Kan bli såpeglatte forhold

Søndag meldte meldte meteorologene om fare for underkjølt regn Østafjells fra mandag kveld. Nå har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel for hele Norge minus Finnmark.

Natt til tirsdag kom varm luft og nedbør og tok over for det kalde og tørre været som har vært mange steder i landet. Fra mandag kveld ventet meteorologene underkjølt regn og regn som fryser på bakken.

Søndag meldte meteorologene at dette først og fremst gjaldt Østafjells, men nå er området utvidet betraktelig. Meteorologisk institutt har derfor sendt ut gult farevarsel for hele Norge minus Finnmark, skriver nrk.no.

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt anbefaler alle, enten man går, sykler, kjører bil eller buss, å legge inn ekstra tid i morgenrushet. For om man ikke sliter selv, så kommer helt sikkert andre til å gjøre det. 

Forklaringen på glatta er at det kommer varm luft fra vest. Løvdahl forteller at den kalde lufta ikke vil kunne flytte seg raskt nok, og at den varme lufta dermed sklir over den kalde. Da blir det regn, mens det fortsatt er kaldt på bakken.

Han kaller dette «oppskriften på underkjølt regn».

I forrige uke kom snøen til Østlandet. Det førte til flere titall ulykker i løpet av torsdagen i Østfold, Akershus, Oslo og Innlandet.