Kultur

Musikal går fra børs til katedral

Bragernes kirkes pikekor måtte flytte «Bragernes Sound of Music» fra børsen til kirken.

###

Mens andre avlyser, er kirkekorene i Bragernes fulle av pågangsmot – nå setter de opp musikal, og øvelsene til alle kirkens kor går som planlagt.

– Planen var å sette opp forestillingen "Bragernes sound of music" i Drammens børs i våres, men vi måtte avlyse på grunn av korona og smittevernet, forteller korleder, dirigent og kantor i Bragernes kirke, Beate Strømme Fevang.

Forestillingen er nå flyttet til 17. oktober, og spilles i Bragernes kirke istedenfor i Børsen, også dét på grunn av smittevernhensyn.

Det er kanskje ikke så ofte et kirkekor setter opp en slik forestilling i kirken?

– Kirken egner seg godt også for en forestilling som dette, det er dessuten så fin akustikk der. Når det gjelder smittevernhensyn så har vi kontroll på hele rommet, vi bruker det jo som øvingslokale også.

###

Forestillingen "Bragernes sound of music" settes opp i kirken denne gangen, på grunn av smittevernhensyn. Foto: Privat

LES OGSÅ:  Avlyser Jakten på juleskurken

Ut av huset

Tidligere har Beate Strømme Fevang og korene benyttet studioscenen i Drammens Teater og Børsen for større forestillinger med korene.

– Jeg synes det er viktig at barna skal få oppleve andre arenaer utenfor kirkerommet, medgir Strømme Fevang, og legger til; Men det blir jo faktisk lettere økonomisk å sette opp forestillingen i eget hus, men vi kommer fortsatt til å bruke andre steder enn vårt eget også i fremtiden.

Hva må det gjøre med hensyn til smittevernstiltak i forbindelse med forestillingen og oppsetningen i kirken?

– Kirken er stor, og når vi regner med en meters regelen i alle kanter, får vi plass til 188 personer i benkeradene. Det er også samme antall som under gudstjenester. Og så kommer korene med skuespillere og sangere i tillegg, sier Strømme Fevang som har tatt grep med hensyn til smittevernreglene.

###

Oppsettingen av "Bragernes sound of music" har ny regi, som gjør innholdet litt anneredes enn tidligere. Foto: Privat

LES OGSÅ:  Lukas Rotevatn (23) tar følelser seriøst: – Noe av det viktigste jeg har

Gjør om på innholdet

– Ja, i tillegg til den praktiske gjennomføringen, har vi også laget ny regi. Dette er tredje gangen vi setter opp Sound of Music, og regien bearbeides for hver gang. Denne gangen har vi tatt ut noe dans og andre ting som krever nærkontakt på scenen, redegjør Beate Strømme Fevang og legger til;

– Det blir en spennende regi som sangpedagog Ingeborg Soot og Sofie Rose Strømme står for, sammen med meg.

Sofie Rose Strømme skal spille hovedrollen som Maria von Trapp, og hun synger til vanlig i ungdomskoret. Nonnene blir spilt og sunget av jenter fra ungdomskoret, og de sju barna og andre roller blir spilt av jenter fra jentekoret.

 *** Local Caption *** Kantor Beate Strømme Fevang i Bragernes kirke er sammen med mannen Jørn Fevang primus motor for den årlige Adventsfestivalen i Drammen. Konserter i flere kirker strekker seg gjennom desember måned. FOTO: KATRINE STRØM

Beate Strømme Fevang er en av dirigentene i Bragernes kirke, og er ansvarlig for oppsettingen av høstens musikal. Foto: Arkiv ved Katrine Strøm

LES OGSÅ: Sa opp lærerjobben for å satse som musiker – så kom koronautbruddet

Kor for alle

Beate Strømme Fevang og ektemannen Jørn Fevang har ledet Bragernes kirkes korvirksomhet i mange år, og de holder styr på sju forskjellige kor hver eneste uke. Det hele startet i 1993, med jentekoret. Da var allerede kantoriet i gang. Senere samme år startet guttekoret opp, og siden har aspirantkorene, ungdomskoret og solistensemblet kommet til. I tillegg til Minores, for de aller yngste.

Hvordan avvikler dere all øving dette rent praktisk?

– Når det gjelder korøvelsene er det ikke lovbestemt med en meter for barna, men vi praktiserer det likevel.

Det går veldig greit, vi har stor plass og flere steder å være, forteller den andre korlederen i Bragernes, Jørn Fevang.

– Når det gjelder det voksne koret Bragernes kantori, deler vi koret i to, hvor den ene halvparten øver inne i kirken mens den andre øver i menighetshuset.

Har dere merket noe på rekrutteringen nå i disse koronatider?

– Det er litt tidlig å si, siden vi nettopp har startet med øvelser, men det er nok noen av de voksne som er litt redde for å delta på forskjellige ting, samtidig normaliseres tilværelsen i det unormale, og jeg tror dette vil vare lenge, sier Jørn Fevang.

Blant de minste barna i korene har de kanskje merket litt nedgang i antallet rekrutter, forteller Beate Strømme Fevang som har vært rundt på forskjellige skoler med brosjyrer og som mener det er viktig med rekruttering fra de er små.

###

– Vi har flere steder å være, sier Jørn Fevang, er den andre korlederen i Bragernes kirke. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: Legger ned postkontoret: – Uakseptabelt at store grupper mister grunnleggende banktjenester

– Foreldre trenger ikke være redde for å sende barna sine på korøvelser. Vi spriter og vasker og holder avstand, og alle kordeltakere får hver sin stol som de forholder seg til gjennom hele øvelsen, informerer korlederne. De legger til at foreldre som kommer innom blir registrert, og får tildelt plass på benker som blir vasket etterpå.  

Ekteparet Fevang ser frem til korøvelser og kirkeforestilling i oktober, og informerer videre om at det blir kun tre musikere i kirken, også dét på grunn av smittevernhensyn. Forestillingen spilles to ganger og varer i én time.

Maks 20 deltakere på øvelsene

En musikal vil uten tvil innebære nærkontakt mellom skuespillerne og sangerne, men smittevernoverlege Einar Sagberg mener det er uproblematisk å sette opp musikalen, så lenge publikumsantallet ikke overskrider 200 og man overholder smittevernreglene.

– Myndighetene sidestiller barneteatergrupper og lignende med barneidretten, der man er fritatt fra avstandskravet på én meter.  Men under treninger/prøver og lignende skal forholde seg til kohorter av 20 stykker.

– De som er tilstede må derimot holde avstand. Det som er viktig å huske på, er at arrangøren også har et ansvar for å overholde avstandskravet under hele arrangementet, som inkluderer inn- og utgang. 200 publikummere i kirken kan være en utfordring, men det kan hjelpe å ta i bruk flere innganger.