Drammen

766 kunstnere søkte om å få stille ut her i sommer – kun 26 ble valgt

Samtidskunstnere fra hele Østlandet kjempet om rekordstor premiepott. Verket som stakk av med seieren kan du se fra og med denne uken.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

– Vi håper og tror at mange kommer til å ta ferien sin i Norge, og at Drammen vil være et populært reisemål. Derfor er det ekstra gøy at årets sommerutstilling er Østlandsutstilingen, som er så mangfoldig og spennende for både liten og stor, forteller Marte Grette ved Buskerud Kunstsenter, som ligger på Union brygge.

17. juni ønsker hun velkommen til en utstilling som rommer alt fra video og foto til maleri, vev og skulptur. 26 samtidskunstnere og kunstnergrupper skal vise frem 40 verk.

– Vi håper at mange barn kommer innom og opplever den kinetiske skulpturen til Torgrim Torve. Vanligvis kan man jo ikke ta på kunsten, men denne skulpturen inviterer til aktivitet og nysgjerrighet, så det er lov. Vi vasker og desinfiserer etter at de besøkende har tatt på den, da, påpeker Grette.

Østlandsutstillingen tar pulsen på samtidskunsten på Østlandet, og denne sommeren er det Buskerud Kunstsenter som viser hva kunstnere fra alle deler av østlandet holder på med.

– Publikum får møte et bredt spekter av uttrykk, materialer, ideer, historier og intensjoner, og vi er stolte av at det i sommer er vi som får vise all denne samtidskunsten, sier Marte Grette.

Vi får blant annet se en samlet bekymring over klimakrisen, og hvilke konsekvenser den har og vil få både for naturen, dyr, insekter og oss mennesker som lever på jorden, opplyser kunstsenteret.

Andor Roksvåg og Marte Grette ved Buskerud Kunstsenter åpner døra til Østlandsutstillingen torsdag 20. juni. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

Andor Roksvåg og Marte Grette ved Buskerud Kunstsenter åpner døra til Østlandsutstillingen onsdag 17. juni. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

Les også: Kunstanmeldelse: Vital backup på Vestfossen (+)

Populær utstilling

Østlandsutstillingen deler hvert år ut en pris til utstillingens mest markante verk. I år er prisen høyere enn den har vært tidligere. De 26 kunstnerne kjempet om hele 60.000 kroner, men det var Anne Karin Jortveit som til slutt stakk av med premien.

– I år har juryen behandlet søknader fra hele 766 kunstnere, og dette er ny rekord. De høye tallene er med å understreke at Østlandsutstillingen er mer populær nå enn noensinne. Fra Buskerud, hvis vi fremdeles kan si det, er to kunstnere representert i år, Hilde Honerud og Line Berget.

Hilde Honerud fra Kongsberg, hadde i fjor separatutstilling på Buskerud Kunstsenter, og har lenge jobbet med problematikken rundt flyktningleiren Moria. Hun har gjennom flere år fulgt flyktninger og migranter som driver med idrett gjennom organisasjonen Yoga and Sports for Refugees. I Østlandsutstillingen viser hun fotografier herfra, slik hun gjorde det på sin separatutstilling i 2019.

Gjennom prosjektet har Honerud et ønske om å vise noe annet enn bildene vi vanligvis ser fra Lesbos: overfylte båter, redningsvester, telt, og gråtende barn.

– Jeg prøver å finne noe som ligner på sånn som vi lever, så det kan bli en inngang til de som ser på bildene, så de opplever noe annet enn de dramatiske nyhetsbildene som vi er vant til å se», sa Hilde Honerud til Dagsavisen Fremtiden i forbindelse med sin separatutstilling i 2019.

Les også: Savner du å slentre rundt på lokale museer? Slik blir sommeren

Ta-på-skulpturen til Torgrim Torve inviterer barn til en aktivitet og nysgjerrighet. Foto: Østlandsutstillingen

Ta-på-skulpturen til Torgrim Torve inviterer barn til en aktivitet og nysgjerrighet. Foto: Østlandsutstillingen

Les også: Banjo-lager og portrett-spikker Jørgen har kjøpt den historiske Schulerudgården

Mer fra: Drammen