Nyheter

Jørund Rytman i bitter strid med tidligere Frp-kollega

Tidligere stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) har både blitt politianmeldt av og har politianmeldt en tidligere partikollega.

10. oktober 2016 leverer Espen Bjerke inn en politianmeldelse av sin tidligere partikollega Jørund Rytman (Frp). Rytman er på dette tidspunktet fremdeles stortingsrepresentant:

«Bakgrunnen for anmeldelsen er at vi, dvs. Rytman og undertegnede, har vært i en rettslig konflikt som sist endte i lagmannsretten i 2015. Ved gjennomgang av dokumenter kun uker før rettssaken, fant jeg flere dokumenter som jeg ikke gjenkjente min egen signatur på og som jeg ikke kan eller kunne huske noen gang å ha signert. De signerte dokumentene kom utelukkende Rytman til fordel, så det er usannsynlig at andre enn Rytman kan ha forfalsket dokumentene. Dokumentene er også innsendt offentlig myndighet fra Rytman selv», heter det i anmeldelsen forfattet av Espen Bjerke.

Les også: Jørund Rytman tapte ankesak etter utbygging i bygård

Konflikt på alle kanter

Drammensbosatte Jørund Rytman satt på Stortinget i tolv år i perioden 2005 til 2017. I denne perioden var Rytman involvert i en rekke konflikter knyttet til ombyggingen av en leilighet han eier i en bygård på Strømsø. Dagsavisen Fremtiden har tidligere skrevet om at Rytman tapte den siste i en serie rettssaker mot håndverkere og andre som har vært involvert i byggearbeidene på leiligheten. I Borgarting lagmannsrett ble han dømt til å betale nærmere 1,85 millioner kroner i saksomkostninger til tre håndverkere han hadde saksøkt.

Konfliktene Rytman har vært i knyttet til utbyggingen av leiligheten har mange fasetter. Blant annet har Rytman selv både politianmeldt sin tidligere partikollega Espen Bjerke, og han har altså selv blitt anmeldt av samme mann.

Bjerke tapte i 2015 en rettssak Rytman hadde anlagt mot ham i forbindelse med at han var blitt hyret inn som håndverker på Rytmans leilighet på Strømsø. Rytman hadde saksøkt Bjerke basert på en rekke punkter, men vant kun fram på et av dem. Dette medførte at Bjerke måtte betale ham en erstatning på 1,37 millioner kroner.

Tidligere partikolleger

Rytman og Bjerke kjente hverandre godt da Rytman ba ham om å utføre arbeidene på leiligheten på Strømsø i 2011. Espen Bjerke var tidligere med i Buskerud Frp, og de to kjente hverandre fra partisammenheng. Bjerke har også representert partiet i kommunestyret i Lier tidligere.

Etter at Bjerke gikk i gang med arbeidene på Rytmans leilighet, surnet imidlertid relasjonen forholdsvis raskt.

Hyret skriftgransker

I 2015 hyret Bjerke inn skriftgransker Reidun Wilhelmsen for å forsøke å bevise at Rytman hadde brukt dokumenter mot ham der signaturen hans var forfalsket. Wilhelmsen, som har erfaring som skriftgransker gjennom en årrekke, blant annet for Kripos, kom fram til at dokumentene som var signert med Rytmans og Bjerkes initialer sannsynligvis ikke var signert av Bjerke selv, men ifølge Bjerke ville ikke lagmannsretten ta med dette i bevisvurderingen i saken mot ham da de vurderte at det ble tatt med inn i saken for seint.

«På grunnlag av undersøkelsen av det foreliggende materialet, er etter min mening, de omstridte initialene på dokumentene beskrevet (...) sannsynligvis skrevet av en annen en Espen Bjerke selv», skriver Wilhelmsen i sin rapport. Hun understreker at konklusjonene er gitt med forbehold om at hun kun har sett dokumentene i kopi.

– Det ser veldig klønete utført ut. Det ser ut til at det ikke er skrevet raskt. Jeg hadde en skriftprøve fra Espen som skriver raskt og elegant. Det er i hvert fall ikke sånn han pleier å skrive, sier Wilhelmsen til Dagsavisen Fremtiden.

Det betyr imidlertid ikke at man kan komme med noen endelig konklusjon om hvem som har skrevet initialene.

– Det er umulig å finne ut hvem som har skrevet dem, men det ser veldig unaturlig og tegnet ut, sier hun.

Anmeldte etter rettssaken

I politianmeldelsen av Rytman fra 2016 skriver Bjerke videre: «Jeg har ikke anmeldt forholdene tidligere da jeg har følt meg maktesløs fordi han er en person som bruker mye ressurser og sin posisjon til å «ta» de han har mot seg. Bl.a. ble jeg selv politianmeldt av Rytman for angivelige trusler – uten at jeg har snakket med verken han eller andre om noe som kunne bli tolket som en trussel.»

