Nyheter

Koronaviruset kan blusse opp igjen, advarer epidemiolog

De strenge koronatiltakene gjør Norge sårbart for flere smittebølger, mener epidemiolog Eiliv Lund.

Om lag en prosent av Norges befolkning har vært smittet av koronavirus. Tirsdag meldte Folkehelseinstituttet om at epidemien er under kontroll og på retur.

– At det er så lave tall skyldes den veldig strenge nedlukkingen. Hadde vi gjort som svenskene hadde vi hatt et høyere smittetall, og dermed en høyere immunitet etter hvert, sier professor emeritus i epidemiologi Eiliv Lund til VG.

– Det er en svakhet i strategien. Man har tenkt at hvis vi lukker ned lenge nok kan det forsvinne, men vi kan for eksempel ikke hindre at det kommer utenfra. Da må man vente på en vaksine eller medikamentell behandling, men om ikke det slår til, blir det å lukke ned kostbart for samfunnet. Vi skyver problemet foran oss, sier han.

Stor reportasje: Dette er historien om et døgn i det fortsatt arbeidende Norge (Dagsavisen+)

Kan ha kommet for å bli

Samtidig mener flere forskere at koronaviruset kan komme tilbake som et sesongbasert virus, men det kan bli mindre farlig i fremtiden.

– Jeg tror at det er rimelig utenkelig å tenke at koronaviruset forsvinner fullstendig i et internasjonalt perspektiv, sier Gunnveig Grødeland, seniorforsker ved instituttet for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo til NRK.

Når den grunnleggende immuniteten er etablert i befolkningen, kommer det tilbake som et mildere sesongvirus, mener hun.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Sesongbasert variant

– Siden dette viruset antas å bli påvirket av temperatur, vil en varm sommer kanskje føre til at vi ikke får det da. Men kanskje til høsten når det blir kaldere. På den måten kan du få etablert en sesongbasert utbruddsvariant, sier Grødeland.

Hun forklarer at om du allerede har hatt koronaviruset, har du opparbeidet deg en form for immunrespons mot det.

Hvis viruset kommer tilbake i mildere form, trenger vi ikke like strenge tiltak, mener direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

Mer fra Dagsavisen