Nyheter

Lier-landbruket forbereder seg på en sesong med færre utenlandske arbeidere

At mange utenlandske sesongarbeidere blir nektet utreise fra hjemlandet sitt som følge av koronautbruddet stiller helt nye krav til norske grønnsaksprodusenter. I Lier samler ordfører Gunn Cecilie Ringdal (H) livsviktige tråder fra kreative bønder, Landbrukskontoret og Nav.

På kjøkkenet på Huseby gård i Lier sitter Hans Amund Huseby, som så mange andre omgitt av barn på hjemmeskole. Men han kan ikke sitte i ro på «hjemmekontoret». I løpet av de neste par ukene skal det sås ruccola og spinat og etter hvert diverse salater, for å kunne startet innhøstingen som de pleier midt i mai. Men koronautbruddet har gjort det nesten umulig å planlegge, ettersom de som jobber for ham nesten uten unntak er utenlandske statsborgere.

Arbeiderne er stort sett fra Polen, og går i en slags «Nordsjø-turnus».

– Noen av de som skulle reist i helga har valgt å bli, og noen som skulle komme har valgt å utsette sin reise til vi vet mer, så vi er greit bemannet akkurat nå. Ingen er beordret hjem, de lurer vel like mye som oss på hva som skjer videre, sier Huseby.

Saken fortsetter under bildet.

###

Fra Lier kommunes side vil det ikke bli tatt initiativ for at arbeidere må reise hjem av kapasitetshensyn.

– Liers kommunes helsetjenester er dimensjonert til å håndtere eventuell sykdom blant gjestearbeidere, og det er ikke aktuelt å be personer med lovlig opphold om å forlate kommunen. For Lier er det viktig å opprettholde lokal produksjon av matvarer, sier kommunikasjonssjef Marianne Heimdal i Lier kommune.

Pakker til hjemlevering

Foreløpig er det mest merkbare for Huseby gård, som er storleverandør til hotell- og restaurantnæring, at salget reduseres.
– Der er det helt unntakstilstand. Men vi leverer også til Godt levert, Adams Matkasse og Kolonial.no, og der merker vi at etterpørselen øker. Vi jobber mer med pakking enn før, men vi diskuterer fortløpende om vi må permittere, sier Huseby.

Når såingen starter, trolig allerede i neste uke, vil virkningene av koronatiltak merkes for alvor for mange bønder i Lier.

– Siden vi har produksjon her også om vinteren er situasjonen slik den er nå grei for vår del. Den største utfordringen vi har, er at vi ikke veit. Ting forandrer seg jo time for time. Men for de som først nå skal ha folk inn som planlagt for planting, er det større problemer, sier Hans Amund Huseby.

Kan ramme hele Norges matforsyning

Det bekrefter ordfører i Lier Gunn Cecilie Ringdal (H) overfor Dagsavisen Fremtiden. Landbrukskontoret er full gang med å jobbe for å sikre nok arbeidskraft til gårdbrukerne i kommunen.

– Vi har koordinert Nav og vårt dyktige landbrukskontor for å se etter løsninger på kort sikt, blant folk som er permitterte og for øyeblikket står utenfor arbeidslivet. Jeg ser også for meg løsninger utover hva Nav lokalt kan hjelpe oss med, og jobber derfor med å få frem tall og fakta å bruke for en nasjonal løsning, sier Ringdal.

Hva gjør dere konkret for å ha beredskapen klar for bønder som ikke får sin planlagte arbeidsstokk på plass før sesongen starter?

– Vi har startet en jobb for å se hvor omfattende dette må være. Lier er Norges nest største veksthuskommune og den største på bær og grønnsaker på friland i hele landet. Derfor er dette helt klart et problem, ikke bare for kommunen, men også for matforsyningen for hele landet.

Venter 400 lam

Den engasjerte ordføreren jobber nå personlig med dette som en av kommunens store problemstillinger, i en tid som ellers er full av slike. Hun viser til konkrete eksempler fra landbrukskontoret at det haster:

– En sauebonde venter snart 400 lam, og hun er vant til å få inn to polakker som har jobbet for henne i mange år og som har akkurat den kompetansen hun trenger. Får hun ikke tak i noen med like god erfaring og kunnskap, hva gjør hun da? En annen er en av de store aktørene på jordbær. Hvis de ikke har fått tak i arbeidskraften de trenger når de skal starte å plante, hvilke vurderinger gjør de da? Da kan de komme til å måtte pløye opp åkrene og så korn i stedet. Det vil få store konsekvenser om vi bruker den beste matjorda, ikke bare i Lier, men i hele landet, til å dyrke korn der vi i dag produserer bær og grønnsaker, sier Ringdal.

Det er ikke bare patriotisme som ligger under bekymringen.

– Det kan bidra til overproduksjon av korn, som dermed kan måtte gå til dyrefor, samtidig som graden av selvforsyning av frukt og bær i sesong svekkes i Norge. Og hva om det kommer parallelt med at vi også kan få problemer med fremtidig import? Her er det mange temaer som må finne sin løsning, sier Gunn Cecilie Ringdal, som nå jobber med å løfte problemstillingene til nasjonalt nivå.

Når må dere ha en beredskapsplan klar for de som står uten arbeidsstokken de trenger?

– Det er seks dager sider statsministeren trykket på den røde knappen, akkurat mens landbruket var i ferd med å få inn arbeidskraften de trenger for sesongen. Gjennom forarbeidene jeg og Lier kommune har startet vil vi få store tall på bordet. Jeg vet også at Bondelaget, Gartnerhallen og Bama er i gang, og skal sørge for at dette settes på agendaen, sier hun.

Jobber du for en krisepakke?

–  Nei, for det vi ønsker er ikke økonomisk kompensasjon. Jeg vil at denne maten fortsatt skal produseres i Lier, sier Ringdal, som både vil rette kontakten mot politisk riksnivå for å fortelle hvor store utfordringene er, og bruke Landsbruksdepartementets verktøykasse.

Fraværende jobbinteresse i Norge

Også andre steder i landet fryktes konsekvensene av at utenlandske sesongarbeidere blir nektet utreise fra hjemlandet sitt som følge av koronautbruddet, skriver NTB.

– Forberedelser til sesongen er i gang flere steder, og innhøstingen av tomater og agurk i drivhus har nå startet opp. Behovet for sesongarbeidskraft vil øke uke for uke etter hvert som aktiviteten i grøntnæringen stiger framover. Situasjonen kan skape et prekært behov for arbeidskraft, sier administrerende direktør Elisabeth Morthen i Gartnerhallen, som organiserer over 1.000 norske frukt- og grøntprodusenter. De ber regjeringen om å legge til rette for at ledige studenter og permitterte kan benyttes i norsk matproduksjon i vår.

På Huseby gård er ikke Hans Amund Huseby helt overbevist om dette alternativet.

Saken fortsetter under bildet.

###

Foto: Privat

Vil det være større sjanse for å få sommerjobb hos dere i år enn tidligere?

–  Interessen har vært fraværende i mange, mange år, men det er klart dette kan åpne muligheter for norske som ønsker å ha sommerjobb. Hvis situasjonen vedvarer, er det bare å ta kontakt, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Mer fra Dagsavisen