Vibeke Skofterud og de andre utøverne storkoser seg i Drammen, men skisprinten blir for dyr for kommunen. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

1,2 millioner på én dag

PENGEBRUK: Ordføreren er bekymret over at skisprinten koster for mye penger, og nå sier byens politikere stopp.

Forrige uke ble det kjent at Drammen er tildelt World Cup skisprint de neste fem årene. Det i seg selv er et resultat av fremragende jobbing og flinke never fra alle de involverte.

Politikere i Drammen reagerer på en kostnadsgalopp som ikke ser ut til å ha en ende. Ordfører Tore Opdal Hansen (H) er klar på at han vil jobbe hardt for å takle de økonomiske utfordringene, men innrømmer til Dagsavisen Fremtiden at det er en vrien kabal å legge.

- Vi er svært glade for den markedsføringen Drammen får av dette arrangementet. Både når det gjelder byens omdømme og ikke minst at dette er en stor dag for sentrum. Både handels- og opplevelsesmessig, sier Tore Opdal Hansen.

- Men det blir dyrt?

- Ja, det blir det. Vi ser en utvikling der Drammen kommune må bidra mer for hvert år som går, og den utviklingen må vi gjøre noe med. Vi kan ikke ta regningen alene, sier han.

 

Kommunen bidrar mye

Dagsavisen Fremtiden har fått tilgang til oversikten som viser oppgavene kommunen gjør for skisprinten. Både i form av direkte pengestøtte og som kostnader ordføreren må dekke under og etter arrangementet.

Før arrangementet i det hele tatt har kommet i gang, har Drammen kommune hatt en kostnad på 200.000 til 300.000 kroner i forbindelse med tilkjøring av snø.

I tillegg dekker kommunen oppgaver i forkant av arrangementet som omskilting, trafikkavviklingsplaner, arrangementsplanlegging og deltakelse i komiteer.

Ordføreren betaler også alle kostnader rundt strøm, døgn­åpne toaletter, bygging av handikaptribune, utgifter i forbindelse med kongebesøk og all opprydding i etterkant av arrangementet.

Når man slår sammen alle kostnader kommunen har, og legger til det direkte støttebeløpet på 570.000 kroner, betyr det at kommunen brukte i overkant av 1,2 millioner kroner på skisprinten onsdag 13. mars i år. Og da har vi ikke engang nevnt underskuddsgarantien som ordføreren stiller med - på én million kroner.

 

Dette går ikke lenger

Dagsavisen Fremtiden vet at flere lokale idrettslag er skuffet over kommunens satsing på ett enkelt arrangement, og de får støtte av Masud Gharahkhani (Ap).

- Vi er alle enige om at skisprinten er et flott arrangement, så er det sagt. World cup i 2014 blir det uansett, for det er avtalt, men det å fortsette med skisprinten betyr at vi svikter breddeidretten, og det kan ikke vi være med på, sier Masud og får følge av Ulla Nordgarden fra Venstre.

- Det er rett og slett umulig for oss å si ja til skisprinten om utgiftene fortsetter å øke. Nå må arrangørene finne nye økonomiske løsninger som avlaster kommunens bidrag, ellers er det slutt, sier Nordgarden.

Tidligere skisprintgeneral Per Øyvind Mørk har forståelse for at Drammen kommune er nær smertegrensen og mener det er et tak på hvor mye penger byen kan putte inn i et enkeltarrangement.

- Det er mye arbeid, tid og penger som går med for å få til et så stort arrangement. Det at ordføreren nå varsler en gjennomgang på kostnadssiden, har jeg full forståelse for. Nå må aktørene jobbe sammen for å finne løsninger som passer for alle, sier Mørk.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

Skisprinten

Drammen fikk sitt første arrangement i 2003, da Geir Kihle og Per Øyvind Mørk gjorde det umulige mulig.

Drammen har arrangert skisprint i sentrum åtte ganger og én gang på Konnerud siden oppstarten i 2003.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok denne uka at Drammen får arrangementet de neste fem årene, såfremt arrangementet blir gjennomført etter de internasjonale kravene.

Drammen kommune bidrar med et direkte støttebeløp, i tillegg til underskuddsgaranti og en rekke tjenester som koster kommunen dyrt.