Nyheter

Kritiserer egne partikolleger for boikott-oppfordring

Senterpartiets Simon Nordanger sier at han har fått mange reaksjoner på at enkelte av partikollegene hans har oppfordret til å boikotte årets tv-aksjon til inntekt for verdens naturfond, og mener selv det er uheldig at hans partikolleger ikke klarer å skille mellom sak og organisasjon.

Etter at NRK offentliggjorde at årets tv-aksjon skal gå til Verdens naturfond (WWF) og deres prosjekt Plastic Smart Cities som skal bekjempe plastforsøpling i verdenshavene, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Varaordfører og partileder i Bodø Senterparti Ola Smeplass oppfordret gjennom NRK til å boikotte tv-aksjonen og ikke støtte WWFs prosjekt. I samme artikkel fikk han støtte fra blant andre stortingsrepresentant Siv Mossleth fra Nordland og Sp-nestor Per Olaf Lundteigen fra Viken.

– Jeg støtter heller andre miljøorganisasjoner. WWF interesserer seg ikke for oss som bor i distriktene. Jeg oppfatter WWF som en halvkommersiell organisasjon som driver utstrakt lobbyvirksomhet og får inn store penger, sa Lundteigen til NRK om saken.

LES OGSÅ: – Hvert år er det en god sak å gi penger til

– Blir tillagt meninger vi ikke har

Det at flere sentrale Sp-politikere har oppfordret til boikott har ført til at flere Sp-medlemmer her i Drammen har fått reaksjoner på at partiet deres ikke vil støtte bekjempelsen av plastforsøplingen i verdenshavene. Det mener Sp-politiker Simon Sebastian Nordanger er uheldig.

– Vi har fått reaksjoner både fra folk som sitter i kommunestyret og andre medlemmer av partiet på at enkelte Sp-politikere har oppfordret til en sånn boikott, og mange har fått reaksjoner fra publikum som er skuffet over hvorfor partiet og de som politikere ikke støtter bekjempelsen av plastforsøpling, sier Nordanger og fortsetter:

– Man er på det stadiet at enkelte føler de blir tillagt en mening de ikke har, og det er aberet med medier. Man leser at noen i Senterpartiet har uttalt seg og ikke hvem det er som har uttalt seg, og det er kanskje et hensyn man bør ta i større grad når man uttaler seg om sånne ting at man uttaler seg som privatperson og ikke som Senterparti-politiker, forteller Nordanger som kan skjønne at det kan gjøre vondt for mange.

– Mange har et miljøengasjement som er stort, og som betyr mye for dem. At de da opplever å bli tillagt den meningen om at du ikke støtter arbeidet med å redusere plasten i havet, som er det folk her får med seg, tråkker på mange av standpunktene som de menneskene har. Det er lite heldig, mener Nordanger.

LES OGSÅ: Kraftig nedgang i givergleden i Buskerud

Ikke offisiell Senterparti-politikk

Derfor vil han gjerne få frem at det ikke er offisiell Senterparti-politikk å boikotte tv-aksjonen, og mener det er uheldig hvis disse utspillene gjør at saken får mindre støtte eller bidrag.

– Det er helt greit å mene det som har blitt sagt og ikke støtte Verdens naturfond i den forstand, men det er en stor forskjell på ikke å støtte organisasjonen og gå imot det arbeidet som gjøres i forbindelse med tv-aksjonen. En boikott er et ganske sterkt virkemiddel, og jeg tenker det er bedre å samarbeide om å løse utfordringen med plastforsøpling i verdenshavene, og da er ikke en boikott veien å gå, mener Nordanger.

Nordanger mener utspillene helst burde vært avklart med partiet på forhånd, og at det i hvert fall burde kommet tydeligere frem at det var politikernes personlige mening og ikke partiets mening de frontet da de gikk ut med oppfordringen til boikott.

– I Drammen Sp er vi klare på at vi vil støtte arbeidet med tv-aksjonen slik det blir lagt fram, og at målbildet som tv-aksjonen har er positivt. Vi ønsker selvsagt også å redusere de store utslippene som er i de store byene. Når i tillegg NRK går ut og garanterer for at pengene som blir samlet inn uavkortet skal gå til dette prosjektet og ikke kan brukes til for eksempel organisasjonsbygging eller andre formål fra WWFs side kan jeg ikke se noe problem med dette i det hele tatt, sier Nordanger.

