Kultur

Skoger gamle kirke inviterer til 800-årsdag

For første gang på 20 år skal det igjen kimes i klokkene på Hanavald – Skoger gamle kirke har bursdag.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Og det er ikke en hvilken som helst bursdag. Søndag 30. august feires nemlig 800-årsjubileet til Drammens eldste bygning, og mange kjente og kjære artister kommer i bursdagsselskapet.

1220 og 800 år skal markeres så det synes langt utover Skogers grenser, og Anita Skorgan, Frøydis Grorud og Ingeborg Soot er blant dem som har takket ja til å synge på jubileumsdagen.

– De sa alle ja med én gang, forteller Jacob Vik, formann i Skoger menighetsråd, og leder av jubileumsmarkeringen. Og han har engasjerte folk i ryggen – hele bygda støtter opp rundt feiringen av Skogers gamle jubilant.

###

Skoger gamle kirke har gjennomgått rehabilitering og er klar for 800-årsfest. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: Byhistorie: Drammens eldste bygning har bursdag (+)

Oppgradering

– Klokketårnet er endelig reparert, så nå kan vi igjen ringe fra Skoger gamle kirke, tenk den ene av klokkene er fra 1300-tallet, forteller Halldis Christiansen Sørby. Hun er medlem i Skoger menighetsråd og mer en middels opptatt av kulturarv. Sammen med Jacob Vik og sogneprest Margrete Schmidt-Johansen, står hun i bresjen for jubileumsfeiringen.

– Men det er Jacob som har det øverste ansvaret, altså.

De tre forteller om en fantastisk dugnadsånd og mange frivillige som sammen har dratt lasset for å få til en markering som dette, og om planleggingen som startet for flere år siden.

– Jeg kom til dekket bord da jeg startet som sogneprest, forteller Margrete, de var allerede godt i gang med planleggingen av jubileet.

Jubilanten har gjennomgått flere oppgraderinger det siste året. I tillegg til at klokketårnet er satt i stand, utvendige vegger er restaurert med ny kalk, og nye takrenner er på plass. Det gamle orgelet, som forøvrig er Norges nest eldste, er også rehabilitert. Menighetsråd Vik forteller at stillasene utenfor kirken skal fjernes i god tid før jubileet.

Innvendig er det først og fremst altertavlen fra 1631 som igjen skinner. Den har gjennomgått kyndig konservering, og fagfolkene har latt det stå igjen en liten bit, så man ser hvor fin den har blitt. Riksantikvaren har bidratt med midler til restaureringen av altertavlen.

###

Altertavlen er konservert med midler fra Riksantikvaren, og ser man godt etter på feltet med krusifikset, vises forskjell før/nå. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

– Det er fint å ha et jubileum å vise til når man skal søke om støtte til restaurering og reparering av kirken, så vi måtte starte tidlig med planlegging, redegjør Jacob Vik, som legger til at både kommunen, kirkevergen og private aktører har bidratt økonomisk i tillegg til Riksantikvaren.

Hva betyr jubileet og istandsettelsen av Skoger gamle kirke?

– Dette er jo Drammens eldste bygning og den representerer en del av Skogers identitet som bygd og aktør i Drammenssamfunnet, sier Jacob Vik, og legger til; – Samtidig minner det oss om at vi er en liten brikke i en 800 år gammel historie.

– Og så er den viktig i et kulturhistorisk perspektiv, påpeker Halldis Christiansen Sørby – og en del av pilgrimsleden mot Nidaros.

###

Trappa opp til klokketårnet. Etter 20 år kan man igjen høre lyden fra de gamle klokkene. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

Jubileumsfest

Søndag 30. august er altså dagen. Da skal utearealene ved kirken skal brukes som scene for spelet, som fremføres av Det Dramatiske Selskab, Skoger og Konneruds Historiske Teatergruppe. – Vi fikk beskjed om at buskene lengst der nede ikke skulle klippes – de inngår som kulisser og en del av dekoren, forteller Halldis.

Senere på ettermiddagen blir det avholdt utekonsert med Anita Skorgan, Frøydis Grorud, Ingeborg Soot, og Susanne og Trond Akerø-Kleven.

Konsertscenen blir også å finne ved kirkens vestside, og bygges opp når det nærmer seg. Publikum får fin plass og oversikt over det som skal skje.

– Vi er veldig grundige med hensyn til koronasmitte, og følger helsemyndighetenes instruks nøye. Inne i kirken er det derfor begrenset plass, men vi viser gudstjenesten på storskjerm utenfor, samt at det skal strømmes til nett, så folk kan få med seg det som skjer, informerer sogneprest Margrete.

LES OGSÅ: Spytting og banning i kirka

###

Historisk

Gjennom alle disse hundreårene har tusenvis av mennesker trått over den gamle dørstokken inn til middelalderkirken ved Hanaval. Til barnedåper, til konfirmasjoner, vielser og gravferder.

Den første restaureringen av Skoger gamle kirke fant sted i 1620-årene. Klatt på klatt-prinsippet gjelder for nesten alle gamle kirkebygninger – også Skoger gamle. Sakristiet er bygget til og tårnet, en såkalt tårnrytter, kom også til lenge etter at kirken så dagens lys.

En stor del av de gamle kirkene ble revet på 1800 tallet, både stavkirker og steinkirker fra middelalderen – større og bedre kirker skulle bygges. Men noen steder ble de gamle kirkene beholdt, selv om det ble bygget en ny. Slik var det også i Skoger, da den nye kirken kom på 1880-tallet. Det var snakk om utbygging av Skoger gamle, men det ble det ikke noe av.

Kirken er typisk middelalderkirke, den ligger øst/vest plassert i terrenget. Presten skulle alltid se mot øst når han sto foran alteret, siden Kristus skulle stå opp i øst. Og vinduene er plassert på sørveggen, etter tradisjonell kirkebygging, slik at mest mulig lys kommer inn i rommet.

LES OGSÅ: – Se til helvete å komme dere ned!

###

Velkommen til fest 30. august. Sogneprest Margrete Schmidt Johansen og Halldis Christiansen Sørby i menighetsrådet kan endelig åpne dørene til Drammens eldste bygning igjen. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

– Det har vært fint å åpne kirken igjen i år, Olsok er tradisjon for markering i Skoger gamle, sier Margrete Schmidt Johansen, og legger til; – Vi gleder oss til flere vielser her, det har vært litt unntak nå, ikke bare med at kirken har vært stengt i forbindelse med arbeidene, men også på grunn av koronaen har folk valgt å vente.

Skoger gamle kirke er et levende kulturminne, med ildsjeler som jobber for at den gamle bygningen fra middelalderen fremdeles lever, og fylles med foredrag, omvisninger og konserter.

– Slik blir det også i fortsettelsen, lover de tre.

800-årsjubileet er et samarbeid mellom Skoger menighetsråd, Drammen kirkelige fellesråd og Drammen kommune.

800 årsjubileum Skoger gamle kirke, program:

11.00: Festgudstjeneste

12.15: Teater v/ Det Dramatiske Selskab, Skoger og Konneruds Historiske Teatergruppe

16.30: Konsert. Artister: Frøydis Grorud, Ingeborg Soot, Susanne og Trond Akerø Kleven og 5. klasse fra Skoger skole

18.00: Konsert med Anita Skorgan

Mer fra: Kultur