Nyheter

2,8 grader varmere i Drammen i 2014

- For hvert år som går blir det vanskeligere å skylde på noe annet enn menneskelig aktivitet, fastslo klimaforsker.

Basert på det som finnes av tallmateriale og målinger for vær og klima i Norge, viste klimaforsker Hans Olav Hygen fra Meteorologisk institutt, hvor mye klimaet kan komme til å forandre seg fram mot 2100. Utsiktene er langt fra lyse.

- Året som gikk var definitivt det varmeste noensinne. I Drammen endte vi på et gjennomsnitt på 2,8 grader over normalen i 2014. Om vi ser på utviklingen siden omkring år 1900 er det likevel ikke noen overraskelse. Temperaturen har steget jevnt og trutt, for så å gjøre noen solide hopp de siste tiårene, forklarte Hygen, for en fullpakket sal ved Pensjonistuniversitetet i går.

Klimaforskeren måtte innrømme at han tror sjansen til å oppnå det såkalte «togradersmålet» er kommet og gått, og advarte om en mulig temperaturøkning på opp mot seks grader i løpet av dette århundret.

- Det vil i så fall blant annet bety at all isen i Arktis smelter, at havnivået stiger kraftig - og at nedbøren kan øke med opptil 40 prosent, sa Hygen, som rådet til økt ekstremvær-beredskap.

Publikummet, som for en stor del besto av besteforeldre, hørte hvordan deres barnebarn må være forberedt på flere flommer og jordras, langt mindre skiføre, mer husråte og langt mer flått.

- Om en skal kunne si noe som helst positivt om klimaet framover, så må det være at det kan se ut til å bli gode forhold for vindyrking i Norge, avsluttet klimaforsker Hygen.

Mer fra Dagsavisen