Kultur

Kjører på med Adventsfestival: – Det blir en festival som går i null og kanskje minus

I år er det 27. gangen Adventsfestivalen gjennomføres, men det blir ikke helt som tidligere år.

Hanne Krogh og Johnny Logan backet av Kammerkoret Apollon på julekonsert i Bragernes kirke. FOTO: BENGT THURESSON

– Det blir en litt annerledes festival i år, forteller Jørn Fevang, adventsgeneral og kantor i Bragernes kirke.

– Vi kjører i samme spor som tidligere, men følger smittevernstiltakene med en begrensning på 200 publikummere pluss medvirkende.

Jørn Fevang var en stund litt usikker på om det ble noe adventfestival, men det blir det.

Adventsfestivalen arrangeres hvert år i Bragernes kirke. Festivalen inneholder et variert program med konserter, utstillinger, gudstjenester med mer i og rundt Bragernes kirke og i flere av de andre kirkene i Drammen.

###

Korene i Bragernes på en tidligere åpningskonsert, fra tiden før korona. Foto: Bragernes kirke

Les også: Saihou var det første offeret for rasisme i toppfotballen: – Jeg var jo en kuriositet

Økonomisk utfordring

– Det er klart at det er en økonomisk risiko. Det sier seg selv at med 200 publikummere, i forskjell fra tidligere år hvor det kan komme 620, så blir det ikke så bra økonomisk. Det blir en festival som går i null og kanskje minus.

Fevang forteller også om noen justeringer i programmet.

– Vi har tatt vekk noen elementer på festivalens åpningsdag lørdag 28. november, da den store utendørs julekrybba blir lyssatt. Vanligvis er det en påfølgende konsert med barnekorene inne i kirken etterpå, hvor barna sitter tett i tett i midtgangen, men i år kan vi jo ikke det.

– I stedet så synger korene ute, så det blir litt annerledes.

– Dagen etter blir det to konserter i stedet for én, både klokka 17 og klokka 19.

Da er det Bragernes kirkes jentekor, guttekor, ungdomskor og kantori som synger, slik de pleier på åpningskonserten. Dessuten medvirker en messingblåserkvartett, Anders E. Dahl og Jon Martin Høie, orgel. Og som alltid er det Beate Strømme Fevang og Jørn Fevang som dirigerer korene.

– Flere av konsertene spilles to ganger på en kveld, så flere får høre, informerer Fevang som også kan fortelle at ikke alle konserter er i boks.

I de andre kirkene i Drammen pleier det også å settes opp konserter under Adventsfestivalen, men det er ikke helt klart pr dato.

– Vi legger ut på nettet etter hvert som vi får inn om det blir konserter i andre kirker, bekrefter Fevang.

###

Jørn Fevang, festivalgeneral og kantor i Bragernes kirke, gleder seg til festival, selv om den blir litt annerledes i år. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

Les også: Forslag til ny forvaltningslov: – Oppskrift på et rettssikkerhetsmessig klasseskille

Usikkerhet blant artister

Men Svelvik kirke er klare, som førstereis under Adventsfestivalen. Nå ligger de jo i Drammen kommune.

Jørn Fevang forteller at det har vært ganske vanskelig å planlegge årets festival, fordi artister og andre medvirkende har vært usikre.

Har der fått mange avlysninger fra de store julestjernene?

– Et par av de store kommer ikke, ellers blir det stort sett som før. Vi ser også at artister som egentlig skulle synge i små kirker kommer til Bragernes, der er det plass til flere til tross for begrensningene.

Les også: Dialogmøtet mellom SIAN og Muslimsk dialogforum: – Terrorister bygger ikke broer, de sprenger dem

Sprit i kirken

Festivalen har stort sett nummererte plasser i kirken, og på de plassene som ikke er nummererte, bes publikum om å gå rett til en ledig plass.

– Vi slipper publikum inn i kirken i puljer og bruker to innganger. Og ja, det er håndsprit overalt, informerer Fevang.

Bragernes kirke har arrangert flere store oppsetninger i høst, med musikal og konserter og forteller om vellykkede arrangement.

– Vi har et frivilligapparat som gjør at vi klarer dette, med vakter og vasking. Hvis vi har to konserter for eksempel, må det vaskes på en halvtime. Det samme gjelder på alle korøvelser.

– Adventsfestivalen hadde ikke vært mulig uten denne innsatsen. Vi er så heldige å ha et stort frivilligkorps, antall frivillige timer ligger på over 470.

Men det blir nok en langt roligere festivalopplevelse enn tidligere i år, med færre folk i kirken og litt mer stille enn vanlig, tror Fevang.

Og for mange kan det kanskje være fint.

Les også: Synes møtet var et steg i riktig retning: – Holdt ikke møtet for å gjøre SIAN til muslimer