innsyn: Et glimt inn i den enorme julekrybben som viser scener fra juleevangeliet, med hverdagslige og hellige hendelser side om side. FOTO: ELISABETH HELGELAND WOLD

Advents-tablå

I hele desember skal en kjempekrybbe på 48 kvadratmeter lyse opp utenfor Bragernes kirke – døgnet rundt.

Dagsavisen Fremtiden fikk en smugtitt inn i julekrybben som er like stor som en leilighet.

– Man kan ikke gå inn i den, men alt kan ses utenfra. Man går rundt krybben som er innglasset og viser scener fra juleevangeliet, forklarer sogneprest i Bragernes og prosjektleder Lars Skagestad.

Ideen fikk han etter tre år som sjømannsprest i Spania, hvor julekrybber finnes over alt.

– Jeg tenkt det skulle være fint å bygge en slik i Norge også, og når Jørn Fevang mente at det skulle være fint med et lite tablå på inngangen til Adventsfestivalen, sto det klart at vi måtte bygge en stor julekrybbe utenfor kirken.

– Kommunen hadde dessuten ytret ønske om at Adventsfestivalen også burde være synlig utenfor, forklarer Jørn Fevang, lederen for Adventsfestiavalen.

Lokal hjelp

Byggingen startet tidligere i høst, men planleggingen har vart lenge.

– Vi har hatt god hjelp av lokale krefter til å bygge selve krybben. Elever ved Åssiden videregående skole har bygd gulvet, og glassmester Vestskog, seilmaker Høeg og Andreassen Elektro har sørget for at utstillingen tåler vær og vind og er tilstrekkelig opplyst, informerer Skagestad.

To spanjoler har rigget julekrybben, den første julekrybben de setter opp i Nord-Europa.

Skagestad forteller litt om den historiske bakgrunnen for julekrybben:

– Frans av Assisi laget den første julekrybben tidlig på 1200-tallet. Etter hvert vokste det fram en tradisjon i mange katolske land med å sette opp en julekrybbe foran kirken eller på torget. I Spania, hvor vi har hentet inspirasjon, kalles den for en Belén.

I julekrybben ses scener fra juleevangeliet, med mennesker, dyr, hus, borger og båter og små motoriserte installasjoner. Alt står lett tilgjengelig bak glass og under tak, slik at alle kan se godt, og litt ekstra sikkerhet er også tatt med i beregningen.

Naboer og nattevakt

– Politiet skal ta noen runder og naboene kommer til å holde et ekstra øye med, forteller Skagestad.

Krybben åpnes i morgen, første søndag i advent, samme dag som Adventsfestivalen i Bragernes starter. Biskop Per Arne Dahl, varaordfører Yousuf Gilani og Ambassaderåd Jorge Cabrera fra den spanske ambassaden, står for selve åpningen – sammen med barn fra Bragernes menighet.

Bach og godteri

Morgendagen blir hektisk og innholdsrik og starter med høymesse klokka 11, hvor Bragernes kirkes solistensemble synger.

– Deretter blir det Juleoriatoriet for barn klokka 16. 30 og åpningen av Julekrybben klokka 17.15, informerer Fevang og fortsetter;

– Selve åpningskonserten for Adventsfestiavlen starter klokka 19, i år med Juleoriatoreiet av Bach, som vi tidligere har satt opp i 1999 og i 2012.

Fevang gleder seg, og som en ihuga Bach-entusiast kan det neppe bli bedre. Han forteller om mange ekstra arbeidstimer på frivillige og ansatte den siste tida.

– Staben strekker seg langt i desember, det er mye idealisme her. Selv er Fevang involvert i flere av konsertene og lover mye bra fra både lokale krefter og fra de mer kjente adventstraverne.

Om prest Skagestad også har tenkt seg på noen av konsertene under Adventsfestivalen?

– Å ja, det blir nesten som å spise godteri hver dag!

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no