Rytman understreker at hans advokat Ove Vanebo sendte Bjerke kontrakten første gang allerede 26. september 2012, og at Bjerke ble stevnet 30. april 2013 hvor kontrakten på nytt ble vedlagt og senere gjennomgått i tingretten, uten at det ble nevnt noe om forfalskning den gangen.

På spørsmål om hvorfor initialene og rapporten fra skriftgranskeren først kom opp i lagmannsretten og ikke ble nevnt i tingretten, svarer Bjerke dette:

– Jeg ble bombardert med så mange papirer at vi ikke rakk å gå gjennom alt tidsnok.

– Hvorfor var disse dokumentene viktige?

– Akkurat de tegningspapirene hvor initialene sto skrevet, ble brukt for å bevise at jeg hadde signert kontrakten personlig, en kontrakt jeg ikke hadde signert i eget navn, men som Buskerud Rørtekniske, svarer han.

Rytman sier han har vitne til at det var Bjerke selv som skrev initialene på dokumentene.

– Hvem var vitnet?

– Det var min samboer, svarer Rytman.

På spørsmål om hva som var relasjonen til Bjerke før konflikten oppsto, svarer Rytman:

– Jeg møtte ham første gang i partisammenheng og det hendte vi møttes i sosiale sammenhenger. Dessverre opplevde jeg hans mørke sider da han skulle utføre håndverkertjenester i mitt hjem.

– Drapstrusler

En enda mer alvorlig anmeldelse, som først ble omtalt av ABC Nyheter, ble innlevert av Jørund Rytman og hans advokat Ove Vanebo 26. oktober 2013. Den gangen anmeldte de Espen Bjerke for drapstrusler.

– Truslene kom via felles bekjente, sier Rytman.

– Det er trist og en belastning både for meg og min familie. Drapstrusselen gikk ut på at hvis han tapte rettssaken så skulle jeg og min advokat Ove Vanebo drepes. Trusselen kom via en tredjeperson som fortalte oss hva Espen hadde sagt. Dermed politianmeldte advokat Vanebo dette og jeg gjorde det samme. Politiet gjorde så sin vurdering og innførte en rekke tiltak for meg, for eksempel utstyrte meg med VIP-alarm, igangsatte hyppig patruljering rundt mitt hjem og jeg har blitt fortalt at de også var til stede i og utenfor rettssalen da saken gikk i tingretten. Privat gjorde jeg en rekke sikkerhetstiltak i mitt hjem, utdyper han.

Bjerke avviser dette som det reneste oppspinn.

– Han brukte dette for å psyke meg ut, men sånt biter ikke på meg. Etter at vi havnet i konflikt snakket vi ikke sammen, sier han.

Politiadvokat Andrea Finckenhagen i Sør-Øst politidistrikt opplyser at Rytmans anmeldelse av Bjerke ble henlagt på bevisets stilling – altså at politiet ikke kunne finne noe bevis for at Bjerke hadde gjort dette – 1. april 2014.

Bjerkes politianmeldelse av Rytman ble også henlagt på bevisets stilling 29. november 2016, altså en drøy måned etter at Bjerke leverte inn anmeldelsen.

Rytmans fulle svar

Dette er Jørund Rytmans fulle svar på Bjerkes politianmeldelse og skriftgranskerens analyse:

«Dette er tale om dokumenter som har fulgt med saken og ble sendt inn allerede i behandlingen i forliksrådet og tingretten. At han flere år senere plutselig mener at det er falske underskrifter, faller på sin egen urimelighet. Dokumentene ble gjennomgått i sin fulle bredde i tingretten. Når det gjelder vurderingen til Espen Bjerke så ser jeg at skriftgranskeren selv understreker at materialene hun har fått av Espen Bjerke kun foreligger i kopi, og at det da gir begrensede muligheter for en skriftteknisk undersøkelse. Det er jo også pussig at hun kun har fått oversendt kopier og deler av kontrakten der kun hans initialer EB står. Kontrakt med alle vedlegg ble gjennomgått og underskrevet av oss begge. Espen Bjerke og jeg et fikk eksemplar hver. Dermed blir det rart at han flere år i ettertid skal påstå noen skal ha klart å forfalske hans initialer. Med meg på dette møtet var også min samboer. Hvorfor politiet henla saken med en gang får du spørre de om. Jeg ble aldri kontaktet politiet vedr. dette. Ellers så er det jo ganske irrelevant. Det Espen Bjerke ble dømt for var at han var ansvarlig utførende. Arbeidet som var gjort var så dårlig og tilnærmet verdiløst at alt måtte gjøres på nytt.»

Les også: Vil skape forståelse for Kina

Mer fra Dagsavisen