Keeperbragd da Norge slo Sverige ut av EM

(Norge - Sverige 23-20). Torbjørn Bergerud brølte av glede på vei mot ny norsk EM-seier i håndball. Naboduellen mot Sverige endte med 23-20-seier tross en viss spenning mot slutten.

Av Espen Hartvig

MALMÖ: Bergerud sørget for det med flere flotte redninger da Norge opplevde måltørke i sluttfasen og Sverige spiste seg innpå til de bare var to mål bak. Et halvminutt før slutt satte Sander Sagosen inn underarmsskuddet som punkterte kampen.

Slår Norge Island tirsdag, kan semifinaleplassen være sikret før oppgjøret mot Slovenia dagen etter.

Norge bygde grunnmuren for seier de siste minuttene før pause. Da ble 9-7 til 12-8 etter at Sverige hadde rotet mye.

Før det hadde keeper Bergerud spilt et klasse-kvarter. Han reddet seks av de elleve første skuddene Sverige fikk på målet.

Sveriges resultater hittil i EM lyver ikke. Svenskene hadde hele åtte tekniske feil før pause. Flere av disse skyldtes aggressiv norsk forsvarsjobb.

Ut og inn

Magnus Abelvik Rød forfølges av uflaks. I Ungarn-kampen fredag forstuet han en finger. Det var bare spilt vel 3.30 minutter mot svenskene før han tråkket over med den høyre ankelen etter en kanonscoring.

Rød måtte til sidelinjen og senere i garderoben for behandling.

Erstatteren Harald Reinkind var god i forsvar, men bommet på alle sine fire skudd før pause. Rød ble sendt innpå igjen etter vel 26 minutter, men satt hele 2. omgang på benken.

Kontroll

Det lille norske rykket mot pausen ga Norge en buffer på fire mål. Dermed måtte Sverige ta sjanser i sitt spill allerede fra start i den andre omgangen.

Sander Sagosen sendte inn 13-8 i det første angrepet etter pause bare for å markere styrkeforholdet. Noe etter banket Eivind Tangen (tredjevalg som høyreback) et underarmsskudd i nettet. Det ble målt til 122 kilometer i timen.

Bergerud reddet straffe på 16-12. Sagosen la på til 17-12, og han spilte igjen en strålende kamp. Sverige ga seg ikke og kom opp på 19-16 og 20-17. Da Norge åtte minutter før slutt hadde to spillere utvist, reddet Bergerud straffe igjen fra Lucas Pellas på 22-18.

Det ble 22-20, men Bergerud sørget for at Sverige ikke kom nærmere.

Norge er eneste lag i sin pulje som kan oppnå maksimal poengscore (10). Det er klart etter at Slovenia tapte for Ungarn tidligere søndag.

Jumbo?

Sverige risikerer å bli sist i puljen, og det ser ut til å bli en fiasko for svenskene på hjemmebane. Norske Glenn Solberg overtar som trener etter EM. Han står foran en tøff jobb. Den starter med en beinhard OL-kvalifisering i april.

Under Christian Berges ledelse er det blitt norsk 4.- og 6.-plass i EM og to VM-sølv. Han ble landslagssjef våren 2014.

EM-semifinalene spilles fredag, bronsekamp lørdag og finale søndag. Alt dette foregår i Stockholm.