Knallstart av Norge ga seier over Island

De norske håndballgutta er klare for EM-semifinale etter svensk hjelp. Norge slo Island 31-28 og spilte en imponerende førsteomgang

Sverige tok så poeng fra Ungarn med 24-18-seier. Det blir norsk gruppeseier med minimum ett poeng mot Slovenia onsdag. Slovernerne kjemper med Ungarn om den andre semifinaleplassen fra hovedrundepulje 2.

Magnus Abelvik Rød satt på tribunen. Han skadet høyrefoten for et par dager siden og er ferdigspilt i EM. Han så Sander Sagosen og Christian O'Sullivan i herlig spillehumør før pause, og Norge ledet med sju mål halvveis.

Det ble altfor mye for Island. Keeper Torbjørn Bergerud var meget god og fikk full støtte av det norske forsvaret.

Norge åpnet dagen dårlig. Keeper Kristian Sæverås våknet med magetrøbbel og ble erstattet av Espen Christensen i kamptroppen.

Mareritt

Island hadde fire bomskudd (tre reddet av Torbjørn Bergerud) og to tekniske feil på vei til norsk 7-0-ledelse etter 7.49 minutter. Den første reduseringen kom vel ett minutt senere, men kampen var vunnet for Norge.

Islands trener Gudmundur Gudmundsson tok timeout allerede etter snaut to og et halvt minutt. Han hadde vært vitne til en skrekkåpning av de helt sjeldne og måtte ta grep.

Det hjalp ikke så mye. Norge var et par klasser bedre enn Island i 1.-omgangen. Det sto 11-3 etter et snaut kvarter av kampen.

Islands håp om å sikre plass i OL-kvalifiseringen forsvant også i Malmö Arena, der det var under halvfullt på tribunene.

Kjemper om gruppeseier onsdag

Norge hadde 19-12 å gå på fra pausen, men Island kjempet seg nærmere og skapte tilløp til nerve igjen. Bare tre mål skilte lagene noen ganger etter pause.

Sagosen var igjen meget viktig. Han tok viktig grep utover i 2.-omgangen.

Norge avslutter hovedrunden mot Slovenia onsdag og kan der ta sin sjuende strake seier i mesterskapet. I så fall er førsteplassen i puljen garantert norsk. Slovenerne har alt å spille for.

Spania og Kroatia er allerede sikret plass i fredagens semifinaler, men spiller gruppefinale i Wien onsdag. Den kampen går før Norge – Slovenia.

Vinneren av EM får direktebillett til OL i Japan senere i år. Christian Berge leder Norge for femte gang i mesterskap. Han har to VM-sølv og 4.- og 6.-plass i EM hittil. (©NTB)