Nyheter

Liv Marits Webergs tekst valgt ut til Norsk Dramatikkfestival

Lørdag ble drammenserens stykke "Hvem er fienden" vist på Dramatikkens hus, iscenesatt av Brageteatret.

Bilde 1 av 2

–  Det var kjempegøy å se på. Teksten blir så mye mer enn det jeg leverte, når skuespillerne tar i bruk hele scenerommet og tolker karakterene og gjør dem levende, sier forfatteren, som kommer fra Skoger, men er bosatt i Oslo.

Torsdag var første gang hun fikk se Brageteatrets iscenesettelse av hennes eget manus.

En av de utvalgte

Liv Marit Weberg har gått på Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning og har tidligere gitt ut to romaner for eldre ungdom; "Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til" (2014) og "Det er heldigvis ingen som trenger meg" (2015). I 2018 kom den tredje romanen hennes; "Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge".

Teksten "Hvem er fienden?" er derimot skrevet for scenen, og var et av 50 innsendte bidrag til Norsk Dramatikkfestivals satsing på dramatikk for barn og unge. Kun tre av tekstene ble valgt ut for iscenesettelse.

– For min del ble det i hvert fall ikke vanskelig å finne fram til rette teater til å jobbe med teksten. Nils Petter Mørland, som er teatersjef for Brageteatret satt i juryen - og han hadde lyst til å sette opp stykket mitt, ler Weberg.

Tvangsterapi

På festivalens hjemmeside står følgende om Webergs tekst: "Hvem er fienden" er en scenetekst om fire ungdommer som ikke har valgt å være der de er. De har heller ikke valgt hvem de er der med. Ungdommene har forskjellige strategier i møte med tvangen; noen spiller med, andre yter motstand. Teksten utforsker maktkampen i rommet der de tvinges til å være - for sitt eget beste.

– De deltar i en slags terapitime, ikke fordi de vil - men fordi de må. De har gjort et eller annet galt, som vi ikke vet hva er, og har forskjellige strategier for å komme seg gjennom terapien. Det var dette teksten først skulle utforske - men etter hvert kom det til å handle vel så mye om ærlighet. Også for terapeutens del, for det er ikke nødvendigvis sånn at de voksne har noe mer kontroll enn ungdommen. Kanskje blir hun nødt til å gi av seg selv hun også, i stedet for å holde seg til den profesjonelle terapeut-rollen. Så spørs det hvordan det går, forklarer Weberg.

Hun forteller at hun nok ble litt inspirert av å se programmet "Jeg mot meg" på NRK, men at handlingen ikke er hentet derfra.

– I TV-programmet deltar ungdommene frivillig og folk er snille med hverandre. Her har de ikke noe valg, og de er ikke bare snille heller. I tillegg handler det om forholdet mellom unge og voksne.

Positiv utvikling

"Norsk Dramatikkfestivaler en arena for stimulering og utvikling av ny norsk dramatikk og scenetekst. Annethvert år velger en fagjury anonymt ut nye tekster for iscenesettelse og ulike former for framføring. Siden 1985 har Dramatikkfestivalen vært den viktigste arenaen for ny norsk dramatikk, og et springbrett for mange av landets dramatikere", står det om festivalen, som fant sted i helgen, på deres hjemmeside.

I et intervju med periskop.no sier Kristina Kjeldsberg, som er ansvarlig for Dramatikkens hus’ satsing på barnedramatikk og styremedlem i Norsk Dramatikkfestival, at det er en utfordring at kunst for barn ikke får samme type annerkjennelse som kunst for voksne. Hun mener dog den bevisste satsingen i senere år har nyttet.

– Jeg er positiv med tanke på fremtidens scenekunst for barn og unge, fordi jeg opplever at svært mange gode, kompetente krefter er opptatt av kunst for barn, både i det frie feltet og ved institusjonsteatrene, konstaterer Kjeldsberg.

Heder og ære

"Hvem er fienden" ble vist på Dramatikkens Hus klokka lørdag. Even Torgan hadde regien på den iscenesatte visningen, som er laget i samarbeid med Brageteatret.  Skuespillerne på scenen var: Trine Wiggen, Andrea Berntzen, Jakob Fort, Sacha Slengesol Balgobin, Hedda Gundersen Gullikstad.

Brageteatret, var også en av tre nominerte til Heddaprisen for beste forestilling for ungdom, med oppsetningen "Brødre og søstre". Denne gangen var det dog ikke Brageteateret som gikk av med seieren - men oppsetningen "ingenting" av Janne Teller. Regien hadde Hilde Brinchmann, og forestillingen var et samarbeid mellom Tigerstadsteatret og Oslo Nye Teater.

Mer fra Dagsavisen