På bildet fra venstre Mads Hilden, varaordfører i Svelvik, Gunn Cecilie Ringdal, ordfører i Lier, Elin Weggersrud, ordfører i Sande, Tore Opdal Hansen, ordfører i Drammen, Liv Heidi Brattås Remo, daglig leder Legevakta. Bent Inge Bye, ordfører i Nedre Eiker

Advarer ungdom på det sterkeste mot MDMA

– Det som er skummelt er at det er den vanlige gutten og jenta i gata, sier leder ved Legevakta i Drammen, Liv Heidi Brattås Remo, som ukentlig får inn 3-5 ungdommer som har inntatt partydopet MDMA eller andre stoffer.

 

– Vår bekymring er at dette er et økende problem, sier daglig leder ved Legevakta i Drammen Liv Heidi Brattås Remo til Dagsavisen Fremtiden.

Legevakta i Drammen får hver uke inn 3-5 ungdommer som er overstadig beruset på andre stoffer enn alkohol, og det sentralstimulerende partydopet MDMA en en av de vanligste årsakene til at ungdom må kjøres til legevakta, ifølge Remo. Hun forteller at det det først og fremst er ungdom som komer på legevakta etter å ha fått i seg store doser MDMA, og at det typisk ikke er ungdom fra belastede eller kriminelle miljøer som kommer inn.

– Det som er skummelt er at det er den vanlige gutten og jenta i gata. Det er den skoleflinke 16-åringen som driver masse med idrett og ingen tenker at ville prøvd rus. Derfor har vi behov for å rope litt høyt. Dette er i ferd med å gå i feil retning, sier Remo.

Noe av det som gjør det ekstra farlig, er at ungdommene tilsynelatende vet lite om stoffet de putter i seg og risikoene som er knyttet til det.

– MDMA er virkestoffet i ecstatcy og det gir en kjapp og billig rus. Dette er ungdom, som ikke kan noe om det. Hadde du vært en rusmisbruker hadde kanskje dette gått greit, men dette er er ungdom som ikke vet noe om hvordan de skal dosere, sier hun.

I kjølvannet av at Haakon Bratland (21) fra Svelvik tidligere i år mistet livet etter å ha prøvd MDMA, gikk moren Mona Bratland ut og advarte mot stoffet på det sterkeste.

LES OGSÅ: Hadde MDMA i blodet

Nå har fem ordførere fra Drammensregionen også gått ut og advart ungdom mot MDMA.

Her er innholdet i en pressemelding om ble sendt ut torsdag, og som er undertegnet av de fem ordførerne Tore Opdal Hansen (Drammen), Gunn Cecilie Ringdal (Lier), Mads Hilden (Svelvik), Elin Weggersrud (Sande) og Bent Inge Bye (Nedre Eiker), samt daglig leder ved Legevakta i Drammen, Liv Heidi Brattås Remo:

Vi har ingen å miste

De politiske lederne i kommunene rundt Drammen roper et alvorlig varsku til ungdom og foreldre. Vi har i dag vært på møte i Legevakta og fått en urovekkende orientering om utviklingen i bruken av syntetisk narkotika.

Hver uke får Legevakta inn 3 - 5 tilfeller av ungdom som trenger hjelp etter å ha inntatt eksempelvis MDMA. Ungdommen har ett fellestrekk. Det er helt vanlig ungdom som tror at eksempelvis MDMA ikke er farlig. Det er veldig feil for det er livsfarlig og det finnes ingen motgift. Det er derfor liten hjelp å få om man har inntatt for stor dose.

Den utviklingen vi nå ser er skremmende. Det fordi de ungdommene, som Legevakta tar hånd om ukentlig, har en misforstått oppfatning av disse farlige rusmidlene. Det er helt vanlig ungdom, som ikke er en del av det etablerte rusmiljøet.

Når vi nå går inn i juletiden der det viktig at vi passer på hverandre. Vi har ingen ungdommer å miste.