Nyheter

Akutt syke pasienter må vente

DRAMMEN: Antallet pasienter som må vente på ledig ambulanse, til tross for at de har behov for akutt legehjelp, er tredoblet etter Vestre Vikens ambulansekutt i april.

I mars i år bestemte Vestre Viken Helseforetak seg for å kutte antallet ambulanser i Drammen på natten fra tre til to biler. Nå kan Dagsavisen Fremtiden publisere i tallene som viser at dette går ut over innbyggerne i drammensområdet som trenger akutt hjelp av ambulanse.

Årets tre første måneder viser at ambulansene i Drammen står overfor en økende oppdragsmengde sammenlignet med i fjor. Allikevel valgte Vestre Viken HF å legge ned én ambulanse fra og med 1. april.

Fra 27 til 75 tilfeller

På samme tid i fjor registrerte Vestre Viken 27 tilfeller der pasienter med akutt behov for ambulanse måtte vente fordi det ikke fantes ledig bil. I april måned, etter ambulansekuttet, har helseforetaket registrert alarmerende 75 tilfeller der man opplever det som kalles for samtidskonflikt - altså at det ikke finnes ledig ambulanse til å rykke ut til pasienten.

Fra januar til mai i år er det registrert hele 241 hendelser der man ikke har ledig bil til å rykke ut på et oppdrag som haster.

Les også: Lover god akuttberedskap

Dør eller blir sykere

Både i Drammen, Modum, Vikersund og Svelvik har det vært eksempler på at pasienter dør eller får vesentlig forverring av sin helsesituasjon på grunn av for lang ventetid på ambulanse.

Lavrans Kierulf (Frp) har uttalt til Dagsavisen Fremtiden at Vestre Viken Helseforetak må svare for situasjonen.

- Denne situasjonen er urovekkende og vi må ta opp dette i komiteen for helse, sosial og omsorg for å finne ut hvilke spørsmål vi kan stille til Vestre Viken HF, for jeg liker ikke det jeg hører, sa han til Dagsavisen Fremtiden da vi avslørte at ambulansepersonell i Drammen er svært bekymret for dagens situasjon.

- Ingen klager hittil

Pasient- og brukerombud i Drammen, Anne-Lene E. Evensen har ikke registrert klager fra pasienter - foreløpig, og mener det ikke er grunn til bekymring før det eventuelt skjer.

- Vi har ikke fått noen klager fra pasienter på dette, og ser ingen grunn til å kommentere disse tallene før det foreligger klager, sier hun.

- Hva tenker du om at ambulansepersonell i Drammen er bekymret over situasjonen og frykter at liv kan gå tapt?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier hun.

- Så det bekymrer deg ikke at 75 pasienter opplevde at ambulansene i Drammen var opptatt da de trengte hjelp?

- Jeg vet ikke hvor lang tid det tok før pasientene fikk ambulanse. Kanskje gikk det ikke lengre tid enn normalt, selv om de to ambulansene som primært rykker ut i Drammen var opptatt, sier pasient- og brukerombudet til Dagsavisen Fremtiden.

Ikke oversikten

Klinikkdirektør for prehospitale tjenester i Vestre Viken HF, Inger Lise Hallgren sier at helseforetaket ikke vet hvor mange pasienter som må vente, eller hvor lang tid man faktisk er uten ambulanse, men innrømmer økningen i antall samtidighetskonflikter.

- Hittil i år så ser vi at antall konflikter har økt noe i noen områder, men vi har ingen indikasjoner på at økningen av samtidighetskonflikter har påvirket responstida, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

Dette på tross av at ambulansepersonell er svært bekymret for situasjonen og tidligere har uttalt til Dagsavisen Fremtiden at de frykter at noen vil dø, dersom det ikke umiddelbart settes inn flere ambulanser på natten.

- For å følge med på kvaliteten i ambulansetjenesten har klinikk for prehospitale tjenester selv besluttet at AMK-sentralen skal dokumentere disse konfliktene på akutt- og hasteoppdrag. Dette betyr ikke at det ikke sendes ut ambulanse. Da vil AMK flåtestyre en annen ambulanse til oppdraget, sier Hallgren.

Vestre Viken HF mener de to ambulansene i Øvre Eiker og én bil i Sætre bistår Drammen dersom begge bilene er opptatt.

Dagsavisen Fremtiden vet at også i Modum er ambulansepersonell fortvilet over at deres ambulanse ble flyttet til Øvre Eiker og Hokksund.

Det betyr at uansett hvilke biler som hjelper hvem, vil kjøringen til og fra gi et tidstap.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Flere alvorlige hendelser tidligere

Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med pårørende som har mistet sine nærmeste fordi ambulansen kom for sent. I 2005 fikk en mann hjertestans på Konnerud - det tok 29 minutter før ambulanse var på plass. I 2007 var ambulansen i Svelvik lagt ned, og bilen i Drammen er nærmeste hjelp, da en 32-åring fikk hjerteinfarkt og det tok over en halvtime før ambulansen var på plass. Livet sto ikke til å redde, og tilbake satt en småbarnsmamma med tvillinger på fire år.

I Vikersund døde en mann etter at ambulansen kom etter 40 minutter. Hjertestansen var et faktum, og normalt sett er hvert eneste minutt livsviktig for pasienter med et så alvorlig sykdomstilfelle.

Felles for de fleste av tilfellene som blir gjort kjent gjennom media, er at de pårørende ønsker å vise omverdenen hva som kan skje når beredskapen er for dårlig. De samme argumentene kommer fra ambulansepersonell som Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med. I løpet av neste uke kommer de nyeste tallene for hvor lang responstid sykehuset i Drammen har.

Mer fra Dagsavisen