Nyheter

Kritisk til regjeringens bedriftspakke

Venstres Anders Wengen er glad for at partikollega og næringsminister Iselin Nybø presenterte en ny krisepakke, men mener pakka kommer for sent og at innordningen er for usikker og for komplisert.

Næringsutvalgets leder, Anders Wengen, synes usikkerheten rundt bedriftspakka som partikollega og næringsminister Iselin Nybø la fram fredag formiddag er så stor at han egentlig ikke helt vet hva han skal synes om den.

– Det er bra at det kommer en pakke, men for meg fremstår den som veldig uklar. Jeg er usikker på hva andelen de vil dekke er, hvem pakken faktisk vil gjelde for og om den har tilbakevirkende kraft. I tillegg er jeg bekymret for at den kommer for sent og at det blir for komplisert for små bedrifter å skulle sette seg inn i nok et byråkratisk system, forteller Wengen til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Klar beskjed fra Drammens næringsliv: – Hold hjulene i gang

Mener pakken burde kommet tidligere

Regjeringen foreslår altså at staten dekker en andel av de faste utgiftene for bedriftene som er koronarammet. Støtten skal gå til bedrifter med et vesentlig omsetningsfall. Kompensasjonsbeløpet skal dekke uunngåelige kostnader, som for eksempel husleie og forsikringer. Pakken anslås å være på 10–20 milliarder kroner per måned.

I samarbeid med Finans Norge skal det lages en løsning der bedriftene søker støtte gjennom en digital portal. Behandlingen av søknadene skal i stor grad være automatisert og basert på tilgjengelige registerdata.

Regjeringen opplyser om at det fortsatt gjenstår å få på plass avgrensning og regelverk for ordningen, men at dette vil være klart om kort tid for pakka som i utgangspunktet skal vare i to måneder. Flere detaljer kommer om en uke.

– Jeg har vært kritisk til dette før også, men jeg synes denne pakken kommer altfor sent. Dette burde vært den første pakken som kom, og selv om den blir presentert nå får vi ikke vite detaljene før om én uke og først etter det kan den settes i gang. Den første pakka traff ikke små og mellomstore bedrifter i det hele tatt, og dette skulle være den pakka som hjalp de bedriftene. Akkurat i dag hjelper ikke denne pakka stort, sier Wengen.

LES OGSÅ: Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter

For komplisert, for tregt og for usikkert

Selv om han mener regjeringens nyeste krisepakke har potensial, er det for mye usikkerhet til at han egentlig vet om han er fornøyd eller misfornøyd med det som kommer ut av den.

– Det er bra regjeringen legger opp til kontantstøtte for bedriftene, men innretningen på pakken er fortsatt veldig uklar og jeg er bekymret for byråkratiet. Det blir litt som å se at kua dør mens gresset gror, da jeg synes det går for tregt og at ordningen er for komplisert. Småbedriftene er grunnfjellet i norsk næringsliv, forteller Wengen.

Han er også usikker på tidsperspektivet pakken skal gjelde for, og hvem som får nytte av pakken.

– Slik det virker for meg går denne pakka til dekking av kostnader, særlig for de som har blitt tvunget til å stenge ned. Men vil pakken også gjelde for de som ikke har blitt tvunget til det, men som likevel har måttet permittere ansatte og stenge ned på grunn av et pålagt omsettningstap som kafeer og reiselivsaktører. Vil den få tilbakevirkende kraft for å hjelpe de bedriftene som nå sitter med fulle varelagre som de har betalt for i ukene som ledet opp til denne krisen. Det er mange ting her en ikke blir klok på, sier Venstre-politikeren.

LES OGSÅ: Etterlyser gårdeiernes bidrag til korona-dugnaden

– Bør kompensere for bortfall av inntekt

Lederen for det nystartede næringsutvalget mener pakken også burde kompensere for bortfall av inntekt, slik de blant annet har tatt høyde for i Danmark.

– Det at pakken skal dekke faste kostnader er bra, for akkurat nå er det mange som sitter i forhandlinger med huseiere og leverandører. For de er det godt å vite at det kommer en pakke, men selv om en dekker faste kostnader vil det likevel strupe en del bedrifter som nå ikke har inntekter til virksomheten sin. Det er også noe en burde sett på, mener Wengen.

De tilbakemeldingene han har fått fra næringslivet i Drammen så langt går mye på det samme. Usikkerhet om hva pakken faktisk tilbyr og om de i det hele tatt får noe ut av den og eventuelt hva det blir.

– Det som faktisk er bra med denne pakken er at bedriftene nå vet at det kommer noe. Det kan lette litt på situasjonen i forhandlingene deres, samtidig som dagens presentasjon åpner opp for å komme med innspill. Det er mange som sitter med spørsmål og mange som kan komme med konkrete innspill, både til oss lokalt og gjennom behandlingen i Stortinget. Nå vet vi hovedrammene, og så får vi alle jobbe hardt for å få denne pakken best mulig, forteller han.

LES OGSÅ: Berømmer Viken for sin pakke – etterlyser mer fra staten

– Må være bedre forberedt neste gang

Wengen, som er selvstendig næringsdrivende og selv har vært nødt til å permittere folk, mener situasjonen ikke kunne vært mer dramatisk for næringslivet i Drammen.

– Vi har ikke hatt høyere arbeidsledighet siden depresjonen, og hvis vi ikke får på plass gode nok systemer nå kan den arbeidsledigheten holde seg på tosifret en stund. Mye av arbeidsledigheten er heldigvis knyttet til næringer som vi forventer vil slå ganske raskt tilbake, men det er ingen tvil om at dette er kjempedramatisk. SMB Norge sa at 40 prosent av deres medlemmer fryktet konkurs og åtte av ti bedrifter i Drammen har sagt det samme. Det å gå fra en måned der alt går på skinner til at alt nå er bekmørkt er en surrealistisk situasjon, sier han.

Wengen opplyser om at det allerede i dag vil gå ut en innkalling til næringsutvalgets medlemmer, og at Wengen håper å få til et fjernmøte så raskt som mulig for å komme i gang med det politiske arbeidet lokalt.

– På den ene siden har kommunen nå fått ekstraordinært store kostnader, mens vi opplever inntektsbortfall på noen områder. Kommunens mulighet til å bidra med direkte virkemidler er heller begrenset, selv om vi kan forsere en del prosjekter og holde aktivitetene i gang så mye vi kan. Det treffer imidlertid fortrinnsvis bygg og anleggsbransjen, der det ikke er mest kritisk, sier Wengen og fortsetter:

– Vi må jobbe strategisk og raskt fremover med de tiltakene vi selv kan sette inn, og så fort tiltakene blir løftet må vi i kommunen legge til rette for at næringslivet kommer seg på beina igjen så raskt som mulig. Det må i hvert fall ikke stå på kommunen, i tillegg til at vi må se på hvordan vi skal organisere oss etter denne krisen for å være bedre rustet neste gang noe slikt skjer. Det er vanskelig å ta alt inn og tenke seg hvor enorme konsekvensene blir, men at vi ikke var bedre forberedt gir refleksjon til ettertanke, avslutter Wengen.

LES OGSÅ: NHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter

Mer fra Dagsavisen