– Ap er ikke lenger det samme partiet som jeg meldte meg inn i

Tony Burner, engelskprofessor og lokalpolitiker i Drammen, føler ikke lenger han kan representere Arbeiderpartiet. Han har nå meldt seg inn i SV.

– Jeg kunne ikke lenger stå med rak rygg og si jeg representerte Arbeiderpartiet, sier Tony Burner, professor i engelsk ved Universitetet i Sørøst-Norge, profilert Ap-politiker og varamedlem i Drammen bystyre, til Dagsavisen Fremtiden, et par timer etter at han la ut følgende oppdatering på Facebook: 
 «Det sies at man blir mer konservativ med årene. Det stemmer ikke for meg, mine verdier, prinsipper og holdninger. Det stemmer for Ap, et parti jeg følte meg hjemme i da jeg meldte meg inn i februar 2011, men som føles mer og mer fremmed. Konservativ eller i kappløp med høyrepopulistene, lar jeg ligge i denne omgang. Det jeg kan stå for, med rak rygg, er dette: Bye bye, Arbeiderpartiet. Hello, SV - Sosialistisk Venstreparti. #KampenForEtVarmereSamfunn»

Ny, hard linje

Hva var utslagsgivende for dette valget?
– Jeg kjenner meg ikke igjen i partiet lenger. For min del har dette utviklet seg i løpet av de to siste årene, mens de første 5,5 årene i partiet var helt fantastiske. Etter at jeg meldte meg inn i 2011 har jeg sittet i styret i flere perioder, jeg ble vist stor tillit – og hadde flere verv. Jeg fikk, i hvert fall til en viss grad, være med på å forme politikken her i Drammen.

Burner mener Ap i 2011, da han meldte seg inn, viste solidaritet med andre mennesker og hadde en troverdig og kunnskapsbasert innvandrings- og asylpolitikk. Hadde partiet fortsatt vært tydelig på denne politikken hadde han gjerne forblitt Ap-mann.
– Men slik det er blitt, med veldig mye «skyting fra hofta» og en retorikk som nærmest er en blåkopi av Frps, ble det veldig galt for min del, forklarer Burner, som slett ikke tror denne nye og harde innvandringspolitikken vil skaffe partiet bedre oppslutning. 
Han tror uansett velgerne som bifaller denne retorikken går til Frp – og ikke til «kopien».

Les også: Rødt og MDG større enn Arbeiderpartiet i Oslo

Kommenterer ikke

Hva tenker du om at det er drammenser og innvandringspolitisk talsmann i Ap Masud Gharahkhani, som i første rekke har stått frontet Aps nye og strenge innvandrings- og asylpolitikk?
 – Jeg tror det er best for alle at jeg ikke kommenterer det, konstaterer Burner.
Selv er han ikke aktiv i politikken for å gjøre karriere, det har han ved universitetet. For ham har det bare handlet om politikken.
 – Jeg ser at interne stridigheter og maktkamper, både nasjonalt og lokalt, går utover politikken, og det kan jeg ikke være med på. Dermed ble det rett og slett riktig å melde seg ut nå, etter lang tids overveielse – og før neste lokalvalgkamp er ordentlig i gang.
Engelskprofessoren forklarer sitt flunkende nye medlemskap i Sosialistisk Venstreparti med at han virkelig tror på at de kjemper for et varmere og mer solidarisk samfunn - og at de gjorde dette spesielt tydelig da de syriske flyktningene ankom Norge i 2015. Dermed ble det også naturlig å slutte seg til dem.

Samme parti

– Heldigvis er vi en medlemsorganisasjon, der medlemmene er med på å bestemme hva vi står for - men selv om nye mennesker er med i partiet er Ap det samme som for 10 år siden, sier Eivind Knudsen, gruppeleder i Drammen Ap.
Han understreker at han er takknemlig for den jobben Burner har gjort, både som styremedlem og som kunnskapsressurs innen skole og utdanning, men han er ikke enig i premissene for professorens utmelding.
– Jeg opplever absolutt at vi er et parti for dem som trenger oss mest - og som står opp for det vi trur på.

Men dere har da virkelig gått inn for en strengere asyl- og innvandringspolitikk, senest da Masud Gharahkhani gikk ut og sa han ikke vil ha flere asylsøkere til Norge?

– Masud har fått støtte fra de fleste eksperter på dette feltet. For null asylsøkere handler om at vi heller vil prioritere kvoteflyktningene, det vil si dem som trenger det mest, uavhengig av hvorvidt de klarer å ta seg hit på egenhånd eller ikke. Slik systemet er i dag premieres de som har muligheten til å komme, og det synes vi ikke er rettferdig. Desverre er mediene mest interessert i de store overskriftene, men på et så stort og komplisert felt som dette er det viktig å få med seg nyansene, sier Knudsen.
Han legger til at han håper Burner, som er valgt inn i bystyret for Ap - selv om han nå er medlem i SV, vil fortsette å jobbe for det programmet han gikk til valg på - og var med på å utforme.
- Noe annet ville være et hån mot velgerne som stemte på ham, konstaterer Knudsen.

Les også: Krever kultur-kroner

Pluss for SV

Onsdag ettermiddag fulgte Nasim Rizvi, styremedlem i Buskerud Innvandrerråd opp med denne Facebook-oppdateringen:
"Politikk er ikke noe for meg, har jeg alltid tenkt, men det handler også om verdier og om å forme samfunnet.
Nå er jeg også med i SV, inspirert og motivert av Tony som har valgt og gå ut av AP og inn i SV."