Nyheter

Alle vil hjelpe Maria (30)

Da en rådyr kreftbehandling ble et siste håp for småbarnsmoren Maria (30) fra Sande, bestemte en vennegjeng seg for å holde innsamlingskonsert i Drammen. Smittet av engasjementet tok en annen mamma opp stafettpinnen.

Bilde 1 av 4

– Jeg tror alle kan sette seg inn i situasjonen – hva om du var syk og det fantes en medisin som kunne hjelpe deg, men du får den ikke uten kanskje å risikere hele familiens økonomi?

Linn-Merita Tobiassen hadde ikke selv vært syk eller drevet noen form for innsamling da hun fikk høre om situasjonen til Maria (30).

– I utgangspunktet var jeg veldig usikker på om jeg skulle gjøre noe, det er vel litt typisk nordmenn å tenke at man ikke skal blande seg i andres saker. Men denne situasjonen var for tragisk og vond til å overse. Det var ikke så lenge siden jeg hørte en klok mann forklare hvorfor han gjorde gode ting slik: Fordi jeg kan, sa han. Den satte seg litt, sier Tobiassen.

Anslått pris: 1,4 millioner

9. november skrev VG om Maria (30) fra Sande, som sommeren 2016 fikk diagnosen livmorhalskreft. Etter flere stråle- og cellegiftbehandlinger ble kreften bekjempet, men noen måneder senere var den tilbake – i lungene. Flere cellegiftbehandlinger har ikke hjulpet, og er nå avsluttet. Imidlertid har såkalt immunterapibehandling gitt lovende resultater så langt, noe hun ikke får dekket av staten (se faktaramme). Anslaget er åtte behandlinger, hver til en sum av 176.400 kroner. Det er vanskelig for en småbarnsfamilie å finansiere 1,4 millioner.

Men jungeltelegrafen jobber hurtig når gode hjelpere finner sammen – og lørdag fra kl. 14 og utover krones flere ukers dugnadsinnsats med en konsert i Elvekirkens lokaler i Knoffsgate 6, lånt ut helt gratis i tråd med innsamlingens mål.

Bak konserten står venners venner fra Marias studiemiljø, men ingen hadde forutsett at saken skulle få den appellen den har fått.

For en felles venn gjorde at Tobiassen hørte om konserten – og spurte seg selv hva hun kunne bidra med. Da hun fant ut at den anonyme kreftpasienten hadde barn på samme barnehageavdeling som hennes egen sønn, gjorde hun noe hun aldri hadde prøvd før: Startet en innsamlingsaksjon på Instagram, der hun er kjent som hobbystrikkeren @strikkelure. Etter to uker kunne hun onsdag himmelfallen avslutte sin første strikkeaksjon – med hele 423.000 kroner i friske penger til fondet, samlet inn via auksjoner av plagg og annet følgerne har donert – blant dem tidligere supermodell Hanneli Mustaparta og strikkeguru Line Langmo. Bertine Zetlitz og Stjernekamp-Silya er andre kjendiser som har bidratt.

Musikervenner

Karine Moland Wahl fikk ideen til dagens konsert da hun hørte om en kronerulling på Spleis i september, igangsatt av en av Marias barndomsvenner. Som ernæringsrådgiver driver Wahl til daglig verken med musikk eller veldedighet. – Men mannen min og jeg synger og spiller innimellom i bryllup og begravelser, og har fått med flere bekjente. Vi gikk begge på musikklinje, og har huket tak i musikere og folk vi vet kan.

Som en ekstra inntektskilde spurte hun sin strikkeglade venninne Kristin Louise Lein med profilen @Strikkolinis om hjelp til å samle inn små plagg og annet som kan selges som julegaver i konsertlokalet. Og det var slik @strikkelure Tobiassen kom med på laget.

– Hun ringte meg en lørdag morgen, og satte i gang. I løpet av den første dagen fikk hun inn 18.000 – helt utenfor skalaen vi hadde sett for oss, sier Wahl.

Flere er med

– Fra hele landet har folk donert, og noen har kjørt lange veier for å samle inn og sende. Gavmilde og fine folk deler av det de har brukt tid og penger på å lage, roser hun. For å markedsføre konserten, kontaktet Wahl treningsbloggeren Pia Seeberg, som hun kjenner såvidt fra barneskolen.

– Jeg tok kontakt med henne på tirsdag, fordi hun er en profil som mange følger. Det viste seg at hun allerede hadde planlagt et klessalg og var på jakt etter et godt formål å gi inntekten videre til, forteller Wahl.

Seeberg har også latt seg berøre av Marias situasjon, selv om de ikke kjenner hverandre.

– Hun er på min alder, jeg er 29, og jeg hører om stadig flere som har fått kreft. Kan man inspirere til at flere gjør noe for andre, tenker jeg at det er positivt. Alle monner drar, sier Seeberg, og legger til:

– Jeg må også være ærlig og si at jeg får tilsendt en overflod av vareprøver og annet jeg ikke klarer å benytte. Og en måte for meg å leve bedre med det, er at andre får glede av tingene – samtidig som jeg kan skaffe en inntekt til noen som trenger det mer.

Mer fra Dagsavisen