Nyheter

Korona og ferie: Den uka syden stengte

– Jeg har sovet dårlig og hatt stress i kroppen, sier Kjell Olav Mathisen fra flyplassen på Lanzarote. – Ubehagelig med væpnet politi og militære og flybilletter til 16.000 kroner av egen lomme, sier Freddy Engstrøm på Kolbotn.

Nordmenn på ferie på Kanariøyene har slitt med å komme seg hjem.

Kjell Olav Mathisen og kona Anne-Karin Paulsen har tilbrakt 4 uker på Lanzarote. Torsdag fikk de, etter å ha ventet mange timer på den lokale flyplassen, plass på et fly til Gran Canaria, for så eventuelt å få være med et fly derfra til København fredag.

Les også: Backpasker Guro (19) fra Gulskogen hadde ett døgn på å komme seg 800 kilometer (+)

###

Kjell Olav Mathisen og kona Anne-Karin Paulsen på starten av ferien. Foto: Privat

– Det er et luksusproblem, men jeg skal ikke nekte for at det sliter på, sier Kjell Olav Mathisen (71).

Les også: Alle som kommer fra utlandet skal i karantene

Idyll

Paret fra Oslo har feriert på Lanzarote i fire uker.

– Vi har vært her før og til vanlig er denne øya et paradis på jord. Men i løpet av uka har vi opplevd at stedet er blitt gradvis stengt ned, først med portforbud light, deretter husarrest og så varsel om stengte hoteller fra førstkommende mandag. Båtforbindelsen mellom øyene er også stengt. Så selv om vi er i god fysisk form og friske, og etter forholdene har det bra, må jeg innrømme at jeg har sovet dårlig og hatt stress i kroppen i en uke nå, sier Kjell Olav Mathisen.

Med halvtomme busser som ikke vil ta med flere passasjerer enn at folk kan holde god avstand, og taxi som ikke vil ha mer enn to personer i bilen av gangen har det vært strabasiøst bare å komme seg til flyplassen.

– For oss har det gått greit, det er andre her som har slitt verre enn oss. En dame i rullestol har hatt store problemer med å komme seg til flyplassen, sier Kjell Olav Mathisen.

###

Brått var alt tomt, bassengområdet, stranden, restaurantene. Foto: Privat

Vil hjem

Og til tross for at sted etter sted er blitt stengt ned synes de forholdene på ferieøya har fungert greit. Men dersom de skulle bli syke eller måtte være i karantene vil de foretrekke å være det hjemme i Norge.

– Det er forståelig at spanjolene ønsker å passe på sine egne, og det er mange eldre her nede og begrenset med sykehusplasser. Så jeg tror de er fornøyde med at turistene nå reiser hjem.

Paret har forsøkt komme seg med flere fly tidligere, men ikke lykkes.

– Vi står her sammen med irer, tyskere og briter og alle er i samme båt, i og med at så mange land har nå stengt grensene. Så nå krysser vi bare fingrene for at vi får bli med Norwegian-flyet til København i morgen ettermiddag klokka 15.00, sier Mathisen.

Les også: Så lang tid går det fra korona-smitte til symptomer i gjennomsnitt

Uggen stemning

For Freddy Engstrøm fra Kolbotn ble det som skulle vært en deilig toukers ferie på Gran Canaria omgjort til et stresshelvete i løpet av ett par dager.

– Før vi dro sjekket jeg UDs reiseråd og de advarte ikke mot å reise til Kanariøyene, så vi tenkte det var ok. Det var det også den første uka. Men uka etter begynte det gradvis å skje saker, en etter en ble utesteder og strender stengt, kun matbutikker og apotek var åpne. Vi fikk så beskjed om å holde oss på hotellet, og at vi kunne bli bøtelagt om vi gikk ut, sier Freddy Engstrøm.

###

Folketomme strender i Arguineguin på Kanariøyene. Foto: Privat

Han understreker at det å sitte på et 5-stjerners hotell i seg selv i utgangspunktet ikke er veldig dramatisk.

– Det som jeg synes var litt uggent var synet av bevæpnet politi og militære langs strendene, og opplevelse av at folk ble mer og mer sinte og kjeftet høylytt på hverandre både på hotellet og utenfor, forteller han.

###

Freddy Engstrøm elsker Grand Canaria, men blir det karantene foretrekker han rekkehuset på Kolbotn. Foto: privat

Måtte betale selv

Freddy Engstrøm lever med den kroniske sykdommen kols, og hører dermed til i risikogruppen blant dem som kan bli smittet av koronaviruset. Ved egen hjelp klarte han og reisefølget å komme seg hjem med et SAS-fly til Norge onsdag.

– En bekjent hjemme i Norge hadde sjekket at SAS og Norwegian hadde satt opp ekstra fly for å få nordmenn hjem, og at det var flere ledige seter. Vi tok kontakt med SAS og fikk plass med en gang, forteller Engstrøm.

###

Flyplassen på Grand Canaria onsdag. Foto: Privat

Han opplever også at det var meget amper stemning på flyplassen blant de reisende, og at folk sto som sild i tønne uten mulighet til verken mat eller drikke i timevis.

– Ja det er kanskje den mest befolkede flyplassen jeg noen gang har opplevd. Men når du først fant den riktige køen må jeg si at det etter omstendighetene gikk helt greit, sier Freddy Engstrøm.

Les også: I koronakarantene? Her er Netflix-seriene du kan se nå

Passiv turoperatør

Selv om han er lettet over å ha kommet seg hjem er han oppgitt over det han oppfattet som en arrogant og ufølsom reaksjon fra turoperatøren.

– Jeg prøvde gjentatte ganger å kontakte Ving for å høre om de kunne få oss hjem tidligere. Svaret jeg fikk var at de ikke hadde landingstillatelse for sine fly, men at de jobbet med saken. Da jeg påpekte at SAS og Norwegian hadde fått det til og at vi kom til å dra hjem tidligere med SAS fikk jeg beskjed at det måtte bli for egen regning – 16 000 kroner for to billetter. Det syns jeg var merkelig at vi selv må bekoste, men vi har kontaktet forsikringsselskapet og setter vår lit til at de ordner saken, sier Engstrøm, som bare er lettet over å være hjemme i karantene på Kolbotn.

–  Ja, det stemmer. Vi har hatt mange gjester som skal hjem, og har også fått dem hjem i tur og orden. Om noen har valgt å reise hjem på egenhånd er dette noe de må betale selv. Ja, det kan du. Dette er vanlig prosedyre og likt for alle selskap, sier Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving Norge.

LES OGSÅ: Etterlyser vitner etter ran av Vinmonopolet i Hokksund onsdag

Mer fra Dagsavisen