LES OGSÅ: TV-aksjonen 2019 fikk inn 220 millioner

– Viktig å skille sak og organisasjon

Flere av hans partikolleger, deriblant Per Olaf Lundteigen, har imidlertid vært sterkt kritiske til organisasjonen. De mener at WWF er en politisk organisasjon som driver mer med lobbyvirksomhet enn faktiske klimatiltak og er en organisasjon som ikke kan stoles på med de i overkant av 200 millionene som tv-aksjonen i Norge samler inn hvert år.

– Det norske folk gir mye penger gjennom tv-aksjonen hvert eneste år, og jeg regner med det norske folk gir det med den tilliten om at pengene brukes til det avtalte formålet som hører til. Så kan det jo diskuteres hvorvidt den tilliten er fortjent, da WWF har hatt noen saker internt i organisasjonen som har vært problematiske, men det har samtidig også mange større organisasjoner siden det alltid kan finnes utro tjenere, forteller Nordanger.

Han mener det er viktig å skille mellom sak og organisasjon her, og ta ballen og ikke mannen.

– Ut fra min personlige mening mener jeg at enkelte Senterparti-representanter bommer litt og tar mannen, og det er leit. Noen har vært flinkere til å differensiere det litt bedre og sagt at de ikke ønsker å støtte organisasjonen, men likevel vil støtte saken på andre måter gjennom andre organisasjoner som jobber med det samme. Det er en helt ærlig sak det, men det stor forskjell på det og det å oppfordre til en boikott, sier Nordanger.

LES OGSÅ: WWF og Senterpartiet i viltnemnd-konflikt

– Ikke underlagt Per Olafs meninger

Det at Sp-topper som Per Olaf Lundteigen og partileder Trygve Slagsvold Vedum har blandet seg inn i saken, tror Nordanger er med på å forsterke inntrykket av at en boikott er offisiell Sp-politikk.

– Det er nå en gang sånn at selv om Per Olaf Lundteigen er høyere enn meg i hierarkiet, så er ikke jeg underlagt alle hans meninger. Vi har saker vi er uenige om vi også. Sånn er det bare og sånn regner jeg med det er i alle partier. Det er en del av partidemokratiet å få lov til å ha ulike meninger også jobbe frem et felles standpunkt på de sakene der man bør ha det, sier Nordanger.

Selv mener han det er vanskelig å finne noe mer positivt å støtte enn et tiltak for å bekjempe plastforsøpling.

– Jeg synes det er et positivt prosjekt, men som i alle sånne prosjekter gjenstår det å se på gjennomføringsevnen. Nå har prosjektet vært i gang en stund og så langt ser det ut til å ha en gitt effekt. Uavhengig av hvilket nivå en tar dette på, om man går på de verst forurensede byene som har behov for grunnleggende system for i det hele tatt å få på plass en form for avfallssortering til større moderne byer som har behov for å se på de systemene en har til mindre byer som vår er det alltid noe å hente, sier han.

LES OGSÅ: Naturødeleggelser kan ramme norsk økonomi knallhardt

Vil se på hva Drammen kan lære av prosjektet

Nordanger sier at han vil se nærmere på prosjektet og hva det kan tilføre Drammen som by, og regner med at posisjonen vil diskutere tiltak som kan gjennomføres også i Drammen.

– Det er ikke utenkelig at vi kunne gjennomført et lignende prosjekt her i byen også, da det ikke er noe som tilsier at et lignende prosjekt ikke ville vært gjennomførbart i Drammen. Det finnes alltid valg som gjør at du minsker potensialet for forurensning, uavhengig om det er håndteringen av søppel eller materialene du bruker for det du faktisk forbruker. Du kan begynne med noe så enkelt som plastbestikket i kantina, er det nødvendig eller finnes det andre alternativer, sier Nordanger.

Per Olaf Lundteigen har ikke besvart Dagsavisen Fremtidens besvarelser, men Verdens naturfond er overrasket og lei seg over reaksjonene som har kommet etter at de ble tildelt tv-aksjonen.

– Denne reaksjonen så jeg ikke komme. Det er leit at enkeltpolitikere går ut mot den fantastiske nasjonale dugnaden som TV-aksjonen er. Spesielt når den handler om plast i havet. Jeg håper vi kan jobbe sammen om de sakene vi er enige om. Så kan man ha ulike meninger om andre saker. Det er leit at vi ikke kan samles om et problem som alle er enige om må bekjempes, sier konstituert generalsekretær i WWF Karoline Andaur til NRK.

LES OGSÅ: Fylkesleder Buhaug byr opp Buskerud til tv-aksjon for kvinners rettigheter

Mer fra Dagsavisen