Rektor Tore Seierstad tror Danvik Folkehøgskole vil markere seg som medieskole i årene som kommer. Mulig samarbeid med høyskolen, flere linjer og enda flere elever er målet for de neste 10 årene. FOTO: RONNY JOHNSEN

100 år med Danvik Folkehøgskole skal feires

SPREK JUBILANT: Fra kristelig ungdomsskole i 1913 til en av landets ledende mediefolkehøgskoler i 2013. Denne helga ser man tilbake på 100 års skolehistorie og ser fram mot nye utfordringer.

For bare noen år siden så man på et år med folkehøgskole som et friår fra ordinær skole. Et tilbud som fristet dem som ville vekk hjemmefra, bli kjent med andre mennesker, og som ikke orket tanken på flere eksamener på en stund.

I dag er folkehøgskole noe helt annet, og Danvik feirer i disse dager 100 år, vel vitende om at den er blitt en medieskole som kan skilte med svært gode resultater.

Rektor Tore Seierstad er nå klar for å bruke helgen til å feire elever, lærere og skolen. Han lover at festen blir minnerik.

- Nå gleder vi oss veldig til denne helgen. Vi skal ha et internt arrangement på lørdag med spesielt inviterte, og på søndag har vi åpent for alle, gratis lunsj, og forestilling med teatergruppa. Nå skal vi feire Danvik folkehøgskole på ordentlig vis, sier Seierstad.

 

En svært spennende framtid

Historien på Danvik viser at skolen har klart å tilpasse seg elevenes ønsker om media og kommunikasjon. De har fulgt med i timen, og sørget for et høyt faglig nivå på lærere og samarbeidspartnere for å gjøre skolen attraktiv for dedikerte mediestudenter.

Danvik har 8 forskjellige linjer, alt fra animasjonsfilm til skrivende journalistikk. Den har også egen radio- og TV-produksjon, og planen er å bli enda større og forhåpentligvis med flere linjer å velge mellom, forteller rektor Seierstad.

- Mediene er i konstant forandring, og det er vi på Danvik nødt til å ta hensyn til. Vi utvikler oss hele tida, og vi følger med på markedet av hva elevene har ønske om å bruke tida si på. Vi har dedikerte elever hos oss, der motivasjonen er høy for å bli flink i faget man har valgt, så vi legger ned mye arbeid i å ha det beste tilbudet til enhver tid, forteller han.

- Hvor tror du Danvik er om 10 år?

- Jeg tror vi har flere nye bygg og enda flere linjer å velge mellom. Jeg tror vi har fortsatt arbeidet med å ha nær og god kontakt med musikk- og filmmiljøet, og vi har videreført våre etiske grunnprinsipper med gode verdier, folkeskikk og et positivt og kreativt skolemiljø, sier Seierstad som påpeker at han som 64-åring ikke kommer til å være rektor på skolen når kalenderen viser 2023.

 

Mange kjente navn fra danvik

Danvik har hatt en klar strategi på hvilke lærere og samarbeidspartnere de involverer i skolen. Seierstad forteller at det har vært av stor betydning at de som foreleser har erfaring og et kontaktnett innenfor sine felt, som gjør at elevene kan jobbe opp sitt eget nettverk, i tillegg til å bli vurdert av faglig sterke lærere.

- Her på skolen bruker vi ofte uttrykket «en fot innenfor». Hos oss har elevene en gyllen mulighet til å lære av folk som har vært eller er i bransjen. Dessuten så er det spennende for elevene at de føler på det faktum at man kan bli «oppdaget» om man gjør en god jobb. Vi har mange eksempler på elever herfra som klarer seg mer enn godt nok i dag, sier Seierstad.

Han har helt rett. Danvik folkehøgskole har produsert flinke folk i forskjellige fagfelt. Skuespiller Jon Øigarden, tidligere TV 2-profil Jon Hartvig Børrestad og stand-up komiker Jonas Rønning er noen få navn på denne listen. I sitt jubileumshefte har også programlederen i NRKs «Forbrukerinspektørene», Marit Evertsen Grimstad, gitt potensielle elever noe å tenke når hun omtaler Danvik som stedet der hennes talent ble utviklet og befestet.

- På Danvik fikk jeg bekreftet at det var journalist jeg hadde lyst til å bli. Skolen ga meg selvtillit til å satse, og troen på at det var plass til meg i mediebransjen, sier Evertsen Grimstad for å friste elever til å velge Danvik.

 

Gratis lunsj til alle

På søndag blir Danvik forvandlet til Drammens største lunsjbord, der alle som ønsker det kan komme og delta i feiringen av skolen. Det er allerede ventet over 600 besøkende, og Tore Seierstad antyder rekordoppmøte.

- Aller først vil jeg si at det er hyggelig å gjøre ekstra stas på skolen, lærere og elever. I tillegg har vi lyst til å vise drammensere hvordan vi har det her. Derfor inviterer vi til kanskje årets største gratis­lunsj hos oss. Etter maten blir det forestilling med teatergruppa vår, så vi håper at så mange som mulig vil feire sammen med oss, sier Seierstad.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

Danvik 
Folkehøgskole

Skolen ble dannet i 1913 og var landets niende kristelige ungdomsskole. Det var KFUK/KFUM i Buskerud og Telemark som sto sammen om skolens drift.

Danvik ble rekvirert av nazistene i 1942, men ble startet opp igjen i november 1945 da krigen var over.

Etter den enorme skolereformen på slutten av 60-tallet, der den offentlige skolen ble bygget ut, gikk skolen inn i en vanskelig tid. I 1986 blir «gamle Danvik» borte, og Medieskolen etableres.

Siden 1995 har Danvik hatt et solid faglig rykte som har preget skolen positivt. Skolen ansatte lærere innen TV, drama, radio, film og journalistikk. Flere elever fra Danvik har i senere tid blitt svært profilerte personer i mediebildet.

Til helgen fyller Danvik Folkehøgskole 100 år, og inviterer hele Drammen til lunsj på skolen klokken 13:00.