Nyheter

Laboratoriet til farmasøyt Håvard (60) fra Svelvik analyserer Drammen kommunes koronatester

Selskapet han driver styrket utstyrsparken for to uker siden. Nå gjør de testene Vestre Viken ikke kan levere.

Mens Drammen kommune fram til helga hentet inn og analyserte rundt 100-150 koronaprøver i døgnet, sank antallet til en del færre fredag, og var nede i null lørdag og søndag, etter at Vestre Viken ikke lenger hadde kapasitet til å sikre Drammen analyser etter FHIs anbefalinger av hvem som bør testes.

Smittevernoverlege Einar Sagberg og rådmann Elisabeth Enger kunne mandag fortelle at kommunen nå sender tester til private Fürst Medisinsk Laboratorium på Furuset i Oslo. Laboratoriet er Norges største med rundt 400 ansatte, og daglig leder er Håvard Selby Ebbestad fra Svelvik. Ebbestad er farmasøyt og har ledet flere av landets største legemiddelfirmaer i sitt yrkesliv. De siste tre årene har han også vært styreleder i Norsk Farmasøytisk Selskap.

LES OGSÅ: Disse 16 tiltakene inngår Vikens kriseplan

– FHI fordeler

Hvilken kapasitet har dere til å analysere koronatester i dag, gitt den pågangen det rapporteres om?

– Vi har kapasitet – kjører vi for fullt med tre skift kan vi kjøre 2.500 tester hver dag. Men vi har aldri vært oppe i mer enn 600 i løpet av en dag, rett og slett fordi det ikke har kommet flere. Nå har vi nok reagenser til å kjøre 1000 om dagen, i en to-tre uker. Eller i kortere tid, om vi øker det daglige antallet. Alle laboratorier har begrenset med reagenser til instrumentene nå, og Folkehelseinstituttet fordeler alt som kommer til Norge.

LES OGSÅ: Overrasket over Vestre Vikens teststans – nå har kommunen hyret egen lab

Investerte tungt

Ebbestad forklarer totrinnsprosessen som prøvene fra potensielle pasienter må gjennom slik:

– Når vi får inn prøven, er det i form av en pinne som har vært i halsen eller nesen på pasienten i et reagensrør med væske. Fra pinnen ekstraherer vi ut det biologiske materialet, som så analyseres med en annen teknikk for å se om det er korona eller ikke. Stoffene vi tilsetter, kalles reagenser. Verken Norge eller vi har nok reagenser til å holde på for evig med det som nå er på lager, og det har vært laboratorier som har gått tomme. Men så kommer det mer til landet, da. Vi investerte ganske tungt for et to uker siden i flere instrumenter, av en annen type enn vi hadde fra før, og dermed har vi flere alternativer når det blir mangel på reagenser til den ene eller den andre.

Det er vel en investering som vil bære seg greit, med den etterspørselen vi ser nå?

– Det kan vi ikke si for sikkert. Dette er en dugnad, og vi skal ikke tjene penger på korona. Tvert om er også vi rammet, på den måten at det er en nedgang i analyser av vanlige prøver, siden mange legekontorer er stengt og at alt som kan vente, nå venter.

LES OGSÅ: Én person utskrevet fra sykehuset

Mer fra Dagsavisen