Kultur

Alle superhelter er satt på vent

Stengte kinoer og karantenetiltak verden over på ubestemt tid har fått filmselskapene til å sette alle superheltfilmer på vent.

Bilde 1 av 2

De største aktørene i filmbransjen har tatt konsekvensene av koronapandemien og utsatt premierer på filmene som skulle være denne sommerens blockbustere. De amerikanske filmstudioene planlegger kinokalenderen på lang sikt, men nå har koronapandemien fått konsekvenser for filmprosjekter to og et halvt år fram i tid.

Disney og Marvel har allerede  utsatt premieren på vårens forventede storfilm «The Black Widow», med et drøyt halvår. Filmen med Scarlett Johansson som er delvis innspilt i Norge hadde premieredato i seint april, men er blitt utsatt til november. Dette får også konsekvenser for de neste filmene i det Disney har kalt «MCU Phase 4».

Se listen over filmer nederst i saken.

Etter at fjorårets «Spider-Man: Far From Home» avsluttet den tredje fasen av disse ekstremt populære superheltenes eventyr, var planen at «The Black Widow» skulle dra i gang en ny filmserie med nye og gamle Marvel-figurer.

Ettersom disse filmene skal ha en form for historiemessig rød tråd, innebærer utsettelsen av «The Black Widow» at også de neste Marvel-filmene får seinere premiere. Nå har også den neste Spider-Man-filmen blitt utsatt, og fått juli-premieren neste år flyttet til november. Oppfølgeren til Venom, som skulle kommet på kino i oktober, er flytta til juni 2021. «Doctor Strange in the Multiverse of Madness» kommer ikke på kino før tidligst i mars 2022

Superheltfilmene deler dermed samme skjebne som James Bond, oppfølgeren til «Top Gun» og andre filmer som skulle friste folk på kino denne våren.

LES OGSÅ: Filmbransjen ber om krisehjelp – skal møte Raja (+)

Premieren på den nye Wonder Woman-filmen er utsatt til august.

Gal Gadot som Wonder Woman. Foto: Warner Bros.

Filmer og serier

Disneys storstilte filmserie om de klassiske amerikanske superheltene er kinohistoriens største økonomiske suksess.

Over en 12-årsperiode har Marvel-heltenes actionblockbustere spilt inn vanvittige 225 milliarder kroner på kino. Det har naturlig nok fått Walt Disney Studios til å satse videre med en ny plan som skal sikre superheltenes fortsatte dominans over verdens kinosaler i mange år framover.

Planen inkluderer sju nye filmer de neste to årene, i tillegg til en rekke beslektede TV-serier med karakterer fra Marvel-tegneseriene som skal erobre strømmemarkedet når disse har premiere på den nye strømmetjenesten Disney+. De sju filmene i «MCU 4» har alle fått nye datoer i premierekalenderen. Premierer på TV-seriene er helt i det blå.

Koronakarantene

Scarlett Johanssons nye actioneventyr har overtatt premieredatoen til «Eternals», et prosjekt med en rekke nye Hollywood-navn på plakaten, blant dem Salma Hayek, Angelina Jolie og Kumail Nanjiani.

Denne film nummer to i «MCU4» har dermed fått ny premieredato i november i år, og slik fortsetter endringene på kalenderen fram til «Thor»-film nummer fire, nå med kinopremieren satt til februar 2022.

De planlagte TV-seriene var fortsatt under innspilling, og med alle filmsett og studioer avstengt med koronakarantene er disse stoppet inntil videre.

Det medfører at serier som «Falcon and the Winter Soldier» og ««WandaVision», som skulle være blant trekkplastrene ved lanseringen av Disneys nye strømmetjeneste verden over i år, vil komme seinere enn planlagt.

Hvorvidt koronapandemien vil påvirke den angivelig lanseringen av Disney+ i Norge i sommer, har Walt Disney Studios så langt ikke kommentert.

LES OGSÅ: Reddet kunsten fra tyskerne: Edvard Munchs krigsdrama (+)

Batman i trøbbel

Pandemien har også fått superhelt-konkurrent Warner Bros og DC Comics til å endre planene for deres filmprosjekter. Warner Bros satte punktum for spekulasjoner om at stengte kinoer ville føre til at den premiereklare «Wonder Woman 1984» ville slippes rett på nettet i mars.

Warner Bros valgte i stedet å utsette filmens juni-premiere til midten av august. Det gjenstår å se om den nye datoen er vel optimistisk, og enn så lenge er filmen oppført med «angitt premiere» på norsk kino.

Warner Bros skal ha noe sånt som 27 DC-filmer på gang, mange av dem basert på klassiske superheltskikkelser fra tegneserienes gullalder. Flertallet av disse er stadig så langt unna realisering at de ikke er rammet av koronakarantenene.

Shazam! ... etter hvert

Unntaket er den nye «The Batman», som måtte avslutte innspilling etter to knappe måneder da karantetiltakene ble innført i midten av mars.

«The Batman» har til hatt nå planlagt premiere i juni 2021, men er etter påske blitt utsatt til november. Den nye «Suicide Squad»-filmen har derimot  enn så lenge fortsatt planlagt premiere neste sommer.

At filmstudioene er karantenestengt denne våren, påvirker filmstuidioenes planer for to år framover. Etter påske har WB og DC utsatt «Shazam 2»-premieren fra april 2022 til november det året.

I løpet av 2022 skal også «The Flash» og «Aqua-Man 2» helst være klare til premiere. Det eneste som er sikkert akkurat nå er at kinobransjen vil trenge disse heltene klare til innsats, alle som en. Så lenge kino i USA og andre kontinenter ikke er åpne for publikum, er det store sjanser for at filmstudioene fortsetter å forskyve premierer på filmene videre inn i framtida.

LES OGSÅ: Drammen innfører ikke eget arrangementsforbud (+)

Dette er nye og foreløpige premieredatoer for superhelteventyrene (med forbehold om nye endringer):

Walt Disney Studios/Marvel Studios: 
«The Black Widow», 6. novemver 2020
«The Falcon and the Winter Soldier», TV-serie i august 2020
«Eternals», 12. februar 2021.
«WandaVision», TV-serie, desember 2020
«Shang-Chi: And the Legend of the Ten Rings», 7. mai 2021
«Loki», TV-serie, våren 2021
«What If...?» våren 2021
«Spider-Man 3», 26. juli 2021
«Hawkeye», TV-serie, høsten 2021
«Thor: Love and Thunder», februar 2022
«Ant-Man 3», sent 2022

«Doctor Strange in the Multiverse of Madness», mars 2022

Warner Bros/DC Comics:
«Stargirl», TV-serie, vår 2020
«Wonder Woman 1984», 14. august 2020
«Green Arrow & the Canaries», TV-serie, sent 2020/tidlig 2021
«Superman and Lois», TV-serie sent 2020/tidlig 2021
«The Batman», november 2021
«The Suicide Squad», august 2021
«Black Adam», desember 2021
«Shazam 2», april 2022
«The Flash», juli 2022
«Aqua-Man 2», desember 2022.

I rekken av DC-filmprosjekter i utvikling: «Supergirl», «Batgirl», «Green Lantern Corps». «Lobo», «Blackhawk», Gotham City Sirens», «New Gods». «Wonder Woman 3».