31 kunstnere gjennom nåløyet

Novemberutstillingen er en av Buskeruds eldste, største og viktigste utstillinger. Nåløyet er fremdeles trangt for å komme med, og nivået er skyhøyt.

– Sånn må det være har juryen bestemt. Det skal være litt prestisje, det er en måte å vitalisere og modernisere utstillingen på, mener årets juryleder Morten Halvorsen som legger til at det tidligere var mange flere som ble antatt på Novemberutstillingen.

– Ikke for mange

– Men det er en stund siden, og når vi er mer selektive handler det også om å yte de forskjellige arbeidene rettferdighet, med hensyn til plassering i rommet, lokalene her egner seg ikke for så mange verk.

Det var om lag 120 søkere med til sammen 360 arbeidere til årets utstilling. Av disse ble det antatt 31 kunstnere med 36 verk, og sju av kunstnerne er debutanter.

– Vi har måttet stramme inn litt på hvem som kan få sende inn arbeider. Om man er fra Oslo hjelper det ikke å ha hytte i Uvdal, det må være litt mer som binder søkeren til Buskerud, sier Halvorsen, som selv har tatt steget fra Konnerud og ned til Strømsø. Der deler han atelier med komponist, koreograf og bildekunstner Simen Korsmo, i Strømsø Atelierfellesskap. Korsmo sto også for det kunstneriske innslaget på åpningen av Novemberutstillingen med danser Silje Mjøen.

Er pågangen større nå som det er digital innsending og søknad?

– Nei, det er omtrent samme søkemengde som tidligere. Men for oss som sitter i juryen, er jo arbeidet mye lettere, medgir Halvorsen.

Novemberutstillingen er en av Buskeruds eldste, største og viktigste utstillinger. Her møter publikum profesjonelle kunstnere side om side med debutanter og andre som står på terskelen til en kunstnerisk løpebane.

Årets priser

På åpningen ble det utdeling av prisene «Årets mest markante verk», som gikk til Johan-Anton Sandnes for sitt akrylmaleri «Just a bioflight to Las Palmas». Sandnes debuterte på Høstutstillingen i år, og han har tidligere også vært antatt på Novemberutstillingen.

«Årets debutant» er Solveig Aurora Lien Granberg med et verk i bildevev, «Unwanted noise, desired signal».

Det var stortingsrepresentant og leder av familie- og kulturkomiteen Kristin Ørmen Johnsen som sto for åpningen.

Noen av kunstnerne som er antatt i år er blant andre; Ragnar Sten, Hilde Diesen, Anne Pfeffer Gjengedal, Anders Pfeffer Gjengedal, Tom Gundersen, Inger Karthum, Evelyn Melsom og Yngvill Lassem. Utstillingen viser arbeider i alle kategorier; maleri, tegning, skulptur, installasjon og foto. Det er Buskerud Bildende Kunstnere som står bak, med støtte fra Buskerud fylkeskommune, Drammens Museum og Drammen kommune.