Nyheter

- Ap følger ikke spillereglene

DRAMMEN: Samtidig som budsjettet skal vedtas, setter gruppeleder i Høyre, Johan Baumann, foten ned for det han mener er dårlig politisk folkeskikk fra opposisjonen.

Johan Baumann er midt i arbeidet med å gjøre ferdig behandlingen av rådmannens forslag til budsjett for Drammen kommune. Gruppelederen er klar på at Høyre har tillit til rådmannens budsjettforslag, men at det vil komme endringer.

- Jeg begynner med konklusjonen i budsjettbehandlingen, og den er det at mye er fanget opp av rådmannens forslag. Men det står mye igjen å diskutere. Det er én ting jeg er sikker på, og det er at dette budsjettet ikke blir vedtatt uten endringer. Det, selv om vi er enig i rådmannens forslag om å legge opp til en forsvarlig økonomisk drift av Drammen kommune, sier Johan Baumann til Dagsavisen Fremtiden.

Opposisjonens ustanselige kamp

Høyrepolitikken er under konstant angrep fra opposisjonen i Drammen, og da spesielt Arbeiderpartiet med Masud Gharahkhani i spissen. Høyre har forholdt seg rolig til Arbeiderpartiets kritikk, men nå setter Baumann foten ned for det han mener er uærlig politisk spill.

- I realiteten er det sånn at hvis Arbeiderpartiet skal få gjennomført alt de ønsker seg, så betyr det at vi må bruke opp alle reservene vi har, og vi må ta låneopptak for hver eneste investering vi skal gjøre i kommunen. Når vi vet det, samtidig som det er et faktum at Arbeiderpartiet har vært med på å bestemme at vi skal kunne bygge opp reserver i kommunen, så blir det som å kaste blår i øynene på folk, sier en engasjert Baumann til Dagsavisen Fremtiden.

«Å kaste blår i øynene på folk» betyr å bedra eller lure noen opp i stry.

- Men en brysom opposisjon er vel en god opposisjon?

- Jeg mener at det er lagt opp noen spilleregler for oss politikere. Høyre følger disse, de andre partiene følger disse, og man skal kunne forvente at Arbeiderpartiet følger de samme spillereglene. Jeg har latt debattene gå lenge, og det er jeg faktisk blitt kritisert for.

- Jeg mener at mange av disse debattene skal tas i bystyret og de organene vi har der. Men etter det tunge presset fra opposisjonen og Arbeiderpartiet, synes jeg det er på sin plass å sette ned foten. Jeg er ikke fornøyd med måten spillereglene brytes på, sier Baumann.

- Må kunne reagere

Masud Gharahkhani mener at hvis Baumann mener at Arbeiderpartiet er problemet, så betyr det at opposisjonen gjør jobben sin. Han mener Høyre virker desperate i debattene.

- Vi har et flertall i byen som ikke tar lederansvaret sitt alvorlig. Høyre klarer ikke å følge sine egne spilleregler. Baumann har et budsjett som år etter år sprekker. Når man bare i 2013 har en budsjettsprekk på nesten 50 millioner kroner i helse- og omsorgsposten så må man kunne reagere som opposisjonspolitiker, sier Gharahkhani.

- Dette er ikke en underbudsjettering for helse- og omsorgssektoren. Vi har lagt inn de reservene som vi trenger for å sørge for at hver eneste pasient skal få den hjelpen de har krav på, sier Baumann til Dagsavisen Fremtiden.

Får ikke storbytilskudd

Drammen kommune er per definisjon én av landets ti storbyer. Allikevel blir Drammen tilført midler fra staten med en fordelingsnøkkel som ikke gir byen storbytilskudd. Det er det bare Oslo, Trondheim og Bergen som får. Det betyr at Drammen går glipp av nesten 300 millioner kroner hvert eneste år, i forhold til de tre nevnte storbyene. Det mener Baumann er med på å tvinge byen til å være mer effektiv enn de andre kommunene, og at det nødvendigvis får konsekvenser.

- Selv om vi ikke får overføringer fra staten som storby så har vi akkurat de samme utfordringene som de tre største byene har. Det ser jeg på som en klar skjevhet. Vi har ikke mulighet til å møte utfordringene på samme måte som Oslo, når fordelingsnøkkelen er som den er, sier Baumann.

- En av postene i fordelingsnøkkelen er utfordringene storbyene har når det gjelder det flerkulturelle samfunnet. Hvorfor får ikke Drammen penger til dette arbeidet - på lik linje med hovedstaden?

- Vi er uenig med staten. Vi burde vært kvalifisert til en fordelingsnøkkel som gir oss rammeoverføringer en storby verdig. Hvis vi skal levere like godt som hovedstaden, samtidig som vi ikke får de samme økonomiske overføringene, ja så betyr det at vi må være smartere og mer effektive i vårt arbeidet. Det føler jeg også at vi klarer, sier han.

- Kan Drammen gjøre noe med den utfordringen?

- Både ja og nei. Vi er glade for at vi nå har fått signaler fra den nye regjeringen med Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i spissen, at det er mulig å ta en gjennomgang av fordelingsnøkkelen. Vi håper dermed at vi får gitt våre synspunkter i saken, og tar det derfra, sier Baumann.

Kamp om de samme midlene

I Drammen kommune er det sånn at når alle de lovpålagte oppgavene er løst økonomisk sitter kommunen igjen med en pott penger som skal fordeles til resten av fellesskapet. Det forklarer litt av grunnen til at gode formål kjemper mot hverandre.

- De pengene vi sitter igjen med når alle lovpålagte oppgaver er utført, kjemper alle de andre gode formålene om. Det betyr at i Drammen så slåss kultur og veivedlikehold om de samme pengene. Selv byutviklingstiltak kjemper om de samme midlene som vei og kultur, selv om mye i utgangspunktet kunne vært sett på som byutvikling, sier Baumann.

- Budsjettforhandlinger er utfordrende, men vi kommer i mål.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Høyres bystyregruppe startet forrige helg med å gjennomgå budsjettforslaget til rådmannen på Sundvollen Hotell.

Forhandlingene fortsetter helt fram til budsjettet vedtas, siste tirsdagen i november i bystyremøtet.

Rådmannens forslag er i tråd med bystyrets ønske om pengebruk, men Johan Baumann sier at det vil komme endringer når det endelige budsjettet skal vedtas.

Arbeiderpartiet har gått kraftig ut mot det de mener er en altfor svak helse- og omsorgspolitikk. Arbeiderpartiet mener Høyre ikke tar eldreomsorgen i Drammen på alvor.

Én av sakene det knyttes stor spenning til er kuttene til kirken.

Mer fra Dagsavisen