Nyheter

Kritiske til kommunens kriseberedskap

Samtidig som pågangen har vært større enn forventet i en ny og større kommune, mener flere politikere at Drammen kommunes kriseberedskap har fått dårligere kår.

Bilde 1 av 4

Kommunalsjef for helsetjenester, Anne Hilde Crowo, orienterte tirsdag hovedutvalget for helse, sosial og omsorg (HSO) om kommunens psykososiale beredskapsplan, etter at planen har fått mye kritikk den siste måneden.

Flere av HSO-politikerne er kritiske til hvordan tjenesten er bemannet i den nye kommunen.

– Gjennom Fellesnemnda kom det så tydelige signaler på hva vi ønsket at dette ikke er en plan vi kan leve med. Slik situasjonen er nå har vi fått en større kommune og en dårligere bemanning, og det er provoserende. Vi er nødt til å oppbemanne tjenesten, sa Frps Tanja Vatnås under tirsdagens møte.

LES OGSÅ: Dette er Ap-legens fastlegeløsning

Nedbemanning eller ikke?

Slik den psykososiale beredskapstjenesten er bygd opp nå er det alltid én person på vakt for å følge opp personer i etterkant av kriser. Beredskapstjenesten er underlagt legevakten, men ifølge kommunalsjef Crowo bruker vakttjenesten ikke legevaktens ressurser.

– Det er ikke en tjeneste for øyeblikkelig hjelp, men beredskapstjeneste for kriseoppfølging. Det er kostbart hvis vi skal ha to i beredskap hele døgnet, så vi ønsker å kartlegge hvilke andre muligheter vi har på lang sikt, sier hun.

Tidligere satt det en fra barnevernet sammen med den vakthavende, men etter overgangen til ny kommune har de blitt delt i to. Kommunalsjef Crowo mener det dermed ikke er snakk om en nedbemanning, siden barnevernsvakten bare har blitt overført til barnevernet og ikke har blitt nedlagt. Det var ikke politikerne i HSO-utvalget enig i.

– I denne overgangsperioden har vi altså gått fra to til én person i kriseberedskap, og selv om det er mulig å kalle inn vikarer er det en nedbemanning. Kommunen har også vokst fra 60.000 til 100.000 innbyggere uten at beredskapen har blitt styrket. Det i seg selv er bevis nok for en nedbemanning, sa Ap-politiker Ole Henrik Krat Bjørkholt.

LES OGSÅ: Hovedutvalget ba om en utredning: – Vi må løse dette nå

Ønsket å oppbemanne tjenesten

Flere av HSO-politikerne ønsket at utvalget skulle be om at tjenesten ble oppbemannet i påvente av arbeidet kommunalsjef Crowo fortalte pågikk med å finne den rette innordningen på kommunens psykososiale beredskap.

– Jeg synes det er grunn til bekymring, og ønsker at vi i dette utvalget anmoder kommunen om å styrke tjenesten nå, også bruke den tiden det tar å finslipe beredskapsplanen. Dette er et tjenesteområde der de som blir rammet rammes veldig hardt hvis du ikke har den riktige tjenesten på plass, og selv om jeg er enig i at vi ikke burde vedta noe uten et fullstendig kunnskapsgrunnlag må vi kunne foreta oss noe når vi føler at ting ikke er riktig, sa Høyres Leif Auke.

Frps Tanja Vatnås ønsket å vite om HSO-utvalget hadde mandat til å bevilge penger til en oppbemanning, og fikk til svar det det hadde HSO-utvalget ikke. Derfor ba utvalget heller om at en ny sak skal utredes før utvalgets møte i mars slik at saken etter det kan sendes videre til kommunestyret som har myndighet til å bevilge penger.

– Legevakten ble tilført mer penger i budsjettet i desember, og der ble det også bestemt at en skulle gå for det budsjettnøytrale alternativet med tanke på den psykosiale beredskapen. Hvis dere som politikere ønsker å bruke penger på å oppbemanne tjenesten, må de pengene hentes fra andre poster, fortalte kommunalsjefen.

LES OGSÅ: Helse-Norge slakter ny E-helselov

– Kommunen har ikke fått inn noen klager

SVs Tony Burner ønsket på sin side å stole på administrasjonen, og lurte på om det var grunnlag for å være så bekymret som det mange av HSO-representantene ga uttrykk for.

– Alle som har ringt inn har blitt ivaretatt, og vi har ikke fått noen klager fra innbyggerne. At det har vært tøft for de ansatte i denne stormen er det ikke tvil om. Jeg er ikke bekymret med tanke på at vi har klart å komme oss over denne pukkelen i overgangsfasen til en ny kommune, svarte Crowo.

Flere av politikerne var heller ikke fornøyd med det svaret og mente at kommunen ikke burde være fornøyd bare fordi det ikke har kommet inn klager.

– Jeg blir egentlig bare mer og mer bekymret jo mer jeg hører. Alle vet at folk i krise ikke er de som er mest opptatt av eller flinkest til å klage til kommunen på grunn av oppfølgingen de fikk etter krisen de har vært gjennom. De tilbakemeldingene jeg har fått går på at de som har brukt kriseteamet i januar har blitt møtt på en fantastisk møte, men at de har vært misfornøyd med tilbudet tidsmessig, påpekte Vatnås.

LES OGSÅ: Modum kommunes kriseteam satt på ny etter togulykken

Ba om mer informasjon og ny sak på bordet

Etter en gruppemøte på cirka 15 minutters tid, presenterte Bendik Thun et omforent forslag som alle medlemmene til slutt stilte seg bak.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon som må løses. Per i dag har vi ikke den informasjonen som trengs for å fatte et vedtak, og derfor ber vi om at saken settes på sakskartet i neste møte med mer informasjon om hva vi kan gjøre og hvilke kostnader det kan få. Hovedutvalget har ikke myndighet til å bevilge penger til å ansette flere nå, men dette er som sagt en situasjon som vi må løse, sa Thun og fortsatte:

– Vikarordningen som er på plass i dag må fortsette som en midlertidig løsning i den kommende perioden. Både på grunn av et bedret tilbud for de ansattes del er det ønskelig at vikarene byttes ut med faste ansatte. Videre blir det spennende å se hva kommunen kommer opp med som løsninger med tanke på koordinering med øvrige tjenester og om dette går an å løse på andre måter enn i dag, avsluttet Thun.

LES OGSÅ: Tilpasser skoledagen etter dødsfall: – Våre tanker går til de nærmeste

Mer fra Dagsavisen