Nyheter

– Krisen er langt fra over

Selv om antallet konkurser har holdt seg stabilt på en nedadgående kurve nasjonalt gjennom koronakrisen, bryter Drammen trenden med en økning på over 50 prosent målt mot samme tid i fjor.

I flere måneder har Bisnode varslet at det vil komme en økning i konkurser, men måned etter måned har oversikten vist en stabil nedgang. Samlet sett er det en nedgang i konkurser og tvangsavviklinger på 8,8 prosent så langt i år, mens det bare i juni var en nedgang på hele 20 prosent nasjonalt.

– De siste månedene har alle ventet på at konkursene skulle øke, og det er ikke rart at man har forventet en økt konkursrate med tanke på koronakrisen og de mekanismene som har spilt inn med utsettelse av skatter og avgifter. Nå som Skatteetaten har begynt å følge opp de sakene igjen, forventet vi en økning i juni, men i stedet gikk antallet konkurser ned med 17 prosent, forteller kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Les også: Tverrpolitisk enighet om en lokal krisepakke

Over 50 prosents økning i Drammen

Nasjonalt viser tallene en stabil nedgang i alle koronamånedene fra mars og ut juni, og for Viken som fylke har antallet konkurser gått ned med 17,4 prosent. Tall Dagsavisen Fremtiden har fått fra Bisnode viser imidlertid en helt annen utvikling for Drammen. Her har antallet konkurser økt med over 50 prosent, fra 46 konkurser i fjor til 71 konkurser siden landet ble koronastengt 12. mars.

– For Drammen viser tallene en markant økning som bryter med den nasjonale trenden. Det vi ser er at konkursene er spredt over hele linja, og selv om det er flest konkurser i restaurant- og matbransjen, er det ingen bransjer som peker seg vesentlig ut, forteller datakvalitetsansvarlig Tore Lia i Bisnode.

I fjor var det altså 46 konkurser fra mars til juni, der 20 var tvangsavviklinger. I år har det steget til 71 konkurser, hvorav 34 er tvangsavviklinger. Selv hos Bisnode er de litt overrasket over tallene, og kan ikke gi en eksakt forklaring på hvorfor Drammen skiller seg så negativt ut på dette området.

– Hvis vi ser på ratingen på disse selskapene historisk, er det selskaper som har hatt problemer over lengre tid. Uten at vi vet det for sikkert, kan det være at koronaviruset var den utløsende faktoren som ga støtet til at det nå overhodet ikke var grunnlag for videre drift, forteller Lia.

Les også: Koronakrisen kan føre til dyrere øl: – Vi taper mye penger

Forventer fortsatt økning i konkurser

Selv om det ikke har vært lavere konkurstall på åtte år, har antallet tvangsavviklinger økt kraftig. For landet nasjonalt gikk antallet tvangsavviklinger opp med 64 prosent i mai, og momsregningen som ble utsatt fra mars gjorde at det ble en dobbelregning i juni. I tillegg til at man også skulle betale ut feriepenger.

– Vi forventer fortsatt en sterk økning i konkurser, men det ser ut til at vi må vente til et godt stykke ut på høsten før den verste bølgen kommer. Det vi vet er at hos Skatteetaten, som den største konkursbegjæreren, var det helt stille en lang stund. Når de ikke sendte ut begjæringer, var det stort sett bare de bedriftene som slo seg selv konkurs, som gikk under, sier kredittøkonom Ruud og fortsetter:

– En del bedrifter har jo også fått glede av myndighetenes krisepakker og hjelpeordninger, og sånn sett fått utsatt problemet. Det at vi ikke ser en økning av konkurser nasjonalt kommer nok av en blanding av at trykket hos Skatteetaten ikke er like høyt som før, i tillegg til de lettelsene i betaling av skatter og avgifter som har kommet. Likevel tror vi tallet på konkurser skal opp, selv om det ikke trenger å skje før mot slutten av året, sier Ruud.

Les også: Hjørnesteinsbedriften i Svelvik måtte permittere over halve staben

– Veldig skremmende utvikling

Det betyr at situasjonen i Drammen også kan bli enda verre for kommunens bedrifter, selv om Drammen allerede ligger et godt stykke over den nasjonale statistikken før det verste konkurransetrykket ser ut til å ramme næringslivet.

– For det første er det tragisk at det er så mange konkurser. Vi vet at vi har hatt noen større konkurser som har dratt med seg andre igjen, men om de er koronarelatert eller om de ville kommet likevel er ikke godt å si. Uansett var det veldig ille tall du kommer med, forteller Rune Kjølstad.

Han er daglig leder i Næringsforeningen i Drammensregionen, og er bekymret for utviklingen.

– Vi har fryktet at antallet konkurser ville øke, men at det skulle være så dramatisk sammenlignet med resten av landet var ikke hyggelig. Spesielt når vi vet at mange nå må betale dobbelt moms og feriepenger, som gjør det trolig at vi vil se en del flere konkurser i løpet av høsten. Det gjør den store økningen vi allerede har hatt veldig skremmende, sier han.

Les også: Samler inn penger til å belyse diskriminering av ME-syke

– Merker at flere bransjer sliter

Næringsforeningen har jobbet tett opp mot næringslivet og kommunen de siste par månedene, og Kjølstad sier at hans opplevelse av situasjonen i næringslivet ikke er like dyster som det tallene viser.

– Min oppfattelse er at situasjonen ikke er så svart/hvit som det kan se ut til. Vi har noen bedrifter som til og med har klart seg bedre nå under krisen, enn de normalt sett har gjort på samme tid. Samtidig ser vi at andre sliter mer. Bil og bilimport er en viktig næring i Drammen, og de har merket koronakrisen veldig. Fabrikker i Europa har vært stengt, som har gjort at færre biler har kommet inn til landet og det har vært solgt merkbart færre biler i en bransje som har fått merke krisen ordentlig, forteller Kjølstad.

Han sier at det Næringsforeningen har vært opptatt av i denne tiden er god kommunikasjon, og dialog med nettopp næringslivet og Drammen kommune, for å sørge for at hjulene holdes i gang så godt som det lar seg gjøre.

– Vi har satt opp rådgivningsteam innen juss, økonomi og kommunikasjon blant annet som har tilbudt gratis veiledning for de bedriftene som ønsket det. Mest av alt som en hjelp til å utløse de offentlige midlene og kontanttilskuddene som har kommet gjennom myndighetenes krisepakker. Det er ikke alltid like lett å komme seg gjennom jungelen av regelverk og forskrifter for å utløse de ekstramidlene som er tilgjengelig, forteller Kjølstad.

Les også: Kattehjelpen om «dumpede» katter: – Det har blitt en kynisme

– Krisen er langt fra over

I følge E24s oversikt, har 1103 bedrifter i Drammen kommune mottatt litt over 61 millioner kroner i støtte. Likevel er Kjølstad litt overrasket over hvor få bedrifter som har valgt å benytte seg av Næringsforeningens tilbud.

– Vi trodde det nok var langt flere som ville benyttet seg av tilbudet, men med tanke på hvor mange bedrifter det er i vårt område er det overraskende få som har benyttet seg av den mulighetene. Om det er fordi de har funnet ut av det selv, eller ikke har hatt behov for hjelp vet jeg ikke, men det jeg vet er at denne krisen er langt fra over, sier Kjølstad og fortsetter:

– Mange av de store konsulentselskapene innen bygg og anlegg melder nå om en dårligere ordreinngang. Det vil i neste omgang gå ut over entreprenørene og håndtverkerne, og mange store eiendomsprosjekter legges på is på grunn av usikkerheten i markedet. Det rammer spesielt bygg- og annleggsbransjen veldig, og derfor er det ekstremt viktig at vi får vedtatt de utbyggingsprosjektene som er politisk ønsket og kommet i gang med så mye som mulig, sier Kjølstad som ikke har noe å utsette på samarbeidet med Drammen kommune gjennom koronakrisen.

– Drammen kommune har en vanskelig økonomi, og det er heller ikke forventet at de skal bidra direkte økonomisk. Jeg synes de har vært imøtekommende og lyttet til det vi har meldt inn av behov fra næringslivet, og vært opptatt av å holde hjulene i gang. De har vært flinke til å få saker opp til politisk behandling, og alt i alt synes jeg at kommunen har gjort så godt som de har kunnet i en sånn situasjon, forteller Kjølstad.

Les også: 29 berørt av dataglipp i Drammen kommune – de berørte blir ikke informert

Mer fra Dagsavisen