Nyheter

Kattehjelpen om «dumpede» katter: – Det har blitt en kynisme

Kattehjelpen fikk melding om tre kattunger som var forlatt i skogen forrige uke: – Vi ser det samme hvert år, og det er ikke greit.

– Det var ikke noen tvil om at de hadde blitt dumpet av eierne sine, siden de var veldig tamme og kjælne, sier Hilde Johansen Strysse fra Kattehjelpen Drammen og omegn.

Kattene ble ifølge Strysse funnet i en skog i Mjøndalen av en «oppegående dame», som straks skjønte at de fem uker gamle kattene var blitt «dumpet» i skogen.

– Hun fortalte at de kom løpende mot henne, at de mjauet og at de var tamme. Så da tok hun kontakt med oss slik at vi kunne komme og hente dem, forteller Strysse.

Les også: Ildsjeler bevarer kulturminner (+)

Saken fortsetter under bildet.

En av kattungene som ble funnet i Mjøndalen forrige uke. De er nå på plass i et fosterhjem gjennom Kattehjelpen Drammen og omegn. Foto: Privat

Forventer ikke å få inn færre katter enn vanlig

Ifølge Strysse er det verken overraskende eller uvanlig at katter- og kattunger blir funnet forlatte, spesielt ikke nå i ferietiden.

– Vi ser det samme hvert år, og det er ikke greit. At folk ikke kan begynne å kastrere disse dyrene!

Strysse forventer heller ikke at det skal bli meldt om færre forlatte katter i sommer, sammenlignet med tidligere somre – til tross for at folk flest kommer til å reise i Norge- eller blir hjemme i sommer på grunn av koronaviruset.

– Fellesferien har jo nettopp startet, og allerede har vi fått inn disse tre, pluss fire små kattunger som ble funnet i en kurv på en rasteplass i Hoff. Så langt er det vel tilsvarende det vi fikk inn i fjor, men sommeren er lang, sier Strysse.

– Hvorfor tror du folk dumper kattene sine slik?

– Fordi katten ikke har høy nok verdi for enkelte, og fordi folk skaffer seg katt uten å tenke på det faktisk innebærer. De må jo tas ordentlig vare på. Det er også altfor lett å få tak i katt, man ser jo annonser på Finn hvor kattunger gis bort, men så må man plutselig ut med 40.000 kroner senere fordi katten har ødelagt et øye, ikke sant. Det kan bli dyrt å avlive katter også, så da setter folk dem heller ifra seg utenfor barnehager eller på rasteplasser. Det har rett og slett blitt en kynisme.

Les også: 15-årsjubileum for «Dyrlegen rett hjem»

– En skjebne verre enn døden

Strysse forteller at det er tøft å drive Kattehjelpen. De får også meldinger om katter som går rundt i dårlig forfatning, hvor eierne for eksempel har flyttet uten å ta med seg katten.

– Man kan bli bøtelagt med 12-14.000 kroner når man igjensetter et dyr i hjelpesløs tilstand. Kattene blir syke, og det er helt grusomt. De blir overlatt til en skjebne som er verre enn døden, og de kattene som kommer til oss og får hjelp – det blir som å vinne i lotto.

Når Kattehjelpen tar inn tamme katter, blir de id-merket, kastrert og satt i fosterhjem i påvente av å få nye eiere.

– Vi strekker oss veldig langt for å hjelpe disse dyrene, og uten alle våre frivillige hjelpere hadde vi ikke klart det.

Les også: Her ble de kvitt brunsnegleproblemet

Mer fra Dagsavisen