FOTO: NTB SCANPIX

Kommuneansatt i Drammen siktet for grov korrupsjon

En ansatt i Drammen kommune er siktet for grov korrupsjon. Kvinnen er varetektsfengslet i fire uker, mistenkt for å ha mottatt flere hundre tusen kroner i bestikkelser fra utbyggere i nærmere 30 byggesaker.

Økoteamet i Sør-Øst politidistrikt har etterforsket saken siden høsten 2015, og det har kommet fram at kvinnen i flere sammenhenger har mottatt penger fra privatpersoner som ønsket byggetillatelse fra kommunen, skriver NRK.

– Ut fra anmeldelsen og det vi ser i de konkrete prosjektene, er det åpenbart at mange av disse byggetillatelsen aldri ville blitt gitt, sier politiadvokat Hans Lyder Haare.

I ett tilfelle dreier det seg om 120.000 kroner fra én utbygger. I et annet tilfelle har hun mottatt 80.000 kroner. Det er også flere eksempler på mindre beløp på 5.000-25.000 kroner.

– Det er for tidlig å uttale seg om totalbeløpet, sier Haare.

Det var Drammen kommune som anmeldte saken. Kvinnen nektet straffskyld da hun fredag møtte i forhørsretten i Drammen tingrett.

Hun ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, samt forbud mot adgang til aviser og kringkasting.

Tidligere straffedømt

Den korrupsjonssiktede kvinnen er tidligere straffedømt. Ifølge NRK er hun dømt til seks måneders ubetinget fengsel for å ha bedratt Nav for 615.000 kroner. Den rettskraftige dommen ble forkynt i mai i fjor.

Drammen kommune skal nå finne ut hva som skjedde da saksbehandleren ble ansatt.

– Det ser ut til at i denne ansettelsen så er ikke de vanlige rutinene som burde vært fulgt, faktisk blitt fulgt, sier rådmann Osmund Kaldheim.

Det var en tidligere leder i kommunen som ansatte kvinnen. Vedkommende har nå gått av med pensjon.

Risikerer rivning

Flere utbyggere i Drammen risikerer nå at de må rive byggeprosjekter som den korrupsjonssiktede kvinnen har godkjent.

I enkelte av sakene har det kommet inn til dels kraftige naboprotester på de omsøkte byggeprosjektene, uten at dette har fått gehør hos den nå korrupsjonssiktede kvinnen.

– I de sakene hvor det har vært foretatt ulovligheter, vil vi ha en gjennomgang. Dette blir en såkalt ulovlighetskontroll. Det innebærer at det kan bli gitt pålegg om tilbakeføring, eventuelt rivning. Det skal ikke lønne seg å begå ulovligheter, sier Kaldheim til NRK. (NTB)