Får milliongave fra staten: – Gir oss de ekstra musklene vi trenger

Solide økninger til Drammens kulturinstitusjoner i statsbudsjettet for 2021.

Brageteatret er den største vinneren, og får solide 16,9 millioner kroner – en økning på rundt 1,26 millioner fra i fjor. Også andre kulturinstitusjoner i Drammen får mer penger i årets statsbudsjett.

Stiftelsen Buskerud teater får rundt 900.000 kroner.

Drammens museum får 8,65 millioner kroner – en økning på rundt 400.000.

Inkludert i summene ligger ekstrabevilgninger institusjonene fikk i høst, på grunn av covid-19.

Pengedryss til scenen

– Vi er veldig fornøyde, sier teatersjef Nils Petter Mørland og fortsetter;

– Dette er en god kompensasjon for ekstrautgifter og inntektstap i forbindelse med koronapandemien, og gir oss de ekstra musklene vi trenger for å nå lengre ut i en vanskelig situasjon.

Les også: Alle sykehjemmene i Drammen får «spillebord»: – Hjelper ikke dersom beboerne ikke bruker det

Foto: Brageteatret

Teatersjef Nils Petter Mørland hos Brageteatret. Foto: Brageteatret

Ny satsing

Brageteatret skulle før sommeren hatt besøk av 25.000 elever, som ikke ble noe av.

– Nå forsøker vi å utvide turnéer, utvikle hørespill og andre tiltak som vi kan nå folk med på tross av situasjonen.

– Det viktigste nå, er at politikerne forstår at dette er en vedvarende problemstilling, at de forstår at institusjonene trenger disse tilskuddene for å holde hjulene i gang, også fremover, sier teatersjefen, som samtidig mener at bevilgningen er en god måte å styrke kunstnerøkonomien på. Brageteatret bruker nesten hele budsjettet på personalkostnader.

– Vi som har tilskuddsordninger går ikke konk, men alle frilanserne står i en vanskelig situasjon. Og det utgjør en risiko for hele kulturfeltet, med en så liten forutsigbarhet. Det er denne delen av kulturen som blør mest, avslutter teatersjef Nils Petter Mørland.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for din økonomi

Digital åpning

Drammens Museum får en bevilgning i år på 8,65 millioner, som er en økning på 400.000 fra i fjor, inkludert koronastøtten på 200.000 tidligere i sommer.

Museumsdirektør Åsmund Thorkildsen er fornøyd med Drammens Museums bevilgning på Statsbudsjettet.  Foto: Elisabeth Helgeland Wold

– Dette er strålende. Vi har god dialog med staten, og har blant annet hatt samtaler med kulturministeren, sier  museumsdirektør Åsmund Thorkildsen.

– Det som har vært viktig, er at vi ikke mister moment. Vi har hatt tapte inntekter på grunn av lite folk, men vi har likevel klart å åpne utstillingene, hatt oppsatte boklanseringer og holdt kulturkvelder med foredrag.

Museet åpnet noen uker etter skjemaet med sin store vårutstilling, men klarte å få til en digital erstatning på opprinnelig oppsatt åpningsdag. Noen uker etter åpnet museet dørene for publikum, med fullt tilbud.

– Det er tydelig at myndighetene ser at vi gjør det vi skal, og med ekstra støtte klarer vi å holde hjulene i gang i en krevende periode, sier Thorkildsen.