Drammen

- 17. mai blir som den pleier

DRAMMEN: Innbyggerne i Drammen har ingenting å frykte. Feiringen av 17. mai blir tradisjonell - på alle mulige måter. Dette er den ene dagen i året du ikke gjør store forandringer, mener lederen av 17. mai-komiteen.

I Nedre Eiker har debatten rast etter at man foreslo å legge om hele ruten for korps og barnetog. Det å gjøre store forandringer på en slik dag er omtrent umulig, mener lederen av 17. mai-komiteen i Drammen, Lavrans Kierulf.

- Du skal ikke tukle for mye med de tradisjonene som gjelder for folk på 17. mai. Riktignok så gjøres det små justeringer hvert eneste år, men det store bildet er at vi skal gjennomføre grunnlovsdagen slik som folk er vant til å feire den, sier Kierulf til Dagsavisen Fremtiden.

Trives godt i komiteen

Lavrans Kierulf vet veldig godt hva det vil si å komme med kreative forslag for endring i programmet på 17. mai. For noen år siden var det snakk om å legge ned russetoget. Kvaliteten på det russen leverte var elendig, og det var hele byen enig i - til og med russen selv. Likevel ble det mye støy og forslaget ble trukket tilbake. Bortsett fra noen enkeltepisoder med politisk knuffing, mener Kierulf at 17. mai-komiteen er den desidert hyggeligste komiteen å være en del av i Drammen kommune.

- Dette er mitt sjuende år som leder av komiteen, og jeg må si at dette er et meget hyggelig verv. Ingen store politiske feider og vi jobber sammen for å få til en best mulig feiring for Drammen, sier Kierulf.

Ingen stor jubileumsfeiring

I år er det 200 år siden grunnlovsdagen på Eidsvoll i 1814. Selv om programmet for 17. mai ikke er offentliggjort ennå, sier Kierulf at jubileet ikke får veldig mye oppmerksomhet i byen.

- Det er ikke et høyt fokus på grunnlovsjubileet, men noe ekstra preg setter det på feiringen. Vi skal ha kransenedleggelse på både Strømsø og Bragernes kirkegård for de to lokale herrene som satt på Eidsvoll, Nicolay Schejtli og Gustav Peder Blom, sier han.

- Og arrangementer?

- Det er flere korps som har gått sammen og laget en marsj som heter «Det går et festtog gjennom landet» og det skjer over hele landet. I tillegg blir det flere arrangementer på skoler og vi har gjort talen på torget, rett etter barnetoget, litt annerledes ved at vi har to talere i år, sier han.

- Dere har valgt Lise Christoffersen (Ap) og Trond Helleland (H) - hvorfor det?

- Vi ønsker å bruke de to parlamentarikerne som bor i Drammen i dag for å fortelle drammenserne om hvilke verdier som ligger i grunnloven vår og hvorfor det som skjedde på Eidsvoll var så viktig. I tillegg så vil de snakke litt om de to lokale menn som var på Eidsvoll i 1814, sier Kierulf.

Ildsjelen er viktig

En ting er å jobbe i 17. mai-komiteen, men denne dagen hadde ikke vært slik vi kjenner den uten alle som jobber frivillig. Kierulf er helt enig i at frivilligheten fortjener det aller meste av æren for alt som blir gjennomført denne dagen.

- Uten ildsjeler og godt samarbeid med frivillige så hadde vi faktisk ikke klart å gjennomføre 17. mai slik vi ønsker det. Det er masse arbeid som legges ned rundt om i hele byen, og uten frivillig arbeid hadde det blitt veldig vanskelig, hvis ikke umulig, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

- Hva er det de frivillige gjør?

- Det er veldig, veldig mye. Alt fra kransnedleggelser, aktiviteter for barn og unge, arrangement på skoler og egentlig alt det som vi er helt avhengig av skal fungere. Og når det kommer til komitéarbeidet så er det jo vi som forteller hvordan vi vil ha det, og så er det vår sekretær som gjør det meste av jobben. Så det er mange personer som skal ha skryt for at vi kommer i mål, sier Kierulf.

Ønsker for framtida

Selv om Kierulf er klar på at man ikke skal gjøre de store forandringene på 17. mai, innrømmer han likevel at det kunne vært spennende med noen forandringer - dersom pengene ikke hadde vært et tema.

- Vi kunne jo ha profesjonalisert festforestillingen i teateret for eksempel og vi kunne ha støttet korps og kor med litt mer penger enn det vi gjør i dag. Men med unntak av noen få tiltak, vil vi holde hardt på 17. mai slik den er i dag uten store forandringer.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen