Nyheter

32 % flere lærlinger

Drammen kommune har i dag 13 flere lærlinger i kommunal tjeneste enn i 2011. De har også lykkes med å få flere menn inn i omsorgssektoren.

- Jeg stortrives med jobben og har masse supre kollegaer og brukere som gjør meg flinkere. Det er litt rart å være den eneste lærlingen som er jente, i et så kvinnedominert yrke, men det er bare flott at det kommer flere gutter til denne sektoren. Det er klart menn kan gi vel så mye omsorg som det kvinner kan, sier Guri Bjelland (19) fra Langum i Drammen.

Sammen med tre mannlige lærlinger, går hun i lære som helsefagarbeider ved Saniteten bo - og servicesenter på Åssiden. Siden man regner med stor mangel på kvalifiserte fagarbeidere ved landets sykehjem i årene som kommer, har kommunen satset spesielt på å rekruttere flinke elever til disse jobbene.

 

God vekst

Drammen gikk ut av Kommunenes Opplæringskontor i Buskerud (KOB) IKS i 2013, da de mente de kunne klare oppgaven vel så bra selv. Mange har spurt seg hvordan det ville gå.

- Jo takk, bare bra, sier Dag Amundsen, som er lærlingkoordinator og rådgiver for kommunens HR-direktør.

Han forteller at kommunen har lykkes med å få på plass 13 flere læreplasser siden 2011, og de har også fått inn langt flere menn.

- Det tror jeg er veldig sunt. Både med tanke på at mange av brukerne er menn og fordi arbeidsmiljøet har godt av at begge kjønn er representert, påpeker Amundsen.

Blant 33 lærlinger innen helse- og omsorgssektoren er det ni menn, og i løpet av 2015 kommer 20 til. Via kommunens prosjekt «Menn i helse» har man rekruttert menn via Nav-systemet og gitt dem sjansen til å utdanne seg innen helsefag. Når de kommer ut i lære vil målet om å ha én lærling for hver 1.000. innbygger i kommunen være nådd. I dag er det totalt 53 lærlinger innen kommunale virksomheter i Drammen, hvorav ni praksiskandidater - det vil si voksne som skal ta fagbrev.

 

Langt igjen

I 2011 inngikk staten og partene i arbeidslivet en samfunnskontrakt, med formål om å øke antallet læreplasser i private og offentlige virksomheter med 20 prosent innen 2015. I så måte går Drammen foran som et godt eksempel, med en økning på 32 prosent. De slår likevel ikke den imponerende økningen i Oslo kommune, som har over 80 prosent flere læreplasser enn i 2011.

- Men så hadde vi et veldig dårlig utgangspunkt. Ja, vi har i dag tilrettelagt for å ta inn 355 nye lærlinger i året, men har ikke nok kvalifiserte elever til å fylle plassene. I Oslo velger bare omkring 25 prosent av de unge yrkesfaglig utdanning, mot rundt 50 prosent ellers i landet. Dermed er vi helt avhengige av å få mange fagarbeidere utenbysfra. Dette medfører at vi ikke kan stille like strenge krav til elevenes kvalifikasjoner ved utvelgelsen, som det for eksempel Drammen kan, forklarer Svein Ballo, som har ledet lærlingsatsingen i Oslo.

Oslo fikk i år fylt 218 nye læreplasser, og håper å komme opp i 250 i 2015. Med utgangspunkt i dagens lærekontrakter vil kommunen da komme opp i totalt rundt 460 lærlinger. Med en befolkning på godt over 600.000 er det dog langt igjen til man har én lærling for hver 1.000. innbygger.

 

Bør dobles

Bystyrerepresentant Nicoline Bjerge Schie (Ap) synes likevel ikke Drammen har grunn til å hvile på sine laurbær ennå. Hun mener antallet læreplasser fortsatt må fordobles.

- Så lenge mange unge står uten læreplass er det ikke nok. Tyngre satsing på yrkesfag blir av avgjørende betydning framover, og derfor har Arbeiderpartiet nå programfestet at vi vil ha inn to lærlinger for hver 1.000. drammenser, kommenterer Bjerge Schie.

Om ikke kommunen gjør hva den kan for å tiltrekke seg flere, flinke lærlinger, tror hun verken barnehagene eller eldreomsorgen kan opprettholde dagens nivå.

Mer fra Dagsavisen