeg skulle velge å fortsette i politikken, konstaterer Johan Baumann - med et lurt glimt i øyet.

pernille.vestengen@dagsavisen